4 természetes módszer puffadás ellen

2020. augusztus 17.
A gázképződés teljesen normális része és következménye az emésztésnek. Átlagosan tizennégyszer távoznak gázok a szervezetünkből naponta. Ám bizonyos esetekben túl sok gáz gyűlik fel a beleinkben, és puffadást, esetleg szélgörcsöket tapasztalunk. Legtöbbször nincs szükség gyógyszerekre ahhoz, hogy enyhítsük a panaszokat, otthoni praktikákkal is leküzdhetjük a kellemetlen jelenséget.

Három módon keletkezhet gáz az emésztőrendszerünkben. Leggyakrabban akkor tapasztalhatunk puffadást, amikor a bélbaktériumaink feldolgoznak bizonyos ételeket. A szénhidrátok megemésztéséhez például hosszabb idő kell, tovább időznek félig emésztetlenül a bélrendszerünkben, így fermentáción mennek keresztül, ami légbuborékok keletkezésével jár együtt. Emellett kerülhet levegő az étkezés közben is a bélrendszerünkbe, gondoljunk csak a rágógumizásra, szénsavas italokra, sőt, dohányzás közben is rengeteg levegőt nyelünk. A legtöbb panaszt az okozhatja azonban, ha valamilyen étel intolerancia miatt keletkezik a túl sok gáz az emésztőrendszerünkben.

A leggyakrabban probléma nélkül távoznak a gázok beleinkből, ám esetenként puffadást, szélgörcsöt tapasztalhatunk, melyet bevált otthoni gyógymódokkal enyhíthetünk. 

  1. Jótékony probiotikumok

A Nutrients orvosi szaklapban megjelent 2020-as kutatás szerint gyakori puffadás eseten a Bifidobacteriumot tartalmazó probiotikumok lehetnek jótékony hatásúak. A kutatás eredményei szerint négy hét probiotikumot tartalmazó étrend után a résztvevők sokkal enyhébb gázképződést tapasztaltak a rostban gazdag ételek fogyasztása után, kevésbé puffadtak és kevesebb gáz távozott napközben szervezetükből. 

  1. Hatásos mozdulatok

A testmozgás javítja az emésztést, ám azon kívül, hogy ebéd után sétálunk egyet, vannak kifejezetten olyan mozdulatok, melyek segíthetik a gázok távozását. Ilyen például a gyermek póz a jógában és az ülés közben csavarodás. 

  1. Borsmenta olaj

Az irritábilis bélszindróma esetében bizonyítottan hatásos a tünetek enyhítésében a borsmenta olaj. Egy 2014-es kutatás szerint a borsmenta hatóanyaga megállítja a belek önkéntelen összehúzódásait, így ellazítja az emésztőrendszert, csökkennek a szélgörcsök és az esetleges hasmenés. 

  1. Meleg párna a hasra

A Londoni Egyetem kutatói szerint a negyven fokra melegített párna csökkenteni a feszítő, fájdalmas érzést a hasban. A meleg hatására ugyanis a fájdalomreceptorok kikapcsolnak. Emellett a belek ellazulását és a gázok távozását is segíti puffadás esetén a meleg.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash