Mennyire fertőz a nátha? Mehet iskolába a gyerek, ha taknyos?

2024. február 02.
A háziorvos egyszer és mindenkorra tisztába tette, amit a nátháról tudnunk kell. Meddig és mikor fertőz, hogyan enyhítsük a tüneteket és a legfontosabb: mehet-e iskolába/óvodába a gyerek, ha csak náthás?
Nátha fertőz
  • Most nem arról az esetről beszélünk, amikor valaki lázas, köhög, szenved az orrdugulástól.
  • Mennyire és mikor fertőz, ha csak náthásak vagyunk, de egyébként jó a közérzetünk?
  • A háziorvos elmondta, mi a megfelelő protokoll, ha náthásak vagyunk.

A nátha roppant kellemetlen és idegesítő állapot. A nyomás, ami szétfeszíti az arcüregünket, orrdugulás, a zsebkendőtől kidörzsölődő orr. „A nátha leggyakoribb kiváltója vírus. De okozhatja baktérium, gomba, vagy éppen idegen test, környezeti tényező által kiváltott allergia is” – mondta Dr. Clarissa Ortiz háziorvos. 

De mennyi ideig húzódik egy nátha? Hogyan fertőz, mikor és mennyi ideig? Egy csókkal is átadhatjuk? A háziorvos mindent elmondott a nátháról, azt is, hogy otthon kell-e tartanunk a gyereket, vagy mehet iskolába.

1. Mennyi ideig tart egy nátha?

A leggyorsabb lefolyás általában 7-10 nap a sima nátha esetében. „Nem ritka, hogy három-öt hétig is húzódik egy nátha – folytatta a háziorvos. – Akkor mondhatjuk, hogy krónikussá vált, ha 12 hetet meghaladóan sem múlnak a tünetek, vagy fellángol újra és újra.”

Az, hogy mennyi idő alatt múlik el a nátha, függ attól is, mi okozza. 

  • Ha vírusos a nátha eredete, a tünetek általában 7-10 nap alatt megszűnnek.
  • Az allergia vagy környezeti tényezők miatt kialakuló nátha több mint 12 héten át tarthat.

2. Mennyi ideig fertőz a nátha?

A legtöbb félreértés a náthával kapcsolatban talán ebben a kérdésben van. „Maga a nátha nem fertőz, viszont a fertőzés oka maga igen – magyarázta a háziorvos. – Például ha influenza okozza a náthát, átadhatjuk a vírust, de magát a náthát nem feltétlenül. Az influenza egyébként 5-7 napon át fertőz azután, hogy az első tünetek megjelentek.”

De mi a helyzet, ha csak az orrunk folyik, taknyosak vagyunk, viszont nem influenzásak, covidosak? Bármelyik náthát okozó vírust átadhatjuk köhögéssel, tüsszentéssel, csókolózással, szoros kontaktussal. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy a másik embernél is kialakul ugyanúgy a nátha.

3. Maradjunk otthon náthával?

Jó hír minden aggódó szülőnek! A háziorvos szerint egyáltalán nem kell otthon maradnunk, ha csak náthásak vagyunk. „Ha a közérzetünk nem jó, levertek vagyunk, gyengék, hőemelkedésünk, lázunk van, vagy egyéb más tünetet tapasztalunk a nátha mellett, maradjunk otthon, tartsuk otthon a gyereket – jelentette ki a háziorvos. – Viszont ha csak annyi a probléma, hogy taknyosak, náthásak vagyunk, nincs szükség arra, hogy otthon maradjunk, vagy gyerek esetében ne menjen iskolába, óvodába.”

4. Hogyan kezeljük a náthát?

Számos módszerrel enyhíthetjük a nátha tüneteit

Számos módszerrel enyhíthetjük a nátha tüneteit

Gyógyszer nincs a náthára, ami egy csapásra meggyógyítaná. Viszont számos dolgot tehetünk, amivel enyhíthetjük a tüneteinket addig is, míg az immunrendszerünk legyőzi a vírust.

  • Szedhetünk fájdalomcsillapítót, nem szteroid gyulladáscsökkentőt, például ibuprofén vagy paracetamol hatóanyagú gyógyszereket.
  • Használjunk orrspray-t az orrdugulás ellen, így jobban tudunk aludni és hamarabb meggyógyulunk.
  • Párásítsuk a levegőt otthonunkban. Ez segít megelőzni, hogy a nátha során képződő orrváladék besűrűsödjön és lerakódjon. Megelőzhetjük az arcüreggyulladás kialakulását.
  • Melegítéssel is segíthetjük a nyák távozását. Infralámpával, gőzöléssel vagy meleg vizes borogatással támogathatjuk a nátha tüneteinek enyhítését.

Nátha során nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Arra is ügyeljünk, hogy lehetőleg ne nyúljunk a szemünkbe vagy az orrunkhoz, mert így könnyen átvihetjük a kórokozót és kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. Ha a panaszok nem múlnak, a nátha elhúzódik, mindenképp forduljunk a háziorvoshoz.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash