Mi a jobb? Gyantázni vagy vágni az orrszőrünket?

2024. május 24.
A fül-orr-gégész szerint egyik sem. A legjobb, ha egyáltalán nem nyúlunk az orrszőrünkhöz, ugyanis fontos funkciója van.
Orrszőr gyanta
  • Szőrteleníti a karunkat, lábunkat, hónaljunkat ma már alapvető, az intim testtájak szőrtelenítésével már jobban megoszlanak a vélemények. De vajon mi a helyzet az orrszőrrel?
  • Az orrszőrgyantázás egyre elterjedtebb a közösségi oldalakon.
  • A fül-orr-gégész semmiképpen sem ajánlja az orrszőr eltávolítását.

Ahogy az intim testtájak szőrtelenítését sem javasolják az orvosok, úgy az orrszőrrel kapcsolatban is az a véleménye a szakembernek, hogy okkal nőtt oda. Sokkal fontosabb funkciója van az orrszőrnek, mint az el tudnánk képzelni.

„Az orr nagyon érzékeny terület, tele van vérerekkel és a nyálkahártya is érzékeny a belsejében – magyarázta Dr. Don J. Beasly fül-orr-gégész szakorvos. – Akár otthon akarjuk szőrteleníteni az orrunkat, akár szalonban gyantáztatnák, gondoljuk meg kétszer is. Komoly komplikációkat okozhat az orrszőr eltávolítása.”

Ezért fontos az orrszőr

Valószínűleg egészen addig nem is gondoltunk az orrszőrünkre, míg a közösségi oldalakon meg nem láttuk azokat a videókat, amiken gyantáztatják ezt a területet. (És mennyivel jobb is volt így!) „Az orrszőr elsődleges feladata a por, pollenek és más levegőben lévő részecskék, kórokozók kiszűrése – mondta Dr. Michael Jacobs bőrgyógyász, a Weill Cornell Orvostudományi Egyetem professzora. – A szőr az orr belsejében fizikai gátat jelent, megakadályozza, hogy ezek a részecskék az orrüregen keresztül a légutakba jussanak és irritálják azt, betegséget okozzanak.”

De az orrszőr – hasonlóan a kutyák és macskák bajszához például – jelzi is a veszélyt. „Amikor valami megérinti az orrszőrt, egy kis rovar vagy más irritáló anyag, reflexszerű tüsszentést vált ki. Így a testünk eltávolítja a behatolót vagy irritáló anyagot.”

A harmadik funkciója az orrszőrnek a nyálkahártya megfelelő nedvességtartalmának fenntartása. „A levegő páratartalmát megtartja, így az orrszőr meggátolja, hogy kiszáradjon a nyálkahártyánk – mondta a föl-orr-gégész szakorvos. 

Az orrszőr eltávolítása komoly problémákat okozhat, főleg, ha gyantázzuk

Az orrszőr eltávolítása komoly problémákat okozhat, főleg, ha gyantázzuk

Milyen kockázatokkal járhat az orrszőr gyantázása?

Nem csak azért lehet veszélyes az orrszőr eltávolítása, mert így a szőr fizikailag hiányzik az orrunkból, így a funkcióját sem tudja ellátni. „A gyantázás nem feltétlenül gyengíti az immunrendszerünket, de az tény, hogy az orrszőr híján könnyebben bejutnak a szervezetünkbe a kórokozók. Ezen túl a nyálkahártya védőrétege is sérül, így még könnyebben áthatolhatnak rajta a baktériumok, vírusok” – magyarázta a szakember.

Ha nem megfelelően végezzük, a gyantázással megégethetjük az orr belsejét, ami még tovább fokozza a fertőzésveszélyt. De az orrszőr eltávolítsának procedúrája irritálhatja is a területet, így fájdalmas, piros duzzanat keletkezhet.

Ahogy a testünk más részein, úgy az orr belsejében is előfordulhat, hogy befelé nőnek a szőrszálak vissza. Ennek eltávolítása és megoldása viszont sokkal problémásabb lehet az orr belsejében. 

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash