Brutális szénhidrátbomba, mégis egészséges – Egyél ebből az ételből minél többet!

2024. december 26.
Bár szénhidrátok kapcsán sokan mind a mai napig a súlygyarapodásra asszociálnak, a valóságban rengeteg az olyan magas tápanyagtartalmú szénhidrát, ami kimondottan egészséges. Mutatjuk, melyek ezek!
Ételtartóból falatozik egy ember, quinoát, zöldségeket és ásfonyát eszik.

Míg az alacsony szénhidráttartalmú diéták bizonyos emberek számára kifejezetten előnyösek, a magas szénhidráttartalmú ételeket teljesen elhagyni nem érdemes. Íme, 7 magas szénhidráttartalmú étel, amely hihetetlenül egészséges.

1. Quinoa

A quinoa egy tápláló szénhidrát, amely hihetetlen népszerűségre tett szert az egészségtudatos emberek körében. Az álgabonák közé sorolják, hiszen mag, mégis úgy fogyasztják, mint a gabonát. A főtt quinoa 70 százalékban szénhidrátot tartalmaz, így magas szénhidráttartalmú étel. Mivel nem tartalmaz glutént, a búza népszerű alternatívája.

Viszonylag magas a rost- és fehérjetartalma miatt a quinoa nagyon laktató. Ennek köszönhetően elősegítheti az egészséges testsúlyszabályozást és a bélrendszer egészségét. Szabályozza a vércukorszintet, és támogatja a szív egészségét. Hasznos tápanyag a fogyás során, mivel hosszabb ideig a jóllakottság érzetét adja.

Főtt quinoa zöldségekkel

A quinoa az egyik legegészségesebb szénhidrátforrás

2. Zab

A zab hihetetlenül egészséges teljes kiőrlésű gabona, és számos vitamin, ásványi anyag és antioxidáns kiváló forrása. A nyers zab 70 százalékban tartalmaz szénhidrátot. A zab jó fehérjeforrás, ugyanis több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb gabona.

Kutatások igazolják, hogy a zab a koleszterinszint csökkentésével mérsékelheti a szívbetegség kockázatát. Szintén csökkentheti a vércukorszintet, különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében fontos tápanyag. A quinoához hasonlóan a zab is nagyon laktató, ami segítheti az egészséges testsúlyszabályozást.

3. Hajdina

A hajdina ugyancsak álgabonának számít. Gluténmentes. 100 gramm nyers hajdina 75 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg a főtt hajdinadara körülbelül 19,9 grammot. A legtöbb gabonával ellentétben rendkívül tápláló, fehérjét, rostot, ásványi anyagokat és antioxidánst is tartalmaz. A vizsgálatok azt mutatják, hogy különösen előnyös lehet a szív egészségére és a vércukorszint szabályozásában.

Főtt hajdinakása áfonyával

Főtt hajdina áfonyával

4. Édesburgonya

100 gramm finom és tápláló gyökérzöldség főtt állapotában körülbelül 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, amely keményítőből, cukorból és rostból áll. Az édesburgonya emellett gazdag A-vitamin-, C-vitamin- és káliumforrás. Csurig van antioxidánsokkal, amelyek olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket a sejtekben, hogy felvértezzék a szervezetet a krónikus betegségekkel szemben.

5. Áfonya

Az áfonya gazdag antioxidáns tartalma miatt szuperélelmiszer hírében áll. 100 gramm áfonya körülbelül 14,5 gramm szénhidrátot tartalmaz, de vitaminokban (pl. C-vitamin, K-vitamin), ásványi anyagokban (pl. mangán) is bővelkedik. Vizsgálatok azt mutatják, hogy az áfonya nemcsak a szabad gyököktől véd meg, de a memóriát is javítja.

6. Vesebab

A vesebab a hüvelyesek családjába tartozik, és a közönséges babok egy fajtája. 100 gramm főtt bab körülbelül 21,5 gramm szénhidrátot tartalmaz keményítő és rost formájában, de magas fehérjetartalommal is rendelkezik.

A vesebab jó forrása megannyi vitaminnak, ásványi anyagnak és növényi vegyületnek is. Az étel gazdag antioxidáns vegyületekben, köztük antocianinokban és izoflavonokban is. Számtalan egészségügyi előnye közé tartozik a vércukorszabályozás és a vastagbélrák kockázatának csökkentése.

Egy tál nachos vesebabbal és sajttal

Fontos szénhidrátforrás a vesebab is

7. Csicseriborsó

A hüvelyesek családjába tartozó csicseriborsó kiváló szénhidrátforrás. 100 gramm főtt csicseriborsó közel 30 gramm szénhidrátot és 8 gramm rostot tartalmaz. Remek forrása a növényi alapú fehérjéknek is. Sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, beleértve a vasat, foszfort és a B-vitaminokat. A csicseriborsó nemcsak a szív és az emésztőrendszer egészségének javulásával jár, de bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújthat.

Forrás: Healthline Fotó: Getty Images