Kétszer annyit terem a málna jövőre, ha így metszed ősszel

2024. szeptember 29.
Az egyik legfontosabb teendőnk ősszel a kertben a málna (és más bogyósok) metszése, ha azt akarjuk, hogy jövő nyáron bőséggel teremjen. Mutatjuk a legfontosabb lépéseket a málna őszi metszéséhez!
Málna metszése ősszel
  • A málna őszi metszése hogyan befolyásolja, mennyit terem a bokrunk következő évben?
  • Van különbség az egyszertermő és a folytontermű málna metszése között?
  • Hogyan metsszük a málnát ősszel?

A nyáron termő málna metszése esedékes ősszel. Ilyenkor nem a teljes visszametszés a cél, hanem a hajtások válogatása. Így lesz majd jövő nyáron bőségese a málnatermésünk.

Mutatjuk, a kertészmérnök milyen lépéseket tart a legfontosabbnak a málna őszi metszésénél! Hogyan csináljuk jól, hogy a málnabokor rengeteg gyümölccsel hálálja meg az őszi metszést?

Egyszertermő vagy folytontermő málna? 

Rengeteg fajtája van a málnának is, ami az őszi metszésnél is jelenthet különbséget. Legegyszerűbben szín alapján határozhatjuk meg, ha nem tudjuk pontosan, hogy a mi málnánk melyik típusba tartozik.

  1. A sárga színű málna kétszertermő (folytontermő)
  2. A piros málna lehet egyszer – vagy folytontermő is
  3. A sötét málnák (fekete- vagy bíbormálna) rendszerint egyszertermő

Ami közös mindhárom esetben, hogy a málnavesszők nagyjából két évig életképesek. Az első évben a málna tövéről kihajtanak, áttelelnek. A második évben is élnek, azonban nem telelnek át még egyszer. Ha egyszertermő a málnánk, csak azokon a vesszőkön nevel gyümölcsöt, melyet előző évben hozott, majd áttelelt és megerősödött. 

A folytontermő málna a tavalyi és idei vesszőkön is hoz gyümölcsöt, innen ered a kétszertermő elnevezés is.

Hogyan metsszük a málnát ősszel?

1. Az egyszertermő málna őszi metszése

Nagyon egyszerű a dolgunk, ha egyszertermő málnát kell ősszel megmetszenünk. A már letermett málnavesszőket talajszintig vágjuk vissza közvetlenül azután, hogy letermett az azévi gyümölcs. 

Tipp: Legyünk óvatosak és figyelmesek, a friss, új nyári hajtásokat nehogy levágjuk, mert akkor a következő évben nem terem málnánk! Ha túlzsúfoltnak tűnik, esetleg ritkíthatunk rajta, hogy legyen helye a gyümölcsöknek és ne legyen ágas-bogas a málnabokrunk.

2. A folytontermő málna őszi metszése

Egy fokkal bonyolultabb a folytontermő málna őszi visszametszése. Figyelembe kell vennünk ugyanis, hogy az első éven az ágak végén, második évben oldalirányban, az alsó kétharmadon hozza ki termését a málnabokrunk. Mi a teendőnk mégis ősszel a folytontermő málnával?

  • Első év után csak a letermett vesszők végét vágjuk le addig, ameddig volt rajta gyümölcs. Ez nagyjából egy méteres magasságnál van rendszerint.
  • Második év után, amikor már oldalirányban, az ág alján is letermett a málna, ősszel visszametszhetjük az egész ágat, mert többet ez az ág már nem telel át.
  • Az új málnavesszőket, melyek az első termést hozzák, futtassuk karóra, hogy átláthatóbb legyen a málnabokrunk. Ezek teremnek második nyáron is még.

Forrás: Agrárszektor, fotó: Getty Images, Unsplash