Ez az a táska, ami tönkreteszi a gerincünket az ortopéd orvos szerint

2024. július 04.
Nagy eséllyel a mi szekrényünkben is lapul legalább egy ebből a praktikusnak tűnő táskából. Pedig ha rendszeresen fáj a nyakunk vagy a hátunk, könnyen lehet, hogy a táskánk okozza.
Ez a fajta táska egészségtelen
  • A táska lehet a hibás azért, ha gyakran fáj a hátunk,  nyakunk, vagy beáll a vállunk.
  • Melyik az a táskatípus, amit jobb lenne sosem hordanunk az ortopéd orvos szerint?
  • Minél nagyobb egy táska, annál könnyebb túl sok és nehéz dolgot belepakolni, ami megterhelő lehet a gerincünknek.

Sokan vagyunk úgy, hogy szeretünk mindenre felkészülni, amikor elmegyünk otthonról. Emiatt telepakoljuk a zsák méretű válltáskánkat: kulacs, töltő, tartalék pulcsi, naptej, sminktáska, napszemüveg, pénztárca, és még sorolhatnánk, mi minden kerül bele. Gyakran még a laptop is, hogy ne kelljen plusz egy táskát magunkkal vinnünk.

Nem feltétlenül ez a legjobb, gerincünk számára legegészségesebb táskaviselési stratégia. „Túlpakolni egy táskát nagyon megterhelő lehet a csuklónak, könyöknek, vállnak vagy a hátnak, miközben cipeljük – mondta Dr. Kevin Lees ortopéd orvos. – Mindig az a cél, hogy minél kisebb súlyt cipeljünk a táskában. Még az is jobb, ha több kisebb táskában osztjuk el a dolgokat, így egyenletesebben terhelhetjük a testünket.”

Milyen következményei lehetnek a helytelen táskaviselésnek?

Rövid távú panaszok a rossz táska miatt

Ha hátfájástól, nyakfájástól vagy -merevségtől szenvedünk, a táskánk lehet a hibás. „Amikor az emberek nem megfelelő táskát viselnek, különösen olyat, amely indokolatlanul egyoldalúan megterheli a gerincet, gyakran alakul ki vállfájdalom az alsó nyak- és felső hátfájás mellett – mondta Dr. Luke Macyszyn, a DISC Sports & Spine Center komplex gerincbetegségek sebészeti kezelésére szakosodott idegsebésze.

 – Ezek a struktúrák mind a nagy trapézizmon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, amely a koponyaalaptól a vállakig, majd a hátközépig fut. Néha ez a nap végén is jelentkezhet, de gyakran ezek a tünetek napok, vagy akár hetek után kezdenek kialakulni, miután egy nem megfelelően illeszkedő táskát használtunk.”

A nagy méretű, egy vállon hordott táskák a legegészségtelenebbek az ortopédorvos szerint

A nagy méretű, egy vállon hordott táskák a legegészségtelenebbek az ortopédorvos szerint

Hosszú távú károkat is okozhat egy rossz táska

„Számos mozgásszervi megbetegedés alakulhat ki a nem megfelelően hordott táskától” – mondta Lees.

  • Fájdalom a hát felső vagy alsó szakaszán, ha a járás megváltozik a táska miatt, megbontja a testtartást.
  • Idegkárosodás léphet fel, ha a pántok keskenyek és belemélyednek az ember bőrébe. 
  • Hát- és vállfáradtság, fejfájás, hátfájás és merevség alakulhat ki. 
  • Az idegkárosodás bizsergést vagy zsibbadást eredményezhet, és gyengeséghez vagy a fogóerő elvesztéséhez vezethet.

Még ha a táskánk most nem is okoz fájdalmat, megalapozhatja a későbbi problémákat. „Gyakran a fizikai elváltozásoknál időbe telik, mire tünetet okoznak, és ha már nyilvánvalóvá váltak a problémák, még tovább tarthat a gyógyulásuk – tette hozzá Lees. – Fontos tudnunk, vajon a testtartásunk helyes-e, hordjuk biztonságosan a táskánkat. Vagy viseljünk inkább hátizsákot, hogy elkerüljük a hosszú távon kialakuló panaszokat.”

Sose hordjuk egy vállon a táskát

A lehető legrosszabb, ha egy vállon hordható vászontáskát vagy nagy méretű válltáskát viselünk. Nem csak azért káros és hosszú távon egészségtelen ezeknek a használata, mert vékony a pánt a táskák méretéhez képest.

Gerincferdüléshez vezethet, ha a fél vállon hordjuk a jól megpakolt válltáskákat, hiszen így egyik oldalra húzza az egész törzsünket, amit próbál ellensúlyozni a testünk. Ugyanez érvényes a hátizsákra is. Bármilyen táska csak az egyik vállon viselve komoly kockázat a gerincünk szempontjából.

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images