Refluxriadó: ez az 5 legjobb étel és gyógynövény gyomorégésre

2021. december 17.
A legjobb gyógymód természetesen a megelőzés, ám a karácsonyi nagy zabálások közepette erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha már túlettük magunkat, ezek a gyógynövények segíthetnek, hogy gyorsabban elmúljon a gyomorégés és reflux.

A karácsony részben arról szól, hogy eszünk. Sokat és sok helyen. Hiszen meg kell kóstolnunk a nagymama bejglijét, a szomszéd halászléját, végtelen mennyiségű rántott halat és krumplipürét, és akkor a két ünnep közötti vendégjárást még nem is vettük számba. Nem csoda, ha ilyenkor sokkal több embernél jelentkezik a gyomorégés és a savas reflux. Jó, ha tudjuk, hogy a két állapot nem ugyanaz. A reflux egy nagyon gyakori betegség, ami az egészen enyhétől a súlyos panaszokig fajulhat, a gyomorégés pedig a reflux egyik tünete. Rengeteg embernél a december velejárója a gyomorégés, ám nem kell, hogy így legyen. 

reflux-karacsony-lakoma

Hogyan kerülhetjük el?

„Ha kevesebbet eszünk gyakrabban, és nem naponta háromszor sokat, megelőzhetjük a gyomorégés kellemetlenségeit – javasolta Amy Shapiro dietetikus és tápanyagszakértő. – Amikor nagy adagokat eszünk, a gyomor felső részére nagy nyomás nehezedik, ez okozza a gyomorégést. Emellett a több étel megemésztéséhez több gyomorsavat termel a szervezetünk, ami szintén a panaszok megjelenéséhez vezethet.”

Nemcsak a mennyiség, hanem a tempó is lényeges lehet. Próbáljunk meg lassabban enni. Ha jobban megrágjuk az ételt, az emésztés könnyebb lesz a gyomornak, ráadásul a túlevést is megelőzhetjük, mivel az agyunk időben megkapja a jóllakottság érzésének jelzését. 

Próbáljuk meg a vacsorát ne közvetlenül elalvás előttre időzíteni. „Amikor lefekszünk, a gyomorban az étel elkezdi nyomni a gyomorszájat. Ha nincs sok étel a gyomorban, nem valószínű, hogy ég a gyomrunk majd, de az a legbiztosabb, ha három órával lefekvés előtt már nem eszünk” – mondta Shapiro.

Van azonban olyan pillanat, amikor nem sikerül elkerülni a gyomorégést. Ilyenkor próbálkozhatunk különböző ételekkel és italokkal, amik hatékonyan enyhíthetik a kellemetlen érzeteket.

Zabkása

A magas rosttartalmú ételek, mint például a zabkása, csodákat tehet, ha ég a gyomrunk. „Zabkása, barna rizs és zöldségek, illetve az olyan, alacsony savtartalmú gyümölcsök, mint a banán, továbbá a karfiol és az olajos magvak segíthetnek semlegesíteni a gyomorsavat” – magyarázta Maggie Michalczyk dietetikus. Ennek oka az, hogy a teljes értékű gabonaféléket könnyű megemészteni, nem képeznek savat a testünkben. „Emellett ha a lehető legegyszerűbben készítik el, roppant jót tesznek a szervezetnek és a bélrendszernek.”

Görögdinnye

Bár a karácsony nem éppen a dinnye szezonja, ha mégis hozzájutunk, jó, ha tudjuk, hogy magas víztartalma miatt enyhítheti a gyomorégést. Ugyanilyen jótékony hatása van a salátának és az uborkának is. 

Alacsony zsírtartalmú joghurt

Kétségtelenül megvannak az előnyei a teljes zsírtartalmú tejtermékeknek, ám gyomorégés esetén a zsírszegény joghurt vagy tej az, ami segíthet rajtuk. Nagyon fontos ez a kitétel ebben az esetben, mert a teljes tejtermékek még jobban felerősíthetik a savas reflux panaszait.

Gyömbér minden formában

Valószínűleg mindenkinek javasolták már hányinger enyhítésére a gyömbért, és tényleg működik. A gyömbér nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, segíthet a gyomorégés esetén is. „A friss gyömbér igazi gyógyír, készítsünk belőle teát vagy reszeljük turmixba, ha ég a gyomrunk. Gyorsan segít a panaszokon” – mondta a dietetikus. 

Pasztinák

Ha a nehéz ételekbe főzés közben pasztinákot teszünk, nemcsak az étel ízét emelhetjük ki anélkül, hogy a zsír mennyiségét növelnénk, de kisebb eséllyel okoz gyomorégést is. „Például ha krémleveset készítünk, tejszín helyett használjunk fele pasztinák-, fele krumplipürét a sűrítésre. Ezzel ízletesebb lesz az ennivalónk, ráadásul a refluxot is elkerülhetjük” – javasolta Kylene Bogden dietetikus.

Kamillatea

Igazi megnyugvást hozhat a gyomornak egy finom kamillatea, nemcsak a gyerekeknek, de a karácsonyi vacsora után gyomrukkal küzdő felnőtteknek is. Ha nem a kedvencünk ez a gyógynövény, édesköménnyel is próbálkozhatunk. Ez szintén bizonyítottan hatásos az emésztési problémák, így például gyomorégés esetén is.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!