Ez a 9 legfontosabb emberi tulajdonság – Hány van meg benned?

2024. október 28.
Meghatározó emberi értékeink és tulajdonságaink átszövik a mindennapjainkat és a fontos, nehezebb döntéshelyzetekben is iránytűként szolgálnak. De melyek azok az értékek, amelyeket egyetemes szinten a legfontosabbnak tartunk?
Legfontosabb emberi tulajdonságok és értékek
  • A szociális érzékenység a listán szereplő értékek nagy részében fontos szerepet tölt be.
  • Ugyan egyénenként más-más lehet a preferencia, a lista kilenc olyan tulajdonságot emel ki, amelyek egyetemes szinten fontosak és megbecsültek.
  • Lehet-e fejlődni olyan tulajdonságokban, amelyek velünk született adottságainknál fogva nem az erősségeink?

A listán szinte kivétel nélkül olyan tulajdonságok szerepelnek, amelyekben a környezetünkkel való bánásmód a hangsúlyos, mint az empátia, a tolerancia vagy a szolidaritás. Míg olyan, egyébként szintén sokunk által kifejezetten pozitívnak tartott, ám a szociális érzékenységet nem magában foglaló tulajdonságok nem szerepelnek a listán, mint a magabiztosság vagy a humorérzék.

Vannak olyan tulajdonságok, amelyekkel kiegészítenéd a listát? Esetleg szerepel rajta olyan, amelyben úgy érzed, van még hova fejlődni? Utóbbi esetre néhány tippet is adunk!

Lássuk, mely 9 emberi tulajdonságot tartjuk a legfontosabbnak!

Tisztelet

A tisztelet elengedhetetlen ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatot alakítsunk ki másokkal és megértsük a környezetünket. Nagyon fontos tulajdonság a mikrokörnyezetünkben is, viszont globális szinten is sokat jelent, ha minél többen viselkedünk egymással tiszteletteljesen. Így sokkal könnyebben előmozdítható az egyenlőség, együttműködés és igazságosság egy adott csoportban – legyen szó kisebb társaságoktól kezdve egészen a társadalmakig.

Hogyan fejlődjünk benne?

Aktívan hallgassunk meg másokat, bánjunk kedvesen és udvariasan az emberekkel, ismerjük fel és értékeljük a kulturális és társadalmi különbségeket, és legyünk tekintettel mások véleményére és érzéseire.

Őszinteség

Ismét a kapcsolatépítés, a másokhoz való hozzáállásunk áll a fókuszban. Nem kérdés, hogy az emberek többsége számára az őszinteség az egyik legfontosabb erény. Oly’ sok mindent foglal magában a hitelességtől kezdve a lojalitásig, hogy az igazán mély, bizalmi kapcsolatokból egyszerűen elengedhetetlen.  

Hogyan fejlődjünk benne?

Mondjunk igazat, vállaljuk a felelősséget tetteinkért és döntéseinkért, ne hazudjunk vagy vezessünk félre másokat. A nyíltság mellett ugyanakkor fontos a diszkréció is: tartsuk tiszteletben a magánéletet.

Szolidaritás

Az egyik legfontosabb emberi érték a szolidaritás, mely nem meglepő módon ismét az emberek közötti interakciókról; az együttműködésről és kölcsönös támogatásról szól. A szolidaritás egyik legfontosabb kollektív haszna, hogy segít leküzdeni a nehézségeket és közösen szembenézni az élet kihívásaival.

Hogyan fejlődjünk benne?

Vegyük észre a körülöttünk zajló világot, és ne csak a saját buborékunkban éljünk. Lehetséges, hogy a közvetlen környezetünkben is akadnak olyanok, akiken segíthetünk. Apróbb tettekkel is tehetünk a változásért, mint például bevásárlás felajánlásával az idős szomszéd néninek, de akár jótékony munkával is valamilyen szívünkhöz közel álló alapítványnál.

Empátia

A szolidaritástól nem élesen elválasztható, szintén kiemelten fontos emberi tulajdonság az empátia. Lényege, hogy bele tudjuk képzelni magunkat mások helyzetébe, hogy megértsük érzéseiket és nézőpontjaikat. E szuperképesség segít egészséges és tartalmas kapcsolatokat kialakítani másokkal, elősegíti a megértést és az együttérzést, valamint befogadóbb és igazságosabb közösségeket épít. Fontos azonban óvatosnak lenni: az együttérzés valóban rendkívül becsülendő tulajdonság, fontos viszont megtartani a határokat, hogy ne vegyük át magunkra teljesen mások terheit.

Hogyan fejlődjünk benne?

Az empátia mélyítéséhez vezető út egészen izgalmas. Alapja, hogy legyünk kíváncsiak, nyitottak másokra, hallgassuk a környezetünket aktív, őszinte érdeklődéssel, figyelmünket kizárólag a beszélő felé fordítva. Mindennapi helyzetekben is rengeteg lehetőség rejlik ennek gyakorlására, de önkéntes munkával és a különböző nézőpontokat feltáró regényekkel és filmekkel tovább növelhetjük magunkban ezt a képességet.

Az empátia elmélyítéséhez fontos, hogy legyünk kíváncsiak, nyitottak másokra.

Az empátia elmélyítéséhez fontos, hogy legyünk kíváncsiak, nyitottak másokra

Felelősség

A felelősség annak képessége, hogy vállaljuk cselekedeteink és döntéseink következményeit, és lépéseket tegyünk az általunk okozott hibák vagy problémák kijavítására.

Hogyan fejlődjünk benne?

Az emberek megbecsülik, hogy ha már valaki hibázott, akkor lelkiismeretesen belátja azt. Amellett, hogy ezt a környezetünk is díjazza, mi is büszkébben nézhetünk tükörbe nap mint nap.

Hála

Az életünkben már meglévő kisebb vagy nagyobb pozitívumok felismerése és értékelése sajnos nagyon ritka, ám annál értékesebb és szebb tulajdonság. Fontos persze, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé és képesek legyünk tenni érte, viszont legalább ennyire fontos az is, hogy amit így már elértünk vagy megkaptunk, becsülni tudjuk. Ha képesek vagyunk arra, hogy hálásak legyünk a természetesnek gondolt mindennapi dolgokért, mint például egy jó társaságban elköltött finom vacsora, azáltal pozitívabbak és optimistábbak vagyunk, amitől a mentális jóllétünk is majd’ kicsattan.

Hogyan fejlődjünk benne?

A mindennapokra ne kipipálandó to do listként gondoljunk, amely akkor sikeres, ha minden feladatot elvégeztünk. Persze rendben van, ha a sikeres elvégzett feladatok után elégedettek vagyunk, de a rohanás helyett vegyük észre, mi mindenért lehetünk hálásak: bármikor felidézhető szép emlékekért, a családunkért, egy közelgő utazásért, a napsütésért, egy kellemes táncóráért… a lista végtelen lehet.

Tolerancia

A legkiemelkedőbb emberi értékek közé tartozik a tolerancia, mely mások különbözőségének elfogadásáról és tiszteletéről szól, akár kultúráról, vallásról, nemről, nemi hovatartozásról, szexuális irányultságról stb. Azért fontos, mert segít a befogadás és a sokszínűség előmozdításában, az előítéletek és a megkülönböztetés leküzdésében, valamint a harmonikusabb és igazságosabb közösségek építésében.

Hogyan fejlődjünk benne?

A toleranciát nem lehet könyvekből elsajátítani. Javarészt helytálló az a gondolat, hogy minél többet látott valaki, minél többfelé járt és minél többféle emberrel találkozott, annál toleránsabb. A különböző kultúrák és nézőpontok megismerése, mások hitének és véleményének tiszteletben tartása, a sztereotípiák és a megkülönböztetés elkerülése mind fontos szempontok ahhoz, hogy valaki egyre toleránsabbá váljon.

Nagylelkűség

Ez a tulajdonság magában foglalja az empátiát és az együttérzést, a másokkal való önzetlen osztozkodásra és adakozásra utal, legyen szó akár időről, pénzről, erőforrásokról.

Hogyan fejlődjünk benne?

Adományozzunk jótékonysági szervezeteknek és karitatív szervezeteknek, ajánljunk fel segítséget és támogatást másoknak, osszuk meg időnket és képességeinket a rászorulókkal. A közvetlen környezetünkön is „gyakorolhatunk”: ha tudjuk például, hogy egy ismerősünk a hétvégén költözni fog, ajánljuk fel segítségünket.

A nagylelkűséget a mikrokörnyezetünkben is gyakorolhatjuk; ami számunkra kis szívesség, másnak nagy segítséget jelenthet.

A nagylelkűséget a mikrokörnyezetünkben is gyakorolhatjuk; ami számunkra kis szívesség, másnak nagy segítséget jelenthet

Önfegyelem

Talán egyre nehezebben kialakítható tulajdonság ez, hiszen rengeteg inger ér minket, amelynek következtében a figyelmünk egyre elaprózódik. Mindez megnehezíti, hogy egyetlen dologra összpontosítsunk teljes lendülettel. Az önfegyelem alapja ugyanis az, hogy képesek legyünk cselekedeteinket és döntéseinket kontrollálni, és folyamatosan, következetesen a céljainkra összpontosítani.

Hogyan fejlődjünk benne?

Tűzzünk ki világos célokat, küzdjünk érte keményen és ne halogassunk! A fókusz fenntartása is elengedhetetlen, így például ha valamire teljes erőbedobással akarunk koncentrálni, a social mediától vagy bármi egyéb multitaskingra sarkalló eszköztől arra az időre el kell búcsúznunk! Rengeteget segít a sport is: a rendszeres, következetes testmozgás kitartóvá tesz. Nem igazán létezik olyan élsportoló, aki önfegyelem nélkül jutott volna el a csúcsig.

Forrás: WellWo, fotók: Getty Images