Villámgyors savanyúságtól tésztaszószig: 7 étel, amit jobb főzni, mint venni

2022. január 04.
Van egy sor olyan étel, amit akár maradékokból is összeüthetünk. Így nemcsak finomabb és egészségesebb fogásokhoz juthatunk, de pénzt is spórolhatunk. Ráadásul sokkal egyszerűbb ezeknek az ételeknek az elkészítése, mint gondolnánk.

Valószínűleg senki nem felejtette el a 2020-as nagy kovászőrületet az első karantén idejéről, vagy a sztárok egyszerű, két pillanat alatt összedobott salátaönteteit. Mindent maradékokból elkészíteni elsőre lehet, hogy félelmetesen és időrablónak hangzik, ám nem kell, hogy így legyen. Ráadásul nem is kell mindent így készítenünk. Viszont vannak olyan ételek, amiket érdemes otthon elkészítenünk ahelyett, hogy a boltban vásárolnánk meg. Nemcsak spórolhatunk, de így biztosan a saját ízlésünknek megfelelő, egészséges fogásokhoz juthatunk.

7-etel-fozes-otthon

Alaplé

Amit biztosan megtanultunk az elmúlt néhány évben, hiszen nem győzték elégszer sulykolni a sztárszakácsok és bloggerek: legalább egy üveg alaplé mindig legyen a fagyasztónkban. Nem nagy ördöngösség a főzése, ha már úgyis zöldségeket aprítunk más ételekhez. A felesleget dobjuk egy lábosba annyi vízzel, hogy ellepje, és egy kis hagyma, zeller, répa, esetleg paprikatorzsa összefőzésével máris kész az otthoni zöldségalaplé. 

A maradék zöldség úgyis a szemétben végezte volna, így nemcsak teljesen ingyen juthatunk az elengedhetetlen konyhai alaphozzávaló, de az élelmiszerszemét mennyiségének csökkentése is jó érzéssel tölthet el. 

Az sem elhanyagolható, hogy a bolti alaplevekben általában van só, rosszabb esetben egyéb ízfokozók, tartósítószer, így az otthoni változat biztosan egészségesebb is, nem csak olcsóbb. 

Kenyér

Ez lehet egyszerű vagy bonyolult is, csak rajtunk múlik – és azon, mit szeretnénk készíteni. Süthetünk foccaciát, ami nem igényel különösebb elmélyedést a kenyérkészítés művészetében. 

Kicsit bonyolultabb és hosszabb ideig tart a kovász elindítása és nevelgetése után a klasszikus kovászos kenyér fortélyainak megtanulása, ám ha valaki rákap az ízére, a mindennapi rutin részévé válik, és már soha többé nem akar a boltban venni kenyeret. 

Hummusz

Az otthoni hummusz igazi vízválasztó. Nemcsak keverhetjük az ízeket és kísérletezhetünk, míg olyan nem lesz a végeredmény, amilyet valóban szeretnénk, de próbálkozhatunk más zöldségek, például cékla és avokádó hozzáadásával. 

A hummusz elérhető árú alapanyagokból készül, az egész alapját a csicseriborsó, olívaolaj és tahini adja. (Akár mogyoróvajat is használhatunk, ha nincs kéznél tahini, működik úgy is a hummusz.) Ha minden hozzávaló elérhető, nem kell mást tennünk, csak krémesre elegyítenünk az aprítógépben.

Salátaöntet

Ha saját magunk kezdjük készíteni a salátáinkhoz az öntetet, soha többé nem akarunk visszatérni a bolti változatokhoz. A lehetőségek és kombinációk tárháza végtelen: íróval, joghurttal is kikeverhetjük, de a klasszikus mézes-mustáros öntetnek is számos változata létezik. Eldönthetjük, milyen ízeket szeretnénk, mennyi sóval és milyen más összetevőket, fűszereket teszünk bele. Az öntet kikeverése csak néhány perc, így mindig lehet kéznél a hűtőben.

Tésztaszósz

A tésztaszósz nem csak paradicsomos lehet. Ám ha ez a kedvencünk, még a hagyományos változattal is kísérletezhetünk, főzhetjük friss paradicsomból akkor is, ha egy gyors vacsorára vágyunk. A bolti szószok nemcsak drágábbak, de sóból is sokkal többet tartalmaznak, ami nem tesz túl jót a szívünk egészségének.

Az a jó az otthoni tésztaszósz főzésében, hogy egy adagban főzhetünk annyit, amennyit aztán kisebb adagokban lefagyasztva később már csak elő kell kapni a mélyhűtőből, felolvasztani, és már tehetjük is egy kis utófűszerezés után a spagettinkre. Ezt akár a pestóval is megtehetjük, így télen is felidézhetjük a nyári kert fűszereinek aromáját. 

Savanyúságok

Nem csak a rizs és hús mellé jönnek jól a savanyított zöldségek, a szendvicseket és hidegtálakat is teljesen új szintre emelhetik. A saját savanyúsághoz nem kell más, mint víz, ecet, só és fűszerek. Tegyük az ecetes lébe az uborkát, retket, céklát, répát, bármilyen keményebb zöldséget, ami kéznél van, hagyjuk a hűtőben egy-két napig érni, és már ehetjük is. Az egyszerű savanyított zöldség nagyjából három hétig áll el hideg helyen. Ebben az esetben is nagyon jó, hogy mi szabályozhatjuk a sósságot (akár teljesen el is hagyhatjuk belőle). 

Granola és müzliszelet

A granola és müzliszeletek nagyon finomak, ám a bolti változat általában drága és tele van hozzáadott cukorral. A saját granolánk elkészítésekor mi választhatjuk meg, milyen ízhatást szeretnénk és pontosan mit rakunk a zabpehely mellé, így az ételallergiában szenvedők is biztosra mehetnek. 

A müzliszeletekkel hasonló a helyzet, így abból is a saját változat a legjobb – szemben a bolti, zacskós verziókkal. Arról nem is beszélve, hogy akár nagyobb mennyiséget is elkészíthetünk egyszerre, amit akár hetekig rágcsálhatunk, ha nassolnivalóra vágyunk.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!