- A vízikefir egy olyan ital, amelyet mind pezsgő íze, mind lenyűgöző egészségügyi előnyei miatt kedvelnek.
- Amellett, hogy hatalmas mennyiségű probiotikumot tartalmaz, ez az ízletes ital erősíti az immunrendszert, lassítja a rákos sejtek növekedését és javítja az általános egészséget.
- A legjobb az egészben, hogy néhány egyszerű hozzávalóból otthon is elkészíthető.
A vízikefir egy fermentált, szénsavas ital. A hagyományos kefirtől eltérően, amelyet tehén-, juh- vagy kecsketejből készítenek, a vízikefirt úgy állítják elő, hogy a cukros vizet kombinálnak japán kristálygombával. A keveréket ezután jellemzően 24-48 órán keresztül fermentálják, és egy jótékony baktériumokban gazdag probiotikus italt állítanak elő.
A vízikefir nemcsak finom és könnyen fogyasztható, hanem egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.
A vízikefir egyik legjelentősebb előnye a probiotikus tartalma
A probiotikumok a bélrendszerben található jótékony baktériumok egy fajtája, amelyek fontos szerepet játszanak az egészség szinte minden aspektusában, a rákmegelőzéstől kezdve az immunrendszer működéséig és azon túl is.
A kutatások azt mutatják, hogy a japán kristálygomba akár 56 különböző baktérium- és élesztőtörzset is tartalmazhat.
A japán kristálygombából készült vízikefir segít a rákos sejtek elleni küzdelemben
Egyes kutatások azt sugallják, hogy a vízikefir segíthet csökkenteni bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány kimutatta, hogy a vízikefir hatékonyan gátolja a mellráksejtek növekedését. Eközben más tanulmányok azt mutatják, hogy a vízikefir jótékony hatású lehet a vastagbél- és a vérrák ellen is.
Mivel a vízikefir gazdag probiotikumokban, támogatja az immunrendszer működését, és potenciálisan segítheti a rák megelőzését.

Igazi csodaszer a japán kristálygombából készült vízikefir
Erősítheti az immunrendszer működését
A jótékony baktériumok magas koncentrációjának köszönhetően a vízikefir rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert. A tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos probiotikumtörzsek segíthetnek csökkenteni a bélfertőzések kockázatát, valamint megelőzni a húgyúti fertőzések kiújulását nőknél, és még a légúti fertőzéseket is távol tarthatják.
Vízikefir elkészítése
- A vízikefirhez keverj össze 118 ml forró vizet 50 gramm cukorral egy üvegben, és keverd addig, amíg a cukor fel nem oldódik a vízben.
- Ezután adj hozzá körülbelül 710 ml szobahőmérsékletű vizet a japán kristálygombával együtt.
- Fedd le és helyezd az edényt 20–30 °C körüli hőmérsékletű meleg helyre, majd hagyd erjedni 24–48 órán keresztül.
- Utána a japán kristálygombát kiveheted a keverékből és már készítheted is a következő adagot.
Forrás: Health Line, Fotók: Getty Images