A teljes értékű gabona jobb a szívnek, mint a gyümölcsök

2022. április 13.
A rostfogyasztás nagyon fontos, ám van az a rost, ami még egészségesebb, mint a többi. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a teljes értékű gabonából származó rost például sokkal jobb a szívbetegségek megelőzésére, mint a gyümölcsök vagy a zöldségek.

A teljes értékű gabonafélékben található rostok csökkenthetik a szervezetben a krónikus gyulladás szintjét, ezáltal hozzájárulnak a szívbetegségek kialakulásának megelőzéséhez. Ez a hatás egy friss kutatás eredményei szerint sokkal erősebb, mint a gyümölcsök és zöldségek esetében. 

A Harvard és a Columbia Egyetem tudósai is részt vettek abban a vizsgálatban, melyben több mint négyezer 65 év feletti felnőtt egészségügyi és életmóddal kapcsolatos adatait elemezték 25 évre visszamenőleg. A tudósok összevetették a rostbevitelt – ezt az étrend alapján számolták ki – és a kutatásban részt vevők vérében a gyulladások szintjét, illetve annak arányát, hogy mennyi embernél alakultak ki szívproblémák az évek alatt. 

teljes-erteku-gabona-szivbetegseg

Van, ami nem meglepő

A tudósok ismét megállapíthatták, hogy az alacsonyabb gyulladásra utaló jelzőszámokkal rendelkezőknél alacsonyabb a szívbetegségek kialakulásának kockázata is, ez nem volt meglepő. Azt is számos kutatás bizonyította már, hogy a megfelelő mennyiségű rostbevitel hozzájárul a bélflóra egészségéhez, a vércukorszint egyensúlyához és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Amikor azonban a tudósok elkezdték vizsgálni külön-külön, hogy a rost milyen forrásból származik, azt figyelték meg, hogy bizonyos esetekben még alacsonyabb a szívbetegség a szervezet krónikus gyulladásának esélye: a teljes értékű gabona, például a sötét színű kenyér, zabkása és korpa fogyasztása még egészségesebb, mint más rostforrások.

Ezzel szemben a gyümölcsökből és zöldségekből – alma, narancs, banán, bab, brokkoli és borsó – származó rost esetében nem volt ilyen egyértelmű az alacsonyabb gyulladásszinttel való kapcsolódás. 

„A különbség meglepő – mondta Rupak Dhivakoti, a kutatás vezetője, a Columbia Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológiaprofesszora. – A rostról általánosságban kijelenthetjük, hogy egészséges és nagy szerepet játszik a gyulladások csökkentésében. A tanulmányok eredményei szerint azonban úgy tűnik, a gyümölcsök és zöldségek kisebb szerepet játszanak ebben, mint a gabonából származó rostok.”

Az eredmények szerint a teljes értékű gabonafélék azok, melyek különösen nagy segítséget jelenthetnek a krónikus betegségek, így a szívbetegség megelőzésében. 

Miért pont a teljes értékű gabona?

A kutatók is találgatnak egyelőre, miért lehet, hogy a teljes értékű gabonából származó rost hatásosabb a szívbetegségek ellen és a gyulladások csökkentésében, mint más rostforrások. Ennek egyik oka az lehet a tudósok szerint, hogy a teljes értékű gabona a roston kívül más jótékony hatású anyagokat is tartalmaz, például fehérjét, B-vitamint, egészséges zsírsavakat és ásványi anyagokat.

A tudósok tehát azt tanácsolják, hogy tartsuk be a napi ajánlott rostbevitelre vonatkozó javaslatokat – a nyugati társadalmakban az emberek 90 százaléka nem fogyaszt elég rostot –, semmiképp ne hagyjuk ki a gyümölcsöket és zöldségeket az étrendünkből, mivel ezek létfontosságú vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak. „Az, hogy a teljes értékű gabonafélékből származó rost hatékonyabb a szívbetegségek megelőzésében, mint a zöldségből és gyümölcsből származó, nem azt jelenti, hogy a szervezetünknek nincs szüksége utóbbiakra az egészséges működéséhez – figyelmeztetett dr. Shivakoti. – Egyszerűen csak együnk reggelire zabkását, ha szeretnénk még többet tenni az egészségünkért, a gyulladások leküzdéséért.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!