Meglepő dologban segíthet, ha mezítláb sétálsz

2024. április 18.
A mezítlábas sétálás nemcsak a talpunknak tehet jót, egész szervezetünk működésére pozitív hatással lehet. Sőt, még ott is segíthet, ahol nem is gondolnánk!
Nagyon jó ötlet lehet néha mezítláb sétálni

Bár az urbánus életünkben nem igazán van rá lehetőségünk, hogy mezítláb sétálgassunk, rengeteg pozitív hatása lehet, ha időről időre lerúgjuk a cipőt. Épp ezért lett hatalmas trend – többek között például a TikTokon is – a barefoot walking, vagyis mezítlábas sétálás, amikor egyszerűen mindenféle lábbeli nélkül indulunk neki utunknak. Fontos megjegyezni, hogy mindezt füves, köves, vagyis természetes talajon érdemes csak művelni, azzal semmiképpen nem járunk jól, ha a városi betont cipő nélkül koptatjuk.

De mégis mitől olyan jó, ha közvetlenül talpunkkal érintjük a lábunk alatti földet, és miben is segíthet a mezítlábas séta? Eláruljuk!

A mezítlábas séta előnyei

  • Javíthatja egyensúlyunkat: A mezítlábas járás erősíti a láb izmait, és jobb szenzoros feedbacket szolgáltat a talajról, ezek révén pedig egyensúlyunkat is fejlesztheti. Az evolúció során talpunk alapvetően a mezítlábas sétára rendezkedett be, így az ebből fakadó természetes sétálási mintázat egyszerűen előnyösebb lesz az egész lábnak és a tartásunknak is.
  • Segítheti fokozni az izomerőnket: az Amerikai Gyermekortopédusok Szövetsége azt ajánlja a kicsiknek, hogy tipegős cipők helyett inkább mezítláb tanuljanak járni, ez ugyanis segíti őket az izmaik erősítésében. Épp ezért sokan tartják úgy, hogy a mezítlábas sétálástól egész testünk izomzata fejlődhet.
  • Javíthatja az alvásminőségünket: Ez a mezítlábas séta talán legmeglepőbb pozitív hatása. Néhány szakember úgy gondolja, hogy a talpakban található idegvégződések stimulálása által a mezítlábas séta hozzájárulhat az alvásminőségünkhöz, sőt, akár a gyulladáscsökkentésben is segítségünkre lehet. 

Mire érdemes odafigyelni, ha mezítláb sétálnánk

Azért természetesen a mezítlábas sétálásnak is vannak – elsősorban praktikus – kockázatai. Mivel ilyenkor értelemszerűen nem védi semmi a talpunkat, nagyon oda kell figyelnünk a tereptárgyakra, hiszen az éles dolgok nemcsak felsérthetik talpunkat, de akár súlyos fertőzéseket is okozhatnak. Fontos tehát, hogy körültekintően sétáljunk cipő nélkül, és persze csakis olyan terepen, amit relatíve biztonságosnak ítélünk.

Jó köztes megoldás lehet speciális, mezítlábas sétálást utánzó cipők vásárlása: ma már rengeteg márka gyárt olyan különleges cipőket, amik a mezítlábazás élményét igyekeznek a lehető legnagyobb hűséggel átadni. Ezeknek a legnagyobb előnye, hogy akár a városban is nyugodtan viselhetjük őket.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images