Hajlamosak vagyunk a mérgező megbocsátásra? Ebből a 6 jelből derül ki!

2024. szeptember 19.
A párkapcsolatgyilkos viselkedésformák közül a mérgező megbocsátás biztosan a dobogón van. Rövid távon a legjobb módszernek tűnik a konfliktusok mielőbbi lezárására, ám hosszú távon kifejezetten romboló a kapcsolatokban.
Mérgező megbocsátás
  • Mi az a mérgező megbocsátás és honnan tudhatjuk, hogy mi is ebbe a hibába esünk?
  • Komoly következményei lehetnek a párkapcsolatban a mérgező megbocsátásnak.
  • Hogyan lehet a megbocsátás mérgező és kinek?

A mérgező megbocsátás olyan érzésekhez vezethet, melyek miatt nem érezzük jól magunkat egy idő után egy kapcsolatban, legyen szó barátságról, szerelemről vagy munkáról. Valószínűleg mindenki hallotta már a mérgező kapcsolat, mérgező pozitivitás kifejezéseket, viszont a mérgező megbocsátásról sokkal kevesebbet hallani. 

Emily West pszichológus leírása szerint a mérgező megbocsátást mindig úgy kényszerítik ki. Ez a kényszer fakadhat belülről, de lehet külső nyomás eredménye is. Ilyenkor tulajdonképpen úgy kell megbocsátanunk, hogy előtte nincs időnk a saját érzelmeink feldolgozására, megértésére. 

A bocsáss meg és felejtsük el típusú konfliktuskezelésnek azonban számos roppant káros következménye van, kezdve a pszichoszomatikus betegségektől a kapcsolat széteséséig. Honnan tudhatjuk, hogy mi is gyakran a mérgező megbocsátás hibájába esünk? 

Jelek, hogy hajlamosak vagyunk a mérgező megbocsátásra

1. Túl gyorsan túllépünk dolgokon

Ha a megbocsátás túl gyorsan következik be bizonyos helyzetekben, ez is jele lehet annak, hogy valójában nem dolgoztuk fel az érzelmeket, amiket kiváltott bennünk. Szükségünk van időre és térre, hogy tisztán lássunk és megértsük a hatásokat. A megbocsátástól és továbblépéstől ez a folyamat nem játszódik le automatikusan.

2. Folyton ellentmondásos érzelmekkel küzdünk egy kapcsolatban

Persze vágyunk arra, minél hamarabb túl legyünk a nézeteltérésen a legjobb barátunkkal. Ám még ha meg is bocsátunk, a lelkünk mélyén ott marad a tüske, hogy még sincs minden rendben? Ez is a mérgező megbocsátás jele lehet.

3. Az eltávolodás is lehet egy jel

Ha gyakran előfordul az emberi kapcsolatainkban, hogy inkább eltávolodunk, hogy a problémák elmúljanak, muszáj foglalkozunk mégis ezzel. Ez ugyanis nem azt jelenti, hogy valójában megbocsátunk, inkább csak eltemetjük magunkba a problémákat, ami éket verhet a kapcsolatba és belülről mérgezhet, ha sokáig dédelgetjük magunkban.

4. A nem őszinte bocsánatkérés elfogadása mérgező megbocsátás

Ahhoz, hogy két ember között megtörténjen az egészséges és őszinte megbocsátás, nyitottságra van szükség. Bármilyen problémával kapcsolatban empátiával és megértéssel kell a feleknek egymás felé fordulniuk, hogy megoszthassák a félelmeiket és sebezhetőségüket. Ha ez nincs meg, ott nagy esély van rá, hogy a megbocsátás mérgező a kapcsolatra nézve.

A nem őszinte bocsánatkérés elfogadása is mérgező megbocsátáshoz vezet

A nem őszinte bocsánatkérés elfogadása is mérgező megbocsátáshoz vezet

5. Ha a saját fájdalmunkat kisebbítjük, intő jel

Azoknál az embereknél gyakoribb a mérgező pozitivitás, akik kényszeresen meg akarnak felelni másoknak. A megfelelési kényszer azzal is jár, hogy a saját fájdalmukat kisebbítik még saját maguk előtt is. A semmi baj-attitűd ugyan átmenetileg enyhítheti a fájdalmat, ám valójában a gyógyulás és valódi megbocsátás útjában áll.

6. Azt vesszük észre, hogy nem tudunk önmagunk lenni

A szoros emberi kapcsolatainkban kényelmesen önmagunknak kell lennünk, ez a lényegük. Ám ha ez nem így történik, az intő jel. Nem beszélhetünk őszintén még a barátaink előtt sem? Általában a mérgező megbocsátás is megjelenik az ilyen kapcsolatokban.

Forrás: Huffington Post, Fotó: Getty Images, Unsplash