Csak 500 forint egy üveggel, és fogyni is segít ez a savanyúság

2023. február 28.
Ellentétben a drága léböjtkúrákkal és a csilivili edzőtermi tagsággal, ez a diéta szinte semmibe sem kerül. Viszont sokkal egészségesebb, mint bármelyik.
Így fogyaszt a fermentált savanyúság, ráadásul még olcsó is
  • Tudományos bizonyítékok vannak rá, hogy a fermentált ételek segítik a fogyást.
  • Ami a legjobb, hogy a fermentált savanyúság szinte semmibe sem kerül a drága edzőtermi bérlethez vagy hangzatos léböjtkúrákhoz képest.
  • Akár a főzésnél megmaradt káposztából is készíthetünk fermentált savanyúságot. 

Savanyúságok, a japán miso, kimchi (vagyis ázsiai savanyú káposzta), kombucha és kefír. Számos tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a fermentált ételek fogyasztásának jótékony mellékhatásaként javul a közérzettől az agyunk egészségéig a testünk szinte minden sejtjének működése. Nem mellesleg a fogyást is elősegítik.

Ami a legjobb, hogy a fermentált savanyúság szinte semmibe sem kerül a drága edzőtermi bérlethez vagy hangzatos léböjtkúrákhoz képest. 

A fermentált étel nem új találmány

Régóta alapélelmiszer a fermentált zöldség, tejtermék Ázsiától Európáig. Ám a fermentálás reneszánsza annak is köszönhető, hogy a tudósok egyre többet tudnak a bélbaktériumok és -mikrobiom működéséről. Egyre jobban megértjük, milyen fontos, hogy egészséges legyen a bélflóránk, hiszen az egész szervezetünk működésére hatással van. A testsúlyunkra is.

Így fogyaszt a fermentált savanyúság

A Stanford Egyetem tudósai vizsgálták a fermentált ételek hatását a szervezetre. A rengeteg jótékony hatás között azt is felfedezték, hogy egy 10 hetes kísérlet során azok az önkéntesek, akik fermentált ételeket fogyasztottak, többet fogytak, mint azok, akik “csak” rostban gazdag ételeket. Ugyanezt támasztja alá egy másik, koreai tudósok által végzett kontrollvizsgálat is. 22 túlsúlyos és elhízott személynek kellett – véletlenszerűen elosztva – friss vagy fermentált káposztát fogyasztania 8 hétig. 

Akik fermentált káposztát (vagyis kimchit) ettek, azoknál jelentősen nagyobb mértékben csökkent a derék-csípő arány, valamint a vércukorszintjük is kiegyensúlyozottabbá vált. Bár mindkét kutatást kisszámú résztvevővel végezték, egyre nyilvánvalóbb, hogy a fermentált ételeknek nagy szerepe van hosszú távon a fogyásban és az ideális testsúly megtartásában.

Milyen gyakran együnk fermentált ételt?

Jó kezdet időnként beiktatni az étrendünkbe egy kis természetes, teljes zsírtartalmú joghurtot. Ez egy könnyen szerethető élelmiszer. De a szakemberek azt javasolják, mindennap fogyasszunk legalább egyszer fermentált ételt, ha azt szeretnénk, hogy kifejtse teljes jótékony hatását a bélrendszerünk egészségére, és segítse a fogyást. A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy a fermentált ételek mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étrend is. 

Hogyan készítsünk 500 forintból savanyú káposztát?

A fermentált ételek a történelem során mindig otthon készültek. Nagyon könnyű és olcsó otthon fermentálni, nem kell hozzá sok eszköz. Akár a főzésnél megmaradt káposztából is készíthetünk fermentált savanyúságot. Mutatjuk, hogyan!

A fermentált savanyúság készítése nagyon egyszerű otthon is

A fermentált savanyúság készítése nagyon egyszerű otthon is

Hozzávalók a fermentált káposztához:

  • egy nagy fejeskáposzta
  • egy evőkanál só
  • egy evőkanál mustármag vagy köménymag (opcionális)

Elkészítése:

  1. Gyaluljuk le vagy aprítsuk fel a fejeskáposztát, majd 5-10 percen át dolgozzuk bele a sót, míg a káposzta levet nem enged.
  2. Adjuk hozzá a mustármagot vagy köménymagot, ha használunk.
  3. Keverjünk össze mindent, majd tegyük egy nagy csíramentesített befőttes üvegbe.
  4. Töltsük fel vízzel. A káposztát teljesen fedje be a folyadék. Ha kell, egy sóoldattal töltött zacskót is tehetünk a tetejére, hogy a fermentáló víz alatt tartsa a káposztát.
  5. Hagyjuk 2-4 hétig sötét, hűvös helyen fermentálódni a káposztát. Ha kész, szedjük kisebb üvegekbe, osszuk szét a fermentáló folyadékot a savanyított káposztás üvegekbe, majd tároljuk hűtőben.

Forrás: The Telegraph, Fotó: Getty Images