Ortopédorvos: ez az egészséges étel valójában gyengíti a csontjaidat

2023. szeptember 18.
A csontok egészségének semmi köze ahhoz, literszám isszuk-e a tejet. Sokkal fontosabb a csontjaink erőssége szempontjából, hogy az alábbi 4 ételt és élelmiszert minél jobban elkerüljük.
4 étel csontritkulás
  • 4 olyan ételt is mondott az ortopédorvos, amit jobb módjával fogyasztani, mert gyengítik a csontjainkat.
  • Magyarországon közel egymillió embert érint a csontritkulás.
  • Nem az a lényeg a szakember szerint, mennyi tejet iszunk, hanem az, elkerüljük-e a csontjainkra legkárosabb ételeket.

Valószínűleg mindannyiunk családjában küzd valaki csontritkulással. Magyarországon mintegy 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás. Nagyon fontos a betegség megelőzése szempontjából a kalcium- és D-vitamin-bevitel (a több azonban nem feltétlenül jobb), a 40-es éveinktől elkezdett súlyzós edzés, ami építi az izomtömeget, és a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Ugyanakkor az ortopédorvos hangsúlyozta, „nem azzal előzzük meg a csontritkulást, ha literszám isszuk a tejet”. Dr. Liz Matzkin elmondta: „sokkal fontosabb, hogy elkerüljünk bizonyos ételeket, melyek csökkenthetik az ember csonttömegét”.

Alkoholfogyasztás és csontritkulás

Egyre több tudományos bizonyítékunk van arra, hogy már egészen kis mennyiségű alkohol is káros hatással van az egészségünkre, ebben az esetben a csontjaink egészségére. „Az alkohol megváltoztatja a létfontosságú tápanyagok felszívódását a szervezetünkben – mondta az ortopédorvos. – Így a kalcium, D-vitamin és magnézium felszívódását is gátolja, ezek pedig elengedhetetlenek az erős, ellenálló csontokhoz.”

Emellett az alkohol lassítja a csontépítési ciklust és megzavarja a hormonháztartásunkat, ami szintén hozzájárulhat a csontok gyengüléséhez és a csontritkulás kialakulásához.

A koffein is gyengítheti a csontokat

A legtöbb embernek létszükséglet a reggeli kávé, anélkül nem indulunk el. A csontjaink azonban sokkal boldogabbak lennének nélküle. De nemcsak a kávé, hanem az energiaital, üdítőital, tea és más koffeintartalmú élelmiszerek is káros hatással vannak a csontjaink erősségére.

„A koffeinről bebizonyosodott, hogy növeli a kalciumveszteséget és hátráltatja a kalcium felszívódását, ami rossz hatással van a csontok egészségére – magyarázta Dr. Matzkin. – Gondoljuk át, mennyi kávét vagy teát iszunk, vajon tényleg szükségünk van-e ennyire, és nem lenne-e jobb inkább egy nagy pohár vizet innunk időnként helyettük.”

A csontjainknak a búzakorpa sem olyan jó

A kalcium felszívódására vannak hatással bizonyos ételek, ami gyengítheti a csontokat és csontritkuláshoz vezethet

A kalcium felszívódására vannak hatással bizonyos ételek, ami gyengítheti a csontokat és csontritkuláshoz vezethet

Meglepő, de a szívbarát búzakorpa a csontjaink számára már nem annyira jó. „A búzakorpa nagy mennyiségű fitátot tartalmaz. Ezek a növényi hatóanyagok meggátolják a kalcium felszívódását” – mondta az ortopédorvos.

Sokan a rostbevitelük növelése érdekében fogyasztják a búzakorpát, ami valóban fontos. Hiszen az elegendő rost fogyasztása szükséges a rendszeres széklethez, megelőzhető vele a bélrák és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Jó hír, hogy a búzakorpa helyett fogyaszthatunk zabkorpát, ami viszont már nem gyengíti úgy a csontjainkat, mivel nem tartalmaz olyan nagy mennyiségben a kalcium felszívódását akadályozó fitátokat.

A sok só a csontoknak is árt

Azt ma már mindenki tudja, hogy a sóval óvatosan kell bánnunk, különösen, ha hajlamosak vagyunk a magas vérnyomásra. A csontritkulás megelőzése miatt is érdemes azonban visszafognunk a sófogyasztást. 

„Nem csak az ételek utánsózását kell beleszámolnunk a napi sóbevitelbe – figyelmeztetett Dr. Matzkin. – A húsok természetes módon is, a rágcsálnivalók, feldolgozott élelmiszerek pedig mind nagy mennyiségben tartalmaznak hozzáadott sót. Ha a napi 2300 milligramm sónál többet fogyasztunk, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kalcium eltűnjön a csontjainkból, így csontritkulás alakuljon ki.”

Csak, hogy lássuk ez mit jelent: a 2300 mg só nagyjából 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ennél átlagosan másfélszer annyit fogyasztanak az emberek Magyarországon.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images