Itt a válasz! Mennyire veszélyes visszatartanod a tüsszentést?

2024. október 24.
Mi gond lehet abból, ha visszatartjuk a tüsszentést? Sokkal nagyobb bajokat okozhat, mint azt el tudjuk képzelni! Jobb, ha nem fogjuk be az orrunkat és utat engedünk a tüsszentésnek, ha jönni akar!
Tüsszentés visszatartása
  • A tüsszentés nem mindig a megfelelő helyen és időben tör ránk, mégsem célszerű visszatartanunk.
  • Ritka esetben komoly bajokat okozhat azon túl is, hogy beszakadhat a dobhártyánk.
  • Hogyan tüsszentsünk úgy, hogy ne legyen bajunk?

Bármennyire is kellemetlen néha a tüsszentés, és akarjuk leplezni vagy visszafojtani, muszáj kiengednünk inkább. A fül-orr-gégész ugyanis arra figyelmeztet, akár komoly problémákat is okozhat a tüsszentés visszatartása. 

Mi történhet, ha visszatartjuk a tüsszentést?

A legtöbb esetben a tüsszentés elfojtása inkább csak néhány pillanatig vagy percig tartó kényelmetlen érzetet okoz. Azonban van, amikor betalál a legrosszabb forgatókönyv, és komolyabb érsérülést vagy éppen dobhártya-szakadást szenvedünk.

De akár szédülés is kialakulhat az elfojtott tüsszentés nyomán. A fül-orr-gégész találkozott már elfojtott tüsszentés miatt más sérülésekkel is:

  • Rekeszizom sérülés
  • Torokkárosodás
  • Fülfertőzés
  • Idősebbeknél akár bordatörést is okozhat a tüsszentés elfojtása

Miért ilyen veszélyes a tüsszentés visszatartása?

Egyetlen erős tüsszentéssel közel 30 km/h-s sebességgel száguld ki az orrunkon és szánkon az a váladék, amitől a légutaink meg akarnak szabadulni. Ha ezt akarjuk elfojtani, a nyomás 5-ször, de akár 24-szer is nagyobb lehet, mint amikor a tüsszentést hagyjuk megtörténni. 

Így már érthetőbb, hogyan okozhat egy ilyen banálisnak gondolt dolog, mint a tüsszentést visszatartása komoly károsodásokat. A testünk nem véletlenül akar tüsszenteni. Tegyünk egy zsebkendőt az orrunk elé, és hagyjuk, történjen, aminek kel!

Forrás: Mental Floss, fotó: Getty Images