- A savanyúságlé fogyasztása nagyon egészséges.
- Hidratáló, és egyéb előnyök mellett segíthet az izomgörcsök enyhítésében, valamint javítja a vércukorszintet és a bélrendszer egészségét.
- Megmutatjuk, miért javasolják még az orvosok, hogy érdemes meginnod a savanyúság levét!
A sportolók évek óta kortyolgatják a savanyúság levét. A szakértők sokáig nem tudták, miért jó meginni a savanyúság levét edzés után, csak azt vették észre, hogy segít enyhíteni a görcsöket. Úgy tűnik, hogy nemcsak az izomgörcsök oldásában segíthet, hanem annál is több dologban!
Íme 7 ok, amiért rendkívül egészséges a savanyúság leve, és ezért megéri fogyasztani:
1. Csillapítja az izomgörcsöket
A Medicine&Science in Sports&Exercise című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a férfiaknál gyorsabban enyhültek az izomgörcsök, miután savanyúságlevet fogyasztottak.
Körülbelül 1/3 csésze savanyúságlé elég ahhoz, hogy kifejtse ezt a hatást. Ez azért lehet, mert a savanyúságlében lévő ecet segíthet a gyors fájdalomcsillapításban.
2. Segít hidratáltnak maradni
Ha nátriumot és káliumot iszunk, akkor gyorsabban hidratálhatjuk magunkat edzés után. A nátrium és kálium olyan elektrolitok, amiket izzadáskor elveszítünk. A savanyúság viszont sok nátriumot tartalmaz, és van benne némi kálium is.
Egy izzasztó vagy hosszú edzés után egy kis savanyúságlevet kortyolgatva gyorsabban helyreállíthatjuk a szervezet normál elektrolitszintjét.
3. Támogatja a fogyást
A savanyúság sok ecetet tartalmaz. Egy kis ecet mindennapi fogyasztása segíthet a fogyásban. A már említett tanulmányból kiderül, hogy azok, akik 12 héten át naponta körülbelül 15-30 ml ecetet fogyasztottak, többet fogytak, mint azok, akik nem ittak savanyúságlevet.
4. Antioxidánsokat tartalmaz
A savanyúság leve jelentős mennyiségű C- és E-vitamint, vagyis két kulcsfontosságú antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a káros molekuláktól, az úgynevezett szabad gyököktől. Ráadásul a C- és E-vitamin támogatja az immunrendszer működését is.

Rendkívül egészséges a savanyúság leve
5. Segít a vércukorszint szabályozásában
A Journal of Diabetes Research folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy mennyire egészséges egy kis adag ecet étkezés előtti elfogyasztása. Az ecet segített szabályozni a vércukorszintet étkezés után, és ez különösen nagy segítség lehet a 2-es típusú cukorbetegeknél.
6. Javítja a belek egészségét
A savanyúság levében lévő ecet segíthet a belek egészségének megőrzésében is. Az ecet erjesztett élelmiszer. A fermentált ételek jót tesznek az emésztőrendszernek. Elősegítik a jó baktériumok és bélflóra növekedését, valamint egészséges egyensúlyát a bélben.
7. A kapor is egészséges
Megéri olyan savanyúságot választani, amiben van kapor is, ugyanis kvercetin található benne. A kvercetin koleszterinszint-csökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Egy tanulmány szerint a kapor csökkentette a hörcsögök koleszterinszintjét, így hasonló hatással lehet az emberre.
Forrás: Healthline, Fotók: Getty Images
