Ha ilyen a nyálad, azonnal menj orvoshoz!

2023. augusztus 17.
Bizonyos esetekben a nyál fontos jelzésértékkel bír, hogy még időben orvoshoz forduljunk, mielőtt nagyobb baj alakulna ki. Figyeljük a nyálunkat, és ha az alábbi változásokat tapasztaljuk, kérjünk időpontot az orvosunkhoz!
Nyál betegség tünet
  • A nyál nem egyszerűen egy testnedv, fontos szerepe van az emésztésben és a fogak egészségének megőrzésében.
  • Alapvetően vízszínű és kicsit sűrűbb állagú a nyál, de bizonyos betegségek hatására ez megváltozhat.
  • Ha kevés a nyálunk, az is egészségügyi problémára utal.

Ahogy a legtöbb testi funkciónkkal, úgy a nyálunkkal sem igen foglalkozunk alapvetően. Egészen addig, míg rendben mennek a dolgok. A nyál nagyobbrészt vízből áll, így átlátszó és kicsit sűrűbb állagú. Ám ez bizonyos betegségek hatására megváltozhat. Mutatjuk, melyik változás milyen egészségügyi problémára utalhat.

1. Ha kevés a nyálunk

A szájszárazság vagy xerosztómia nagyon gyakori jelenség. Általában a túl kevés folyadék fogyasztása okozza, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. A leggyakrabban az alábbi gyógyszerek miatt csökkenhet a nyál mennyisége:

  • vérnyomáscsökkentő
  • vízhajtó
  • antidepresszáns
  • allergia elleni gyógyszerek
  • fájdalomcsillapító
  • szorongásoldó gyógyszerek

Ha nem folyadékhiány vagy gyógyszerek állnak a szájszárazság hátterében, és a probléma huzamos ideig fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert a Sjogren-szindróma nevű autoimmun betegség egyik tünete is lehet a lecsökkent nyáltermelés. 

A diabétesz esetén is gyakori jelenség a szájszárazság, mivel a magas vércukorszint felborítja a nyáltermelés egyensúlyát, illetve maga a diabétesz miatt is csökken a nyálmirigyek működése.

2. Túl nagy mennyiségű nyál termelődik

A nyáltermelés növekedése mögött leggyakrabban a reflux áll. Hirtelen nagy mennyiségű nyál öntheti el a szánkat, amikor a gyomorsav a nyelőcsövön visszaáramlik a szájba. 

Várandósság alatt is jelentkezhet a nagy mennyiségű nyál termelődése. Ennek okát még a tudósok sem értik, de úgy vélik, a hormonális változások és a méhlepény által termelt hCG hormon okozhatja a megnövekedett ösztrogénszint mellett. A másik elmélet szerint a folyamatos émelygés válthatja ki a várandósság alatti túlzott nyáltermelődést.

Ugyanakkor sokszor azért érezhetjük úgy, hogy túl sok nyál van a szánkban, mert nem nyelünk. Ez bizonyos idegrendszeri problémáknál jelentkezhet. Ha huzamos ideig tapasztaljuk, mindenképp forduljunk orvoshoz.

3. Vér van a nyálban

A száj és fogíny betegségei is okozhatják a nyál megváltozását

A száj és fogíny betegségei is okozhatják a nyál megváltozását

Általában a fogíny vagy a száj belsejének sérülése miatt kerül vér a nyálba. Ez sokszor a túl erős szálú fogkefével történő fogmosás eredménye. De a fogínygyulladás is gyakori oka a vérzésnek, ami miatt vért tapasztalhatunk a nyálunkban. 

A száj belsejében kialakuló fekélyek, afták is vérezhetnek. Ha sokszor tapasztaljuk és nem irritáló étel váltotta ki a megjelenését a fájdalmas sebeknek, forduljunk orvoshoz. Crohn-betegség, B12-vitamin, folsav-, vas- vagy cinkhiány is állhat a háttérben.

4. Fémes vagy savanyú ízű a nyálunk

Ha úgy érezzük, a nyálunk fémes vagy savanyú ízűvé vált, refluxra kell gyanakodnunk. A gyomorsav a nyállal keveredve ugyanis kesernyés, savanykás ízt okozhat. De terhesség alatt is előfordulhat a nyál ízének megváltozása, köszönhetően a hormonális változásoknak és a hányásnak, hányingernek. Jó hír, hogy az első trimeszter után általában visszaáll az íz a normálisra a kutatások szerint.

A szénanátha is okozhatja, hogy úgy érezzük, a nyálunknak fura, kellemetlen íze van. A bedugult orr miatt ugyanis az ízérzékelésünk megváltozik.

A B12-vitamin hiány nem csak a száj belsejében okozhat fekélyeket, de a nyál fémes ízűvé is válhat, mivel a központi idegrendszer működésében is szerepet játszik ez a fontos tápanyag.

Komoly betegségek közül a vese- és májproblémák okozhatják a nyál ízének fémesre változását, mivel a szervezetben felhalmozódott salakanyagok és részecskék megjelennek a nyálban is.

5. Édeskés íze lesz a nyálnak

A kezeletlen diabétesz miatt érezhetjük úgy, hogy édeskés ízűvé változott a nyálunk. Ugyanis a vérben megemelkedett cukorszint miatt a nyálban is megjelenik a glükóz.

A bakteriális vagy vírusos légúti fertőzések is hatással lehetnek a nyál ízére. Édeskésnek érezhetjük a szánk belsejét. A betegségek miatt ugyanis több cukor kerülhet a normálisnál a nyálba. Ez elmúlik, ahogy meggyógyulunk.

A Covid-19 járvány alatt is sokan tapasztalták, hogy édeskés íze van a szájuknak. Ez az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt alakulhatott ki.

6. A nyál fehér és ragacsos 

Ha azt tapasztaljuk, hogy a nyálunk fehér bevonatot képez a nyelven, az a szájszárazsággal és a folyadékhiánnyal lehet összefüggésben. A hám, baktériumok és elhalt sejtek beletapadnak a kevés nyál miatt a nyelv felületén található egyenetlenségekbe. Ez fehér bevonat formájában mutatkozik meg.

A szájpenész néven ismert gombás fertőzés is okozhatja, ha fehéres színűnek látjuk a nyálunkat. Mivel a diabéteszben szenvedők hajlamosabbak a betegségre, érdemes utánajárni, mi áll a háttérben.

7. Sűrű és nyúlós a nyál

Sűrűvé és nyúlóssá válhat a nyál, ha a vízháztartásunk felborul. De gyanakodhatunk arra is, hogy nyitott szájjal lélegzünk, például ha náthásak vagyunk vagy alvási apnoéban szenvedünk. Utóbbi miatt főként reggel tapasztalhatjuk a nyál állagának megváltozását.

Forrás: The Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images