Számolj le az emésztési problémákkal és tedd boldoggá a bélflórádat ezzel a 6 módszerrel!

2024. október 15.
Ha székrekedéssel, hasmenéssel vagy puffadással küszködsz, akkor ez a cikk neked szól! Mutatunk 6 módszert, aminek a segítségével megtámogathatod a bélflórádat!
A dietetikus szerint ez a 6 dolog jót tesz a bélflórádnak
  • Hasmenéssel, székrekedéssel vagy puffadással küzdesz?
  • Akár már néhány egyszerű életmódbeli változtatással is megszüntetheted a panaszaidat!
  • Dr. Emily Leeming dietetikus elárulta, mit tehetsz annak érdekében, hogy megszüntesd az emésztési panaszokat azáltal, hogy megtámogatod a bélflórád egészségét.

„Az emésztési zavarok, mint például a puffadás, a székrekedés és a gyomorpanaszok az egészségtelen bélrendszer jelei lehetnek” – mondta Dr. Leeming a Women’s Healthnek. „Az egészségtelen bél az agyra is hatással lehet a belet és az agyat összekötő kapcsolaton keresztül, így nagyobb valószínűséggel érzed magad fáradtnak, stresszesnek, szorongónak és depressziósnak.”

Ne feledd: mindannyian mások vagyunk, ezért ha tüneteid nem enyhülnek, fordulj dietetikushoz, esetleg regisztrált táplálkozási szakértőhöz, vagy keresd fel az orvosodat!

Íme 6 módszer a dietetikustól, ami segíthet megszüntethetni az emésztési zavarokat és helyreállíthatod a bélflórádat:

1. Egyél több rostot

A Dr. Leeming azt javasolja, hogy az emésztési panaszok elkerülésének érdemes több rostot és antioxidánst fogyasztani, amiket leginkább gyümölcsökkel és zöldségekkel vihetünk be a szervezetünkbe.

„Ha rengeteg teljes kiőrlésű gabonát, babot, dióféléket és magvakat, valamint különféle színű gyümölcsöt és zöldséget eszel, akkor  időnként egy szelet sütemény vagy ultrafeldolgozott étel nem fogja megkárosítani a bélrendszeredet” – mondja a dietetikus.

2. Kerüld a kávét

Ha hasmenésed van, a legjobb, ha kerülöd a kávét, mert az fokozhatja az emésztési zavarodat Dr. Leeming szerint. A kávé általában jótékony hatással van a bélrendszer számára, de ha érzékeny a bélrendszered vagy hasmenésed van, nem szerencsés fogyasztani, mert felgyorsíthatja az élelmiszerek bélrendszerében való áthaladását és további hasmenést okozhat.

3. Inkább a vörösbort válaszd, ne a fehéret

„A bélrendszered nem szereti az alkoholt, de ha inni szeretnél, akkor a vörösbor a jobb választás ” – mondja Dr. Leeming dietetikus. „Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik kis mennyiségű vörösbort ittak, változatosabb bélflórával rendelkeznek, mint azok, akik nem fogyasztottak.”

A dietetikus szerint az emésztési panaszok elkerülésének érdekében érdemes inkább vörös bort fogyasztani fehér helyett

A dietetikus szerint az emésztési panaszok elkerülésének érdekében érdemes inkább vörösbort fogyasztani fehér helyett

4. Egyél kisebb adagokat

A nagy étkezések nagyon könnyen túlterhelhetik az érzékeny bélrendszert, és emésztési panaszokat okozhatnak. Bár normális, ha étkezés után egy kicsit fel vagy puffadva, de Dr. Leeming emlékeztet, ha ez a puffadás nem csökken, vagy kényelmetlenül érzed magad, akkor a legjobb, ha gyakrabban eszel kisebb adagokat.

5. Menj el sétálni

A mozgás jót tesz a bélrendszernek. „Ha étkezés után sétálni indulunk, az enyhítheti a puffadást, és elősegítheti az emésztést azáltal, hogy az ételt átvezeti a bélrendszeren, és segít a gázok távozásában” – mondja a dietetikus.

6. Próbáld ki a borsmentaolajat és teát

„Kipróbálhatod a borsmentaolaj-kapszulákat vagy a borsmentateát is, mivel ezek mentolt tartalmaznak, ami segít megnyugtatni a fájdalomérzékelő idegeket a bélrendszerben, enyhítve a kényelmetlenséget” – magyarázza a dietetikus.

Forrás: Womans’Health, Fotók: Getty Images