Ezért okozhat hajhullást a szénhidrátszegény étrend

2022. április 16.
Bár legtöbben csak fogyni szeretnének, amikor úgy döntenek, hogy kihagyják az étrendjükből a szénhidrátokat, gyakran nemkívánatos mellékhatásokkal kell szembenézniük. Például hajhullással.

Az egyik olyan dolog, ami legjobban megviseli a férfiak és nők önbizalmát egyaránt, a hajhullás. Ám a hajbeültetéssel foglalkozó orvos szerint van egy könnyen kiküszöbölhető dolog, amivel sokat tehetünk azért, hogy egészséges, erős haj növekedjen ismét a fejünkön: az étrendünk. 

Semmi különös dolgot nem kell tennünk azért, hogy a hajkoronánk ismét dús legyen – persze csak akkor, ha az alapos orvosi kivizsgálás sem talált különösebb testi okot a hátterében –, csak több szénhidrátot fogyasztani. Ez alapvetően zene füleinknek, hiszen még mindig sokat hallani arról, mennyire ártalmas a tápanyagoknak ezen formája. „Rengeteg energiára van szüksége a hajhagymáknak az új sejtek növekedéséhez. Ez az energia a szénhidrátokból jön. Az alacsony szénhidráttartalmú vagy ketogén diéta alaposan lecsökkentheti a testünk számára nélkülözhetetlen energia mennyiségét, ami hajhulláshoz vezethet” – magyarázta dr. Michael May bőrgyógyász szakorvos.

szenhidrat-etrend-hajhullas

A szakember arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a feldolgozott szénhidrátok fogyasztása egyáltalán nem egészséges, így ne fehér kenyérrel és süteménnyel növeljük a szénhidrátbevitelünket. Ugyanis a haj növekedéséhez egyéb tápanyagok is kellenek. „A szénhidrátbevitel korlátozásával (néhány zöldség és gyümölcs azért tartalmaz bizonyos mennyiségű szénhidrátot) csökken a D-, C-vitamin és biotin bevitele is a szervezetünkbe, pedig ezek hasznosak a hajnövekedés szempontjából” – mondta dr. May. 

Ne a tortát faljuk

Ha nem a megfelelő szénhidrátforrásokat kezdjük fogyasztani, hanem süteményből és fánkból habzsolunk be rengeteget, pont ellenkező hatást érhetünk el. „A finomított élelmiszerekben és feldolgozott szénhidrátban gazdag étrenddel rengeteg cukrot viszünk be a testünkbe, ami stimulálja a szervezetünk androgén hormon termelését. Ez egy férfi nemi hormon. Ha ebből túl sok termelődik, az a haj további elvékonyodását és hullását okozza. Ezek a nem éppen megfelelő szénhidrátfélék, a fehér kenyér, tészta, péksütemények, fehér liszt és fehér rizs.”

Mivel a szervezetünk egy alacsony szénhidráttartalmú diéta esetén átmeneti fázisba kerül, próbál alkalmazkodni az újfajta étrendhez, először a létfontosságú szervek működéséhez kell az energiát biztosítani, így a hajnövekedésre kevesebb energia jut. A haj ekkor nyugalmi, másnéven telogén fázisba kerül, elvékonyodik, hullik. 

Mi kell a növekedéshez?

„A legfontosabb üzenet az, hogy amit megeszünk, nagyobb hatással van a hajunk növekedésére és minőségére, mint gondolnánk” – mondta dr. May. A jó hír, hogy sok esetben egy egyszerű változtatás az étrendben, a kiegyensúlyozott fehérje, zsír, vitamin és ásványi anyag bevitele elég ahhoz, hogy ismét egészséges és erős hajunk legyen. 

A legjobb ételek a hajhullás megelőzéséhez

Dr. May azt is elmondta, melyik ételek fogyasztásával előzhetjük meg leghatásosabban a hajunk minőségének romlását és a hajhullást. A brazil dió például remek szelénforrás. Ez az ásványi anyag pedig bizonyítottan hatásos a hajhullás megelőzésére. A kutatások szerint a szelén kulcsfontosságú az új hajszálak növekedéséhez, ugyanakkor a túl sok szelén is hajhullást okozhat, így az egyensúly megtalálása is fontos. Napi 1-3 brazil dió pont elegendő ehhez.

Az egészséges, omega-3 zsírsavban gazdag étrend segít a gyulladások megelőzésében, illetve a hajhagymák egészségének megőrzésében. A hal nagyon jó omega-3 zsírsav- és D-vitamin-forrás. A legtöbb egészséges zsírsavat a lazac, makréla, szardínia, tonhal és hering tartalmazza.

A tojás nagy mennyiségben tartalmaz biotint. Ez a vitamin minden hajnövekedést serkentő táplálékkiegészítőben megtalálható, ám sokkal jobban felszívódik, ha az ételeinkkel visszük be a szervezetbe. A biotinhiány ugyanakkor elég ritka, ám a haj elvékonyodását okozhatja. 

A fehérjében gazdag étrend számos olyan aminosavat tartalmaz, ami fontos a haj növekedéséhez. Az L-lysine például megtalálható a haj gyökerében, ez adja a látványos volument a hajunknak. A fontos tápanyagot hús, bab, lencse, spirulina, olajos magvak és tojás fogyasztásával vihetjük be a szervezetünkbe. 

Forrás: The Telegraph Fotó: Canva

Olvass tovább!