Így űzd ki a cigiszagot a lakásból!

2022. június 21.
Aki nem dohányzik, annak azonnal megcsapja az orrát a cigarettaszag és nem csoda, ha szeretne tőle minél hamarabb megszabadulni. Mutatunk pár hatásos módszert!

A makacs cigarettaszagot nem mindig lehet kitessékelni egy alapos szellőztetéssel, ilyenkor mindenképp határozottabb fellépésre van szükség. Hosszabb idő után a függönyökbe, kárpitokba, szőnyegekbe is beivódik a dohányfüst, ezekből pedig nem mindig egyszerű kiűzni a kellemetlen szagokat.

Cigiszag semlegesítése

A legmeglepőbb az egészben az, hogy az otthonukban dohányzók közül sokan nem érzik magukon és a környezetükben a cigiszagot, ugyanis egészen hozzászoknak ahhoz, hogy állandóan jelen van a levegőben, a ruháikon, sőt a hajukon is.

A dohányfüst mindenhova beférkőzik, a bezárt fiókok, csukott szekrényajtók sem állítják meg, így idővel mindent alaposan átjárnak a lakásban. Ezen a szinten már biztos, hogy nem elég szélesre tárni az ablakokat és gondosan ügyelni a tisztaságra.

Az otthon szagtalanítása

A cigifüstöt, ami alaposan befészkelte magát egy lakásba, alapos takarítással és fertőtlenítéssel lehet jelentősen csökkenteni: a megszokottnál is gyakrabban ajánlott port törölni, ki kell mosni a szőnyegeket, függönyöket, ágytakarókat, párnákat, ágyneműket és törölközőket, illetve érdemes kicserélni a légkondi szűrőjét is. Nulladik lépésként meg kell szabadulni a cigicsikkektől és jól el kell mosni a hamutartókat.

A ruhákat és a lakástextileket nemcsak klasszikus mosószerekkel és öblítőkkel lehet illatossá varázsolni, hanem azzal is, hogy a mosógépbe 1 csésze ecetet is öntünk. Ez erőteljes szagsemlegesítő, és a köztudatban elterjedtekkel ellentétben nem hagy maga után szúrós ecetszagot.

Cigarettacsikkek

  • Az ecetet felmosáshoz is használhatjuk, sőt a csempéket is érdemes ezzel áttörölgetni! Miközben szembeszáll a kellemetlen szagokkal, amolyan kellemes mellékhatásként még vízkőoldóként is funkcionál. Ha az ecet szagát sem bírjuk túl jól, pár csepp természetes illóolajjal gyengíthetünk rajta, a hatása viszont ugyanolyan klassz marad!
  • Nagyon hatásos szagtalanító a szódabikarbóna is, amit tulajdonképpen a lakás minden pontján bevethetünk. Remek tulajdonsága, hogy hatékonyan szívja magába a kellemetlen szagokat, ezért már az is nagy segítség, ha egy kis üvegbe szórjuk és elhelyezzük a dohányfüsttel átjárt helyiségekben. A függönyök és lakástextilek mosásához is adhatunk szódabikarbónát, ami a fehér ruhákat még ragyogóbbá teszi! Jó megoldás az is, ha a kanapéra vagy a szőnyegre szórjuk, hagyjuk kicsit állni, majd porszívóval alaposan összeszedjük, hogy nyoma se maradjon!
  • A citrusfélék is nagyon jó szagűzők, és az illatukat szinte mindenki szereti. Érdemes természetes olajukat aromalámpában párologtatni, vízbe keverve és jól záródó pumpás üvegbe öntve natúr légfrissítőként használni vagy a szárított gyümölcsszeleteket potpourriba keverni!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?