Az extrém puffadástól a hasleplező ruhákig: ilyen az élet IBS-sel

2020. június 15.
Haspuffadást mindenki tapasztalt már életében. Kellemetlen, kényelmetlen és rossz érzés. Az irritábilis bélszindrómával élők viszont egészen más szintjét élik meg ezeknek a panaszoknak. A fiatal influenszer, Lottie Drynan pedig azon dolgozik, hogy minél több emberrel megismertesse ezt a tünetegyüttest. Mert több embert érint, mint gondolnánk.

A 27 éves angliai Lottie Drynan két Instagram-oldalt is vezet (The Tummy Diaries és You’ve Gut This), amelyeken azt dokumentálja és mutatja be az embereknek, milyen az élet irritábilis bélszindrómával (IBS), amely leginkább a fiatal nőknél jelentkezhet, és a világ lakosságának 10-20 százaléka szenved valamilyen mértékben a krónikus állapottól, ezzel az IBS a leggyakoribb emésztőrendszeri rendellenesség.

A húszas években a legrosszabb

Drynan elmondása szerint is a húszas évei elején voltak a legrosszabbak a tünetei. Az IBS nagyban megnehezítette az életét. „Extrém haspuffadástól, szorongástól, fáradtságérzettől és hányingertől szenvedtem hosszú ideig, mielőtt elkezdtem megérteni ezeket a fellángolásokat” – mondta a fiatal nő.

View this post on Instagram

dietician: a good varied diet, full night’s sleep, plenty of gentle exercise, and low levels of stress are so important in managing your IBS. isolation: comfort eating on cheesy nachos and strictly beige food, not knowing what day it is never mind time, watching Joe Wicks whilst working through a bottle of red, and being in a permanent state of anxiety that feels like it’s going to jump out your throat. …in all seriousness though, although I haven’t been looking after my tummy as well as usual there’s been a HELL of a lot going on and I feel like the past week has just been about getting through. As we slowly find our new (temporary) “normal” things will start to fall into place and we can start focusing more on those things, but if it does take a while and doesn’t go as smoothly as you hoped, don’t beat yourself up – these are weird times for us. and our guts and it really isn’t all just TikTok videos and cute crop tops and loungewear

A post shared by lottie drynan (@thetummydiaries) on

„Általában korábban el kellett jönnöm a munkahelyemről vagy a baráti összejövetelekről, mert szükségem volt a melegvizes palackomra vagy a mosdóra, és ez nagyon rossz érzés volt. Folyamatosan össze voltam zavarodva és frusztrált voltam, fogalmam sem volt róla, mi okozza a panaszaimat” – számolt be azokról az érzésekről, amelyeket hozzá hasonlóan rengetegen átélnek. Az irritábilis bélszindrómát ugyanis nagyon nehéz megkülönböztetni más emésztőrendszeri betegségektől, ezért hosszan elhúzódhat a diagnosztizálása, így a tünetektől szenvedőknek sokáig kell a bizonytalansággal is megküzdeniük. Drynannek 8 évbe telt, mire diagnosztizálták állapotát.

„Emlékszem, hogy néztem, ahogy a barátaim bármit megehetnek vagy bármilyen ruhát viselhetnek anélkül, hogy aggódniuk kellene, hogyan reagál a hasuk. Féltékeny voltam.”

Amikor valaki IBS-től szenved, a hasa órák alatt drasztikus változásokon mehet keresztül, ahogy azt Drynan is megtapasztalta számtalanszor. Emellett a betegség tünete lehet a szorulás, a hasmenés és az alhasi fájdalom is.

Mi jön a diagnózis után?

Hatalmas tévhit, hogy az IBS kizárólag az étrenden múlik, és megfelelő étkezéssel a fellángolások kordában tarthatók. „Én is ezt gondoltam évekig, hogy csupán az étrenden múlik – jelentette ki Drynan. – Nagyon egyszerű lenne, ha csak kihagynánk egy ételcsoportot az étrendünkből, és már meg is oldódna. De nem vagyunk egyformák. Van, akinek egy bizonyos ételcsoport elhagyása működik, míg másnak arra van szüksége, hogy az egész életmódját gyökeresen megváltoztassa. Az alvást, a stresszel való megküzdést, a mozgást és az ételeket egyaránt.”

Drynan szerint pont ezért dühítő látni, ha irritáblis bél zindrómával élő embereket amiatt szólnak meg, mert szénhidrátot fogyasztanak vagy megisznak egy italt. „Az egész arról szól, hogy megértsük a testünk válaszait, mire reagál jól, és mire kevésbé. Ezután eldönthetjük, mi a jó számunkra.” Nincs olyan megoldás, ami mindenki számára működik. 

A lelki egészség kulcs az IBS kordában tartásához

Még nem ért az út végére Drynan sem az IBS-fellángolások okainak megértésében, és még mindig gyakran vannak panaszai. Azt már tudja, hogy a fő kiváltó ok a stressz, bár a glutén és a fruktóz csökkentése az étrendjében sokat javított az állapotán. Ezen a ponton már „egészen jól együtt lehet élni az IBS-sel – mondta a fiatal nő. – Azt már tudom, hogy a stressz a legnagyobb kiváltója a tüneteimnek, és már számítok rá, hogy ha nehezebb időszakot élek, fellángol a betegség.”

Olvastad már?

A lelki egészség karbantartása így nagyon fontos Drynan számára, ám a koronavírus-járvány időszaka különösen nagy kihívás volt számára. „A kijárási korlátozások alatt a fellángolásaim sokkal gyakoribbak voltak, nagyon keményen kellett dolgoznom azon, hogy lelkileg olyan stabil legyek, hogy az emésztőrendszerem rendesen működjön – mondta Drynan. – Tudom, hogy ha nem szorongok, éjszaka jól alszom, sportolok és olyan ételeket eszem, amelyek jók az emésztőrendszeremnek, általában tünetmentes lehetek.”

A puffadt has pucér valósága

Drynan a közösségi oldalain megosztja a valóságot a felfújodott hasáról, leszámol a tabukkal, hogy ezzel is segítse sorstársait, nyíltan beszél szorongásáról is. „Jó lenne, ha minél többen tudnának arról, milyen szoros kapcsolat van az agyunk és a bélrendszerünk között. Fontos beszélni róla, hogy megértsük a testünk működését.”

„Az egyik kedvenc témám a sorstársaimmal, hogy milyen ruhák azok, amik a legkényelmesebbek, és amikben akkor is magabiztosak lehetünk, amikor épp fellángolt az IBS. Több ezer nő használja már a #mybloatedwardrobe (gardrób felfújódáshoz) hashtaget, egy hihetetlenül pozitív közösséget hozva létre a közösségi oldalon.”

Tartsuk egészségesen a hasunkat

Akár küzdünk mi is az irritábilis bél szindrómával, akár nem (vagy csak nem diagnosztizálták még állapotunkat), fontos, hogy törődjünk az emésztőrendszerünk egészségével. Bár valószínűleg tökéletesen megszüntetni sosem tudjuk az IBS fellángolásait, ha megértjük, mi tesz jót nekünk, sokat javíthatunk az állapotunkon. Azt is legalább ilyen fontos felismernünk, hogy „a bélrendszer egészsége, az emésztés nem tabu. Az irritábilis bélszindróma egy betegség, amelynek tünetei miatt nem kell szégyellnünk magunkat, nem szabad stigmaként viselnünk. Erőt adhat a tudat, hogy nem vagyunk egyedül.”

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images, Instagram