6 dolog, ami nem étel, mégis pokoli gyomorégést okoz

2023. május 27.
Aki savas refluxtól szenved, valószínűleg elég gyorsan kitapasztalja, melyek azok az ételek és italok, amik jelentősen rontanak a tüneteiken. Ugyanakkor nemcsak az evés vagy ivás okozhat pokoli gyomorégést. Mutatjuk, a gasztroenterológus szerint melyek a refluxosok legnagyobb ellenségei.
6 dolog, amitől pokoli lesz a gyomorégés
  • Akinek égett már a gyomra, pontosan tudja, mennyire el tudja rontani az egész napot az a pokoli érzés, amit a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav okoz.
  • Aki refluxban szenved, elég gyorsan kitapasztalja, melyek azok az ételek és italok, amik kiváltják a gyomorégést.
  • Ám nemcsak az evés és ivás okozhat refluxot.

Általában nehéz pontosan rájönni, mitől ég a gyomrunk éppen, hiszen nem egyfajta ételt eszünk vagy italt iszunk. Ha gyakran tapasztaljuk a gyomorégést, nagy a valószínűsége, hogy refluxban szenvedünk. Ez nemcsak kellemetlen, de a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe szövődményekhez, fekély vagy rák kialakulásához is vezethet hosszú távon.

A reflux kezelésében a helyes életmód és étkezés kulcsfontosságú. A gasztroenterológus pont ezért tartja fontosnak felhívni rá a figyelmet, hogy nem csak az ételek és italok miatt tapasztalhatunk gyomorégést. Mutatjuk, mi az, ami befolyásolhatja, mennyire és mikor ég a gyomrunk.

Túl gyorsan eszünk

„Ha túl gyorsan eszünk és nem rágjuk meg rendesen az ételt, sokkal nehezebb megemészteni és nagyobb eséllyel okoz gyomorégést – magyarázta Dr. Brooke Zigler gasztroenterológus. – A rágás nélkül lenyelt ételnél a gyomor izomreakciója miatt visszaáramolhat a gyomorsav a nyelőcsőbe. Ezen ronthat, hogy ha még túl sokat is eszünk.” 

A gyomor perisztaltikája hullámszerű izom-összehúzódásokból áll össze. Ez segít továbblökni az ételt a béltraktus felé. Itt emésztjük tovább az elfogyasztott táplálékot. Ha túl gyorsan eszünk, ezeknek az összehúzódásoknak a ritmikusságát megzavarhatja. „Aki hajlamos a túlevésre vagy túl gyorsan eszik, emésztetlenül halad az étel a gyomor- és bélrendszerében. Mivel ez megzavarja a normális bélmozgásokat, fájdalmat és gyomorégést tapasztalhatunk” – mondta Zigler.

„Fontos, hogy alaposan megrágjuk az ételt. Így a nyálban található enzimek elkezdhetik az emésztést, a gyomornak könnyebb dolga lesz” – tette hozzá a szakember.

Túl sokat eszünk

Ha egy ültő helyünkben nagyon sok ételt megeszünk, szinte garantált a refluxos gyomorégés. Ilyenkor úgy érezzük, szúr a mellkasunk, bordánk, ingerlékennyé válunk, ég a gyomrunk. „Ilyenkor a gyomorsav és a gyomortartalom egy része visszaáramlik a nyelőcsőbe, irritálja annak érzékeny nyálkahártyáját” – magyarázta a gasztroenterológus. 

A megoldás? Ne együnk annyit egyszerre, hogy könnyebben megemésszük az ételt. Együnk gyakrabban és kevesebbet, így elkerülhetjük a reflux kellemetlen tüneteit.

Az alkohol is fokozza a gyomorégést

A vörösbor nagyban felerősíti a reflux tüneteit

A vörösbor nagyban felerősíti a reflux tüneteit

Az italok közül az egyik legerőteljesebben a vörösbor váltja ki a kutatások szerint a savas reflux tüneteit. Egy 2019-es összegző kutatás szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, 48 százalékkal nagyobb az esélye a reflux kialakulásának, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán és kevés alkoholt isznak.

Az alkohol több szempontból is ront a gyomorégésen. Egyrészt amikor megisszuk, roncsolja a nyelőcső nyálkahártyáját. Másrészt ellazítja a gyomorszáj izmait, így a gyomortartalom és gyomorsav könnyebben áramlik vissza a nyelőcsőbe, tehát refluxot okoz.

A túlsúly is hozzájárul a refluxhoz

„A túlsúly és a hízás növeli az alhasra és a hasi régióra nehezedő nyomást – magyarázta Dr. Zigler. – Ennek eredményeként a gyomorszáj sokkal nagyobb eséllyel engedi visszafelé áramolni a gyomorsavat a nyelőcsőbe, tehát refluxot tapasztalhatunk. A tünetek főként evés után jelentkezhetnek.”

Kávé és gyomorégés

Nehéz tudomásul venni, de ha gyakran ég a gyomrunk, könnyen lehet, hogy a kedvenc kávénk vagy étcsokoládénk okozza. „A koffeintartalmú ételek és italok növelik az emésztőrendszer savasságát. Ha nem fogyasztunk ilyeneket, csökken a gyomorsavunk. Ezért is javasoljuk, hogy aki gyakran tapasztal gyomorégést, az ne egyen-igyon kávés, csokoládés dolgokat” – mondta a gasztroenterológus. 

A koffein azért is válthat ki gyomorégést, mert ellazítja a gyomorszáj izmait, így visszaszivároghat a gyomorsav a nyelőcsőbe. „Egyéntől függ, ki mennyire érzékeny a koffeinre és a savas ételekre – tette hozzá Dr. Zigler. – Bizonyos ételek valakinél refluxot okoznak, míg más többet ehet ezekből. Ez nagyon egyéni.”

A kávé, étcsoki mellett a proteinszeletek, energiaitalok, citrusos italok, paradicsom és kóla is felerősítheti a reflux tüneteit. 

Ha lefekvés előtt közvetlenül eszünk

Nem csak az elfogyasztott étel mennyisége, de az időzítés is számít. „Ha sokat ettünk lefekvés előtt, egyszerűen nem marad idő, hogy rendesen megemésszük, így teli hassal fekszünk le. Nem csoda, ha nem tudunk elaludni – mondta a szakértő. – A fekvő testhelyzet ráadásul nem kedvez a refluxnak. A gyomorsav könnyebben áramlik vissza a nyelőcsőbe.”

A rostnak és fehérjének körülbelül három-négy óra kell, hogy megemésszük. A vércukorszintünknek is szüksége van néhány órára, hogy visszaálljon a stabil kiinduló szintre. Ennyi idő teljen el tehát az étkezés és az esti lefekvés között, hogy megelőzzük a gyomorégést.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash