6 jel, hogy sötét empatával van dolgod és miért veszélyes ez

2024. február 02.
Hallottunk már a sötét empatákról? Ha egyszerűen akarnánk megfogalmazni, pont olyanok, mint azok az emberek, akiknek különösen erős radarjaik vannak mások érzelmeinek, lelkiállapotának érzékelésére. Csak ők rosszra használják ezt a képességet. Mit tehetünk, ha valaki a környezetünkben sötét empata és hogyan ismerhetjük fel?
Sötét empata manipuláció
  • Az empátia nagyon fontos, ám vannak, akik rosszra használják.
  • Azokat az embereket nevezzük empatáknak, akiknek kivételes képességeik vannak mások érzelmeinek, lelkiállapotának érzékelésére.
  • A sötét empaták ezt a képességet mások manipulálására használják.

Empátia nélkül könyörtelen és érzéketlen világban élnénk. Mindenkiben van valamilyen szintű empátia, sőt, ez a képesség fejleszthető, tanulható. Az empaták azok az emberek, akiknek különleges adottsága van mások érzelmeinek, lelkiállapotának érzékelésére. Ők különösen segítőkész emberek általában. 

Ahogy általában van, nem mindenkinél alakul úgy, hogy jóra használja ezt a képességet. A sötét empaták ugyanolyan erős radarokkal rendelkeznek mások lelke felé, viszont ők ezt manipulációra használják.

A sötét hármas

A személyiségvonások sötét hármasába tartoznak az alapvetően negatív személyiségvonások.

1. Pszichopátia

  • Érzelmi hidegség
  • Kegyetlenség
  • Impulzivitás

2. Nárcizmus

  • Hiúság
  • Felsőbbrendűség-érzet
  • Nagyképűség

3. Machiavellizmus

A sötét empaták esetében mindhárom negatív személyiségjegy megtalálható, hozzáadva az empaták rendkívüli radarjait mások érzelmei iránt. 

Az empaták arról ismerhetők fel, hogy rendkívül érzékenyek mások lelkiállapotára. Szivacsként szívják magukba mások érzelmeit, ezért gyakori, hogy gyorsan el is fáradnak, ha sok emberrel kell időt tölteniük.

Van pozitív tulajdonsága is a sötét empatáknak?

A sötét empaták arra használják rendkívüli beleérző képességüket, hogy manipuláljanak másokat

A sötét empaták arra használják rendkívüli beleérző képességüket, hogy manipuláljanak másokat

A Nottingham Trent Egyetem 2020-ban készült tanulmányából az derült ki, hogy a sötét empaták is ugyanolyan szintű empátiával bírnak, mint az empaták. Ez azt jelenti, hogy értik, sőt, előre meg is tudják jósolni mások érzelmeit. 

Természetesen a sötét empatáknak is vannak jó tulajdonságaik, éppen ezért olyan nehéz leleplezni őket, amikor manipulálnak. Ugyanis az empatákkal ellentétben a sötét empaták arra használják a különleges beleérző képességüket, hogy megszégyenítéssel vagy más módokon manipulálják az embereket.

Milyen tulajdonságok jellemzik a sötét empatákat?

Vannak természetesen olyan személyiségjegyek, melyek segítenek felismerni a sötét empatákat. Így tudhatjuk, hányadán állunk velük és talán nem ér olyan könnyen célba a manipulációjuk. 

  1. Szociális készségek – A sötét empaták nem azok a főgonoszok, akik egyedül üldögélve a sötét szobában szövik ördögi tervüket. Nyíltan játszanak. Általában extrovertált, nagy társasági életet élő emberek, rengeteg baráttal.
  2. Nárcizmus – az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valaki sötét empata: a nárcizmus. Nem tűrik, hogy bármi rosszat mondjon róluk bárki, nagyon rosszul viselik a kritikát, az elutasítást képtelenek kezelni. A büszkeségüket minden elé helyezik, és meggyőződésük, hogy mindenki felett állnak.
  3. Manipulatívok – Remekül manipulálják mások érzelmeit a sötét empaták. Értik, mit érez a másik ember és tudják, hogyan fordítsák ezt a saját javukra. Nagyon könnyen megtalálják a közös hangot mindenkivel, és roppant meggyőzőek akkor is, amikor az igazságot akarják egy hazugsággal leplezni.
  4. Bűntudatot keltenek másokban – Nagyon hatékonyan használják a sötét empaták a bűntudatkeltést mások manipulálására. El tudják hitetni, hogy ők az áldozatok, és rossz érzést keltenek a másik emberben, még akkor is, ha neki semmi köze ehhez.
  5. Rossz szándék – A sötét empaták alapvetően rossz szándékú emberek, ami már abban is látszik, mit találnak viccesnek vagy szórakoztatónak. Már Freud is megmondta, hogy a rosszindulatú humor, amikor valakin nevetünk, kinevetjük a másikat, színtiszta gonoszság, ami roppant előítéletes és romboló hatású.
  6. Mérgező hatalom – Az a késztetés jellemzi a sötét empatákat, hogy mindent irányítsanak, és annyi hatalmat szerezzenek, hogy manipulálhassanak másokat. Az ilyen típusú ember mindent tudni akar és tudatni, hogy ő a főnök. Ugyanakkor a munkában és a felelősségben nem akarnak részt venni a sötét empaták, azt meghagyják azoknak, akiket manipulálnak.

Forrás: Marie Claire Russia, fotó: Unsplash, Getty Images