Kevesebb szimpátiát, több empátiát: ezért fontos a különbség!

2022. február 23.
Mi a különbség a kettő között, és miért az empátia a hasznosabb tulajdonság? A kutatások azt mutatják, hogy nem elég szimpátiával viseltetni mások iránt. Aki empatikusabb, sokkal nagyobb hajlandóságot mutat arra, hogy adományozzon jótékony célokra és erősebb benne az őszinte szándék mások megsegítésére.

Néha nehéz lehet érzelmileg kapcsolódni valakihez, aki épp nehézségekkel küzd. Ilyenkor az emberekben általában kétféle érzés alakulhat ki érzelmi válaszreakcióként: szimpátia vagy empátia. A szimpátia annyit tesz, hogy sajnáljuk a másik embert és a helyzetet, amiben van. Az empátia ennél annyival több, hogy képesek vagyunk belehelyezkedni a másik ember élethelyzetébe és megérteni, miért és mit érez, él át. Mindkét érzés arról tanúskodik, hogy jó emberek vagyunk, ám az empátia az, ami segíthet átlendülni a másiknak a kemény időszakokon.

empatia-szimpatia-kulonbseg

Lépj a másik cipőjébe

Az empátia az a képesség, hogy felismerjük, mások min mennek keresztül, és osztozunk a másik ember élethelyzetén. „Az empátia célja nem az, hogy megoldjunk egy problémát, hanem hogy éreztessük a másik emberrel, nincsen egyedül” – mondta dr. Nicole Hollingshead, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának pszichológusa.

Aki empatikus, hasonló mondatokat mond, mikor vigasztal valakit:

  • „Ez biztosan nagyon fáj neked. Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél.”
  • „Teljesen természetes, hogy így érzel, tudom, hogy mennyi időt és energiát tettél ebbe a dologba.”
  • „Értem, mire gondolsz, iszonyatosan frusztráló újra és újra ugyanazzal a problémával megküzdeni.”

Az empátiához kapcsolódnak olyan tettek is, melyekkel másoknak, önzetlenül tesznek jót az emberek. Egy kis, 2019-es kutatás eredményei szerint az empátia képességével rendelkezők sokkal nagyobb eséllyel adományoznak jótékony célokra. Egy 2021-es tanulmányból pedig az derült ki, hogy az empátia a fő hajtóereje annak, hogy segítsünk másoknak.

Csak sajnáljuk, de nem éljük át

A szimpátia az, amikor valakit sajnálunk a balszerencséje vagy valamilyen más, elszenvedett dolog miatt, és erre válaszreakcióként megoldás akarunk adni.

Aki szimpátiát érez, általában így reagál, ha valaki hozzá fordul, hogy elmesélje a gondjait:

  • „Sajnálom, hogy ez történt veled. Lépj tovább, biztosan találsz jobbat.”
  • „Ne aggódj, biztos vagyok benne, hogy a dolgok elrendeződnek végül.”
  • „Ez tényleg szomorú, de legalább van még másik háziállatod is.”

A szimpátiával elejtett megjegyzések általában kicsinyítik a másik ember érzéseit, azt sürgetve, hogy rejtse el fájdalmát és rossz érzéseit a másik ember. „Bár általában jó szándékkal hangzanak el ezek a mondatok, arra irányulnak, hogy elhessegessék a másik ember szenvedését, mintha sürgetnénk, hogy szüntesse meg a fájdalmat vagy lépjen tovább” – mondta a pszichológus.

Empátia kontra szimpátia

Amikor az együttérzésünkre van szükség, az empátia kétségtelenül hasznosabb és jobb érzés, mint a szimpátia. „Az empátia képessége magába foglalja a másik érzéseinek megértését, míg a szimpátia puszta sajnálat valakinek a szerencsétlensége miatt” – magyarázta a szakember. Ezért is fontos megértenünk a különbséget az empátia és a szimpátia között. 

Számos olyan tanulmány született az empátiával kapcsolatban az utóbbi időben, amelyek nem önbevalláson alapultak. Ezek sorra olyan eredményeket mutattak, amelyek szerint a nők általában véve empatikusabbak, mint a férfiak. Ez azért is fontos, mert korábban azért kérdőjelezték meg az empátiában megmutatkozó nemek közötti különbséget, mert az önbevalláson alapuló tanulmányokból rajzolódott ki, és inkább a hagyományos nemi szerepek és társadalmi előítélet befolyását látták benne. „Nagyon fontos megadni az embereknek a teret és időt arra, hogy a saját tempójukban dolgozzák fel az életükben bekövetkező eseményeket. Ez nem rólunk szól, nem arról, mi hogyan kezelnénk egy-egy szituációt, vagy mi mit gondolunk, nekik mit kellene tenniük – mondta Perkins. – Mutassunk annyi szeretet és törődést, amennyire szükségük van. Ne tolakodjunk, hagyjunk teret, de időről időre jelentkezzünk. Mindenkinek megvan a saját tempója és megküzdési mechanizmusa. Tiszteljük azt, ahogy mások feldolgozzák a helyzeteket.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!