Míg az alacsony szénhidráttartalmú diéták bizonyos emberek számára kifejezetten előnyösek, a magas szénhidráttartalmú ételeket teljesen elhagyni nem érdemes. Íme, 7 magas szénhidráttartalmú étel, amely hihetetlenül egészséges.
1. Quinoa
A quinoa egy tápláló szénhidrát, amely hihetetlen népszerűségre tett szert az egészségtudatos emberek körében. Az álgabonák közé sorolják, hiszen mag, mégis úgy fogyasztják, mint a gabonát. A főtt quinoa 70 százalékban szénhidrátot tartalmaz, így magas szénhidráttartalmú étel. Mivel nem tartalmaz glutént, a búza népszerű alternatívája.
Viszonylag magas a rost- és fehérjetartalma miatt a quinoa nagyon laktató. Ennek köszönhetően elősegítheti az egészséges testsúlyszabályozást és a bélrendszer egészségét. Szabályozza a vércukorszintet, és támogatja a szív egészségét. Hasznos tápanyag a fogyás során, mivel hosszabb ideig a jóllakottság érzetét adja.
2. Zab
A zab hihetetlenül egészséges teljes kiőrlésű gabona, és számos vitamin, ásványi anyag és antioxidáns kiváló forrása. A nyers zab 70 százalékban tartalmaz szénhidrátot. A zab jó fehérjeforrás, ugyanis több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb gabona.
Kutatások igazolják, hogy a zab a koleszterinszint csökkentésével mérsékelheti a szívbetegség kockázatát. Szintén csökkentheti a vércukorszintet, különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében fontos tápanyag. A quinoához hasonlóan a zab is nagyon laktató, ami segítheti az egészséges testsúlyszabályozást.
3. Hajdina
A hajdina ugyancsak álgabonának számít. Gluténmentes. 100 gramm nyers hajdina 75 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg a főtt hajdinadara körülbelül 19,9 grammot. A legtöbb gabonával ellentétben rendkívül tápláló, fehérjét, rostot, ásványi anyagokat és antioxidánst is tartalmaz. A vizsgálatok azt mutatják, hogy különösen előnyös lehet a szív egészségére és a vércukorszint szabályozásában.
4. Édesburgonya
100 gramm finom és tápláló gyökérzöldség főtt állapotában körülbelül 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, amely keményítőből, cukorból és rostból áll. Az édesburgonya emellett gazdag A-vitamin-, C-vitamin- és káliumforrás. Csurig van antioxidánsokkal, amelyek olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket a sejtekben, hogy felvértezzék a szervezetet a krónikus betegségekkel szemben.
5. Áfonya
Az áfonya gazdag antioxidáns tartalma miatt szuperélelmiszer hírében áll. 100 gramm áfonya körülbelül 14,5 gramm szénhidrátot tartalmaz, de vitaminokban (pl. C-vitamin, K-vitamin), ásványi anyagokban (pl. mangán) is bővelkedik. Vizsgálatok azt mutatják, hogy az áfonya nemcsak a szabad gyököktől véd meg, de a memóriát is javítja.
6. Vesebab
A vesebab a hüvelyesek családjába tartozik, és a közönséges babok egy fajtája. 100 gramm főtt bab körülbelül 21,5 gramm szénhidrátot tartalmaz keményítő és rost formájában, de magas fehérjetartalommal is rendelkezik.
A vesebab jó forrása megannyi vitaminnak, ásványi anyagnak és növényi vegyületnek is. Az étel gazdag antioxidáns vegyületekben, köztük antocianinokban és izoflavonokban is. Számtalan egészségügyi előnye közé tartozik a vércukorszabályozás és a vastagbélrák kockázatának csökkentése.
7. Csicseriborsó
A hüvelyesek családjába tartozó csicseriborsó kiváló szénhidrátforrás. 100 gramm főtt csicseriborsó közel 30 gramm szénhidrátot és 8 gramm rostot tartalmaz. Remek forrása a növényi alapú fehérjéknek is. Sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, beleértve a vasat, foszfort és a B-vitaminokat. A csicseriborsó nemcsak a szív és az emésztőrendszer egészségének javulásával jár, de bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújthat.
Forrás: Healthline Fotó: Getty Images