- Nem kell kidobnunk a sonkát, ha azt látjuk, hogy szivárványosan fénylik.
- De mi okozza ezt az irizáló tükröződést a sonkán, ha nem romlott?
- Hol láthatunk máshol hasonló szivárványosan tükröződő jelenséget a sonkán kívül?
Tisztán tudományos oka van annak, hogy a sonkán különös szivárványos fénylés látható bizonyos szögből időnként. Ám nem a biológia ad magyarázatot (miszerint romlott a sonka), hanem a fizika. Egyszerűen optikai jelenségről van szó, vagy van más oka is az irizáló fénylésnek a sonkán?
Miért látható időnként szivárványos tükröződés a sonkán?
Amikor a sonkát felvágják vékony szeletekre, egy finom rácsháló alakul ki. Ez a roppant vékony rácsszerkezet a fényt különböző színekre bontja fel, pont úgy, mint egy CD lemez felülete vagy egy olajfolt az út szélén, víz felszínén. Egy 2013-as tanulmány szerint az ásványi sók, melyek a sonkában, marhasültben vagy más, gondosan felvágott húsfélében találhatók, szintén hasonló optikai hatást eredményeznek.
Mivel ezek a sók felelősek azért is, hogy a húsok felülete finomabb és simább legyen, még inkább fokozza a szivárványos tükröződés erősségét. Az irizáló hatás a hús szövetének szerkezetétől függ, így az olyan tényezők is fontos szerepet játszanak a megjelenésében, mint a sonka víztartalma.
A szivárványos tükröződés megfigyelhető mind a nyers hús, mind a feldolgozott termék, így a sonkafélék felszínén is.

Ezen a sonkán nem lesz szivárványos tükröződés, mivel nem sima a szeletek felülete
Romlott a sonka, ha szivárványos a felszíne?
Az irizáló jelenség például egy sertésszűzérme felszínén bizonyos szögből látszik.
- Ha a hússzelet felső részénél nézzük, sárgás-zöld,
- Elölről nézve narancsos-piros.
Bár furcsának tűnhet a jelenség, de a szivárványos hatásnak semmi köze a hús vagy sonka frissességéhez. Ez önmagában semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent a tanulmány szerint, nem a szivárványos hatás utal arra, hogy romlott lenne.
Az irizáló látványt a hús szerkezete és a fizika fénytörvényei váltják ki. Ha megbízható hentestől vásároltunk, vagy a szupermarketben frissen vettük, nagy valószínűséggel nincs semmi baja a sonkának, húsnak.
Befolyásolja a szivárványos hatás a sonka minőségét?
A frissességről tehát nem árul semmit az, ha szivárványos felszínű-e a hús vagy sem. Két dologra viszont következtethetünk belőle.
- A sonka szeletelése Egy gépi szeletelésű sonka esetében sokkal erősebb lehet a szivárványos fény a felszínén, mivel simábbra vágja a szeleteket a gép, mintha ember késsel vágta volna fel.
- Víztartalom Az ipari sonkák víztartalma magasabb, így erősebb az irizáló fény a felszínükön. A szárított vagy kézműves sonkánál kevésbé jellemző a szivárványos tükröződés.
Forrás: The Atlantic, fotó: Getty Images, Unsplash