Ezt idd azonnal, ha begörcsölt a lábad

2023. augusztus 07.
A kutatások szerint néhány korty a savanyúság levéből gyorsan és hatásosan szünteti meg a lábikragörcsöt. A szakember arra is kitért, mi okozza a gyakori görcsöt a vádliban, talpban, és milyen más módszerekkel előzhetjük meg a savanyúság levén kívül.
Lábizomgörcs ellen savanyúság
  • A lábizomgörcs nagyon gyakori jelenség, sokszor még az orvosok sem tudják az okát, miért alakul ki.
  • A sportolók régóta isznak savanyúságlevet vagy más savas élelmiszereket – például mustárt, almaecetet – az izomgörcsök megelőzésére.
  • Már egy evőkanálnyi a savanyúság levéből azonnal hat, amint a torkunkhoz ér, és elmúlik a görcs.

Érdekes, hogy a lábizomgörcs sokkal gyakrabban jelentkezik nyáron, mint a hidegebb évszakokban. Sportolás közben is gyakrabban tapasztalhatjuk a hirtelen a lábunkat összehúzó fájdalmat a melegben. Ennek azonban – a közhiedelemmel ellentétben – nincs köze a vízhiányhoz vagy az izzadás miatt a szervezet elektrolit-egyensúlyának felborulásához.

Még kevesebbet tudunk arról, hogyan szüntethető meg hatékonyan a lábikragörcs. De ami az orvosi szakirodalomból kirajzolódik, általában két dolgot javasolnak a szakemberek a görcs megszüntetésére: a gyengéd masszírozást és egy korty savanyúságlevet.

Hogy jön a savanyúság leve a lábizomgörcshöz?

A sportolók régóta isznak savanyúságlevet vagy más savas élelmiszereket – például mustárt, almaecetet – az izomgörcsök megelőzésére. Ez ráadásul nem csak házi praktika, tudományos magyarázata is van, miért lehet hatásos. 

A savanyúság leve azért szüntetheti meg a lábizomgörcsöt, mert a torokban lévő idegvégződéseknél vált ki egy speciális reflexet. Ez néhány másodperc alatt hat. Tehát nem azért jó, mert speciális tápanyagok vannak benne, amik az emésztés során oldják a görcsöt.

A savanyúság leve hatásos lehet lábizomgörcs ellen

A savanyúság leve hatásos lehet lábizomgörcs ellen

Persze nem feltétlenül jelent segítséget a savanyúság leve, ha váratlanul csap le ránk a lábizomgörcs, és nincs kéznél egy üveg ecetes uborka. Viszont hasznos, ha tudunk róla, hiszen olcsó és hatásos módszer a fájdalmas görcs ellen.

„Egyet fontos megjegyeznünk: ne vigyük túlzásba – figyelmeztetett Dr. Elliot Tapper, a Michigani Egyetem hepatológusa, a témában végzett 2022-es kutatás vezetője. – Elég egy kanálnyi. Nem kell kiinni egy befőttesüveggel.”

Megelőzhető a lábizomgörcs?

Ha gyakran jelentkeznek lábizomgörcsök, kivizsgáltattuk magunkat, de semmi komoly problémát nem találtak a háttérben, néhány módszerrel segíthetünk, hogy kisebb eséllyel alakuljanak ki:

  • fokozzuk a magnéziumbevitelt
  • szükség lehet a B-vitamin-komplex pótlására
  • bizonyos gyógyszertípusok (például hörgőtágítók) fokozhatják a lábizomgörcsre való hajlamot
  • a kinintartalmú italok (például tonik) segíthetnek a lábizomgörcs megelőzésében
  • fogyasszunk kevesebb alkoholt.

Forrás: Washington Post, fotó: Unsplash