A vízikefir igazi csodaszer a rák ellen és az emésztést is javítja – így készítsd el otthon!

2025. január 28.
A vízikefirnek számos egészségügyi előnye lehet, köztük az erősebb immunrendszer, és bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújthat. Megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon!
Vízikefír elkészítése: igazi csodaszer az emésztésnek
  • A vízikefir egy olyan ital, amelyet mind pezsgő íze, mind lenyűgöző egészségügyi előnyei miatt kedvelnek.
  • Amellett, hogy hatalmas mennyiségű probiotikumot tartalmaz, ez az ízletes ital erősíti az immunrendszert, lassítja a rákos sejtek növekedését és javítja az általános egészséget.
  • A legjobb az egészben, hogy néhány egyszerű hozzávalóból otthon is elkészíthető.

A vízikefir egy fermentált, szénsavas ital. A hagyományos kefirtől eltérően, amelyet tehén-, juh- vagy kecsketejből készítenek, a vízikefirt úgy állítják elő, hogy a cukros vizet kombinálnak japán kristálygombával. A keveréket ezután jellemzően 24-48 órán keresztül fermentálják, és egy jótékony baktériumokban gazdag probiotikus italt állítanak elő.

A vízikefir nemcsak finom és könnyen fogyasztható, hanem egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

A vízikefir egyik legjelentősebb előnye a probiotikus tartalma

A probiotikumok a bélrendszerben található jótékony baktériumok egy fajtája, amelyek fontos szerepet játszanak az egészség szinte minden aspektusában, a rákmegelőzéstől kezdve az immunrendszer működéséig és azon túl is.

A kutatások azt mutatják, hogy a japán kristálygomba akár 56 különböző baktérium- és élesztőtörzset is tartalmazhat.

A japán kristálygombából készült vízikefir segít a rákos sejtek elleni küzdelemben

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a vízikefir segíthet csökkenteni bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány kimutatta, hogy a vízikefir hatékonyan gátolja a mellráksejtek növekedését. Eközben más tanulmányok azt mutatják, hogy a vízikefir jótékony hatású lehet a vastagbél- és a vérrák ellen is.

Mivel a vízikefir gazdag probiotikumokban, támogatja az immunrendszer működését, és potenciálisan segítheti a rák megelőzését.

Igazi csodaszer a japán kristálygombából készült vízikefir

Igazi csodaszer a japán kristálygombából készült vízikefir

Erősítheti az immunrendszer működését

A jótékony baktériumok magas koncentrációjának köszönhetően a vízikefir rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert. A tanulmányok azt mutatják, hogy bizonyos probiotikumtörzsek segíthetnek csökkenteni a bélfertőzések kockázatát, valamint megelőzni a húgyúti fertőzések kiújulását nőknél, és még a légúti fertőzéseket is távol tarthatják.

Vízikefir elkészítése

  1. A vízikefirhez keverj össze 118 ml forró vizet 50 gramm cukorral egy üvegben, és keverd addig, amíg a cukor fel nem oldódik a vízben.
  2. Ezután adj hozzá körülbelül 710 ml szobahőmérsékletű vizet a japán kristálygombával együtt.
  3. Fedd le és helyezd az edényt 20–30 °C körüli hőmérsékletű meleg helyre, majd hagyd erjedni 24–48 órán keresztül.
  4. Utána a japán kristálygombát kiveheted a keverékből és már készítheted is a következő adagot.

Forrás: Health Line, Fotók: Getty Images