Ezeket az ételeket kerüld, ha hajlamos vagy a puffadásra

2022. június 20.
Az emésztési problémák hosszabb-rövidebb ideig mindenki életének részét képezik, egyáltalán nem mindegy azonban, melyik táborba tartozol. Szerencsésebb esetben a gond csak átmeneti, előfordulhat azonban, hogy mindennapossá válik.

Emésztési panaszokra utalhat a kemény has, a telítettségérzés, a hasfájás, a székletürítési szokások megváltozása, de hosszabb ideje fennálló probléma esetén többeknél jelentkezhet fáradékonyság is. Az ok nem mindig a táplálkozásban keresendő, a stressz és a túlhajszoltság ugyanis könnyen felboríthatja a belső egyensúlyt, megfelelő étrenddel azonban jelentősen csökkenthető a puffadás kialakulásának esélye, és gyógyszerszedés nélkül is sokat lehet tenni a jó emésztésért.

Ezeket az ételeket kerüld, ha hajlamos vagy a puffadásra

Az emésztési problémákat senkinek sem kell bemutatni

Mitől alakul ki a puffadás?

Közhely, de igaz, hogy a felgyorsult ritmusú hétköznapokon – sőt, sokszor hétvégéken – nem jut elegendő idő az evésre, ezért a táplálkozás rendszertelenné válik, mindenki kapkodva, sietve fogyasztja el az ételeit, amiket nagyon sok esetben rosszul választ meg.

Tényleg igaz, hogy az ideális az lenne, ha többször keveset ennél: ezt tanácsolják a dietetikusok is azoknak, akik emésztési gondokkal küzdenek. Ennek köszönhetően az emésztőrendszer kisebb adagokban, folyamatosan kapja a feldolgozásra váró táplálékot, nem úgy, mint akkor, ha az egész napos koplalás után este pótolod be a mulasztást, ami rendkívül megerőltető a szervezet számára.

A legrosszabb, amit ezután tehetsz, ha gyorsan ágyba is bújsz, hogy kipihend az egész napos rohanás fáradalmait, optimális esetben ugyanis 2 órának kellene eltelnie az utolsó étkezés és a lefekvés között! Fontos tudni azonban, hogy a puffadás (és a többi emésztőrendszeri probléma hátterében) nem mindig a zaklatott életmód áll, ezért érdemes erről a háziorvossal is konzultálni!

Figyelj oda, mit eszel!

A nehéz, zsíros ételeket gyakori puffadás esetén mindenképpen érdemes kerülni, és helyettük a rostban gazdag táplálékokat választani, mert azok serkentik az emésztést. A zöldségek, gyümölcsök nyersen, párolva vagy főzeléknek elkészítve is jók, de a teljes kiőrlésű gabonaféléket, gabonakorpákat, joghurtot és a kefirt is tanácsos minél többször az asztalra tenni.

Ezeket az ételeket kerüld, ha hajlamos vagy a puffadásra

Mit ne egyél, ha gyakori vendég a puffadás?

Hiába találhatók ezen a listán olyan ételek, amelyek alapvetően egészségesek, ha sokszor gyötör puffadás, jobb, ha a fent emítetteken és a szénsavas üdítőkön kívül ezekből sem fogyasztasz!

  • Hüvelyesek (bab, borsó, csicseriborsó, lencse) – emésztésük során meglehetősen sok gáz képződik a belekben, ez pedig teljesen természetes módon fokozza a puffadást. Azok számára, akik nem küzdenek gyakran ezzel a problémával, nem jelentenek különösebb megpróbáltatást, a puffadásra alapvetően hajlamos típusoknál viszont akár hasfájást is okozhatnak. Ha mindenképp szeretnél enni belőlük, főzd ezeket extrapuhára, így az emésztésük is könnyebb!
  • Káposzta, brokkoli, kelbimbó – az emésztőrendszerbe kerülve gyorsan fermentálódnak, így intenzívebb gázképződéshez vezet a fogyasztásuk. Ha nagyon vágysz rájuk, kisebb mennyiségben, hetente egyszer a tányérodra teheted, de többet és gyakrabban fogyasztva tényleg megkeseríthetik a hétköznapokat!
  • Tej és tejtermékek – az érzékenyebbeknél a puffadás mellett hasi görcsöket és akár hasmenést is okozhat a fogyasztásuk. Érdemes kiváltani növényi tejekkel, illetve azokból készült joghurttal, tejszínnel, tejföllel!
  • Cukorban bővelkedő gyümölcsök – a fügében, banánban, szőlőben és datolyában nagyon sok a gyümölcscukor, ami útját állhatja a gyors és könnyed emésztésnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy le kell mondani a gyümölcsfogyasztásról, hiszen az erdei gyümölcsök, illetve a citrusfélék fogyasztásakor nem kell ilyen kockázattól tartani.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?