Nem okos dolog mezítláb lennünk otthon: egy ortopéd orvos az okát is elárulta

2024. szeptember 26.
Egy hosszú nap után a legtöbben boldogan dobjuk le magunkról a cipőt és örülünk annak, ha mezítláb a padlóhoz vagy a szőnyeghez érhetünk. Ám az ortopéd orvos szerint ez nem feltétlenül jó ötlet.
Egy ortopéd orvos szerint nem jó ötlet mezítláb lenni otthon
  • Nem jelent problémát, ha mezítláb vagyunk, kivéve, ha különböző lábpanaszaink vannak, vagy ha kényelmetlen az, hogy nem viselünk cipőt.
  • „Ha a lábad nem fáj, és általában nincs lábproblémád, akkor teljesen rendben van, ha otthon mezítláb vagy” – mondja Dr. Shannon Thompson ortopéd orvos.
  • Szakértők árulták el, mikor nem célszerű mezítláb tartózkodni otthon.

 „Jó dolog mezítláb járni – de nem hiszem, hogy mindenkinek való” – mondta William D. Spielfogel Lenox Hill Kórház lábgyógyászati ​​osztályának vezetője.

Alapvetően nem okoz problémát az, ha mezítláb vagyunk a nap folyamán, kivéve akkor, ha vannak különböző lábpanaszaink, esetleg olyanok, amikről még csak nem is tudunk.

Fájdalmat és kényelmetlenséget tapasztalhatunk mezítláb, ha az alábbi lábproblémák valamelyike ​​fennáll:

Plantáris fasciitis: ez egy fájdalmas és gyakori lábpanasz, ami akkor fordul elő, amikor a sarkat a lábfejhez kötő szövet megsérül vagy elszakad, és ilyen esetben kényelmetlen lehet mezítláb lenni.

Ínhüvelygyulladás: rengeteg ín található meg a lábakban, amelyek összekötik az izmokat a csontokkal. Az ínhüvelygyulladásnál az adott szövetben gyulladás lép fel, ami fájdalmat okoz, különösen, ha mezítláb vagyunk.

Morton-neuroma: Dr. Spielfogel szerint a mezítláb járás súlyosbíthatja a Morton-féle neuromát, amely állapot a lábfejben vagy a lábujjakban jelentkező fájdalommal vagy zsibbadással jellemezhető.

Lúdtalp: a lúdtalpú emberek általában jobban érzik magukat, ha egy jó cipő megtámasztja őket. A mezítláb sétálás túlságosan megterheli a lapos lábú emberek lábát, és fájdalmat okozhat nekik.

Az ortopéd orvos szerint érdemes lehet papucsot vagy házicipőt viselni otthon ahelyett, hogy mezítláb lennénk

Az ortopéd orvos szerint érdemes lehet papucsot vagy házicipőt viselni otthon ahelyett, hogy mezítláb lennénk

Mit érdemes viselni otthon?

  • Érdemes megfontolni a gyógypapucs vagy házicipő viselését ahelyett, hogy mezítláb lennénk. Fontos, hogy kényelmes legyen és jólessen a viselése.
  • Jó, ha a választott cipő vagy papucs íves támaszt nyújt, mert az segít elosztani a testsúlyt a lábakon és tompítja a járás hatását.
  • Az ortopéd orvos azt javasolja, hogy az otthoni lábbelink legyen párnázott és ütéscsillapító: a párnázás különösen fontos, ahogy az ember öregszik, és a láb alján lévő természetes zsírpárnák sorvadni kezdenek.

Mikor forduljunk ortopéd orvoshoz?

Ha fáj a lábunk, ne halogassuk egy ortopéd orvos felkeresését.

„Nem normális a fájdalom” – mondja Dr. Spielfogel ortopéd orvos. Gyakran találkozik olyan betegekkel, akik megemlítik, hogy több hónapig tartó fájdalmaik vannak, mielőtt időpontot egyeztetnének, és azon töpreng, mi tartott ilyen sokáig.

„Ha elég korán elcsípünk valamit, a legtöbbször könnyedén kezelhetjük a problémát” – mondja Dr. Spielfogel ortopéd orvos. Ez jelentheti a terület borogatását, nyújtást vagy vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók szedését, de akár más beavatkozásokat is, beleértve a műtétet is.

Forrás: Livestrong, Fotók: Getty Images