Szagűzés mesterfokon: így lesz újra újautó-illat a kocsinkban

2022. február 08.
A cigarettától az ételig – külön stratégiát igényel minden szennyeződés. De ha a megfelelő módszereket választjuk, visszahozhatjuk azt a semmihez sem hasonlítható újautó-illatot.

Mindenkinek van olyan ismerőse, akinek az ismerősének a rokonával már előfordult, hogy egy forró nyári hétvégén az autóban felejtett egy egész doboz tejet két napra. Az eredményt valószínűleg el tudjuk képzelni: robbanás, ami beborította az egész első ülést, beszívódott a kárpitba. A szagokat inkább nem is akarjuk elképzelni. Szerencsére a helyzet általában nem ennyire durva, amikor az autó szagáról van szó, de egy idő után óhatatlanul a használat különböző szagai kúsznak be az újautó-illat helyére. 

„A leggyakrabban a kifröccsent elviteles kávé, vagy az esőben lehúzva hagyott ablak okoz kellemetlen szagokat, ami mind beszívódik az ülésekbe – mondta Gabrielle Simpson, akinek takarítócége bűnügyi helyszínek tisztítására szakosodott. – A légkondicionálóban megtelepedő baktériumok, cigarettafüst, izzadtság és ételmaradványok is gyakori szagforrások – tette hozzá Simpson, aki hangsúlyozta, hogy ha szeretnénk megszabadulni a büdös szagoktól, először a szemetet kell összeszednünk, ha lehet, utána jöhet a gőztisztítás. – Fontos, hogy ne csak elfedjük a szagokat. Bármilyen spray vagy légfrissítő, autóillatosító csak elnyomni tudja ideig-óráig. Ahhoz, hogy meg is szabaduljunk a szagoktól, tudnunk kell, mi okozza pontosan, hogy a megfelelő takarítási stratégiát választhassuk.”

uj-auto-szag

Háziállatok

Ha van háziállatunk, mindig az a jobb módszer, ha megelőzni akarjuk a szennyeződést, nem utána takarítani. Ehhez tesznek jó szolgálatot a különböző ülés- és padlótakarók. Ha viszont bekövetkezik a baj, használjunk gőztisztítót ott, ahol megszáradt a folt, majd porszívózzuk ki a szőrt és a koszt.

Tejes foltok

Ha kiömlött a kávé vagy tej, minél előbb itassuk fel papírtörlővel vagy mikroszálas törlőkendővel, ha lehetséges. Hagyjuk, hogy a lehető legtöbb nedvességet magába szívja a rongy, ne dörzsöljük, mivel így jobban a textilszálakba kerülhet a szennyeződés. „Ezután a leghatásosabb módszer, ha nagyon erős nedves porszívóval kiszívatjuk a maradék folyadékot. Szükség lehet rá, hogy vízzel átmossuk a területet, hogy a tejmaradványok teljesen eltűnjenek. Ehhez enzimes tisztítószer a leghatásosabb otthon – mondta Simpson, hozzátéve, hogy a végén gőztisztítással szabadulhatunk meg a legmakacsabb szennyeződésektől. – Szükség lehet rá, hogy az üléseket kivegyük, hogy a csövekből és az apró résekből is kimossuk a tejszármazékokat, mert itt megbújva akár néhány csepp is kellemetlen szagokat eredményezhet.”

Testnedvek

Mindegy, hogy izzadás, hányás vagy bármi más okozza, hiszen balesetek történnek, különösen, ha gyerekek is vannak. „Első lépésként az enzimes tisztítószereket vegyük elő, ezek segítenek elbontani a fehérjét, ami az emberi eredetű szennyeződésekben található. Nyomkodva alkalmazzuk a foltokon egy nagyon jó nedvszívó törölközővel” – magyarázta a szakember. Ezután jöhet a gőztisztító, majd lehetőség szerint a mosás. 

Cigarettafüst

A cigarettafüst szagát az egyik legtrükkösebb eltávolítani, mivel a füstrészecskék szinte mindenbe képesek beleülni az autó belsejében. A takarítási szakemberek azt javasolják, hogy felülettisztítóval alaposan mossuk végig a műanyaggal burkolt területeket és cseréljük ki a légszűrőt. „Ez egy viszonylag olcsó, egyszerű, mégis hatásos és fontos lépés.”

A szag azonban lehet, hogy ettől még megmarad, különösen a nehezen vagy egyáltalán nem elérhető részeken. Ilyenkor célszerű professzionális takarító segítségét kérni. „Ilyenkor minden egyes részt a belső térben letörölnek és gőztiszítóval lemosnak.”

Penész

Ha a folyadékrészecskékben megjelennek a gombák, a penész könnyen szétterjedhet az egész belső térben, és növekedésnek indul. „A legjobb, ha azonnal letöröljük azokat a foltokat, ahol megjelenik a penész, használjunk antibakteriális szert. Az is fontos, hogy a kárpitozott részeket gőztisztítóval csíramentesítsük, mivel a hő megöli a spórákat – mondta Simpson. – A legfontosabb utolsó lépés, hogy hagyjuk az autót teljesen kiszáradni nyitott ajtókkal, mielőtt ismét használnánk.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!