Így szabadíthatod meg ruháidat a kellemetlen füstszagtól

2024. szeptember 20.
Nem csak a kellemetlen szagoktól, de a makacs füstszagtól is megszabadíthatod ruháidat. Ezekkel az egyszerű trükkökkel könnyen sikert érhetsz el.
Ruha szag tisztítás
  • A füstszag kellemetlen és makacs, igazán nehéz eltávolítani a ruhákból.
  • A szakértők szerint a füstszag erősségét több tényező is befolyásolja.
  • Van megoldás: szellőztetés és napfény is tud segíteni abban, hogy száműzd!

Az új szezon beköszöntével sokan szeretnék felfrissíteni ruhatárukat és szert tenni néhány új darabra. És szintén sokan döntenek úgy, hogy ideje ellátogatni ebből a célból egy turkálóba, esetleg online vásárolni kedvező áron használt ruhát. Az így vadászható darabok olykor igazi kincsek tudnak lenni, azonban előfordul az is, hogy néhány kellemetlenséggel találkozunk. Például az anyagba beivódott füstszaggal, melyet cseppet sem könnyű eltüntetni.

Miért olyan intenzív a füstszag a ruhákon?

A füstszag azért olyan tartós, mert a ruhák anyaga porózus, és a füst részecskéi beleragadnak a szövetbe. „A füst kicsi részecskéket, például kormot, kátrányt, vegyi anyagokat és olajokat tartalmaz. Sok ezek közül mikroszkopikus, és könnyen beágyazódik a ruhák pórusaiba, így a szag hosszú időn keresztül megmarad” – magyarázza a szakértő. Az anyagtól, a páratartalomtól és a hőmérséklettől függően a szag intenzitása ráadásul még változhat is. A forró és párás napokon például még erőteljesebb lehet.

Hogyan szabadulj meg a füstszagtól?

Szerencsére azért van megoldás. Néhány egyszerű trükk sokat segíthet abban, hogy száműzd a kellemetlen szagokat, és külön jó hír, hogy még csak nem is kell rá vagyonokat költeni.

Szellőztesd ki a ruhákat

A ruhák szagtalanításában tökéletes megoldás a szabad levegő és a napsütés.

A ruhák szagtalanításában tökéletes megoldás a szabad levegő és a napsütés.

Hagyd a ruhákat egy-két napig szabad levegőn. Akaszd ki őket a kertben egy ruhaszárítóra, vagy ha van erkélyed, tedd oda. A friss levegő segít a füstszemcsék eltávolításában, és a nap UV-sugarai természetesen bontják le a szag egy részét. Ha nincs kerted vagy erkélyed, akkor akaszd nyitott ablak közelébe, olyan helyre, ahol bejut a napfény. Azonban ügyelj arra, hogy színes ruhákat ne hagyj túl sokáig a napon, mert kifakulhatnak.

Áztasd ecetes vízben

Áztasd a ruhákat meleg vízbe, amelyhez egy csésze ecetet adsz. Ez segít lebontani a füst részecskéit. Ha extra erőre van szükséged, egy csésze szódabikarbónát is hozzáadhatsz az oldathoz, és hagy egy órán át ázni a ruhákat.

Mosd ki normál programon

Ezután mosd ki a ruhákat a szokásos mosószerrel, majd hagyd őket levegőn megszáradni. A szárítógép hője a maradék füstszemcséket beültetheti az anyagba, ezért a levegőn történő szárítás a legjobb megoldás. Ha a szag még mindig megmarad, ismételd meg a folyamatot.

Forrás: ApartmentTherapy, Fotók: GettyImages