- „A húsevésnek számos egészségügyi előnye van” – mondja Rob Hobson táplálkozási szakértő.
- Ugyanakkor a szakértő hozzáteszi, hogy rengeteg betegség kialakulásáért felelős a túlzott húsfogyasztás.
- Olvass tovább és megtudhatod, milyen húst egyél anélkül, hogy tönkretennéd az egészségedet!
A hús a legtöbb étrend sarokköve – és ennek jó oka van. „Jó minőségi fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz mindenféle esszenciális aminosavakat az izomnövekedéshez, a regenerációhoz és sok más testi funkcióhoz szükséges savakat” – mondja Rob Hobson táplálkozási szakértő, aki rávilágított a húsevés előnyeire és hátrányaira egyaránt.
Azonban úgy tűnik, hogy azok a legegészségesebbek, akik kerülik a húst. Egy friss kutatás rámutatott a húsevés veszélyeire, mivel kiderült, hogy vegetáriánusoknál és a vegánoknál kevésbé fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek, amik a rák kialakulásához vagy korai halálhoz vezetnek.
Nem arról van szó, hogy mindenevőnek lenni alapvetően káros az egészségünkre, csak megfontoltan kell húst fogyasztani és ajánlott az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani. A szakértő azt javasolja a húsevéssel kapcsolatban, hogy mértékkel fogyasszuk, és korlátozzuk a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztását.
Lássuk, hogy a szakértő szerint mik számítanak egészségesebb húsoknak, amiknek köszönhetően nem kell lemondanod a húsevésről:
1. Sertéscomb és sertéstarja helyett válassz sertéskarajt
Egy nagyon sovány sertéshús sokkal kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a sertéscomb vagy a sertéstarja. Mivel a sertéskaraj sokkal soványabb, ezért magasabb a fehérjetartalma is. Az egészségesebb húsevés egyik legjobb alternatívája.
2. Rib Eye steak helyett marhafartő steak
A marha legkevésbé zsíros része a marhafartő és a bélszín. Éppen ezért, ha nem szeretnél lemondani a marha, illetve a steak fogyasztásáról, akkor célszerű az említett részeket fogyasztani, mivel egészségesebb húsoknak számítanak, már csak azért is, mert vasban, cinkben, szelénben és B-vitaminokban gazdag.
3. Bőrös csirkecomb helyett bőr nélküli csirkecomb
A csirke már önmagában jó választás – különösen a csirkemell –, ha egészséges húsokról van szó. Ám az alsócomb zsírosabb választás, mivel megtalálható rajta a csirke bőre, ami azt is jelenti alacsonyabb a fehérjetartalma. A bőrös és bőr nélküli csirkecomb is tartalmaz tápanyagokat, például cinket és B6-vitamint, de egészséges húsevés szempontjából a legjobb a bőr nélkül változat.

Az egészségesebb húsok közé tartozik a bőr nélküli csirke és a csirkemell
4. Bolti sonka helyett hentesnél vásárolt sonka
Amennyiben egészséges húsokban gondolkozol, nem árt tudnod, hogy a hentestől származó sonka kevesebb nátriumot, nitrátokat és hozzáadott tartósítószert tartalmaz a szupermarketekben értékesítettekhez képest. A B-vitaminokban gazdag sonka legjobb elkészítésének a módja a főzés.
5. Szalámik helyett pármai sonka
A pármai sonka csak sertéshúsból és sóból készül, és hosszan tartó folyamaton megy keresztül, ami természetesen fokozza az ízét, anélkül, hogy szükség lenne tartósítószerre. A szalámi sokkal feldolgozottabb élelmiszer, tele nitrátokkal vagy nitritekkel, és ezek az adalékanyagok potenciális egészségügyi kockázatokkal hozhatók összefüggésbe. Így az egészséges húsevés jegyében tanácsos inkább pármai sonkát választani.
Forrás: Telegraph, Fotók: Getty Images