- Mit jelent az egyáltalán, hogy előmosott a saláta?
- Biztonságosan fogyasztható a zacskós, előre megmosott saláta anélkül, hogy evés előtt újra leöblítenénk?
- Az élelmiszerbiztonsági szakértő válaszolt az előre mosott salátával kapcsolatos örök kérdésünkre.
Hiába tűnnek úgy a zöldségek vagy gyümölcsök, hogy tiszták, amikor a boltban levesszük a dobozban vagy zacskóban a polcról. Ettől még lehetnek rajtuk hányást, hasmenést okozó baktériumok, vírusok, mint az E. coli például, vagy éppen különböző vegyszerek. Nem véletlenül mondják mindig, ne együnk mosatlanul gyümölcsöt, salátát, zöldséget.
Tovább bonyolítja a dilemmát, hogy bizonyos zöldségek esetében – főleg leveles zöldeknél, mint a spenót, saláta – gyakori a zacskózott, előmosott, háromszor mosott változat. Salátamixek, melyeknél azt állítja a csomagolás, hogy megtisztították csomagolás előtt. De mit jelent ez egyáltalán? Tényleg azonnal ehetjük ezeket az előmosott salátákat?
Mit jelent az, hogy egy saláta előmosott?
Amikor az áll a zacskón, hogy a saláta előmosott vagy kétszer-háromszor mosott, ez általában azt jelenti, hogy a csomagolás és forgalomba kerülés előtt egy meghatározott lépésekből álló tisztítási folyamaton megy keresztül. Ez állhat több lépcsőből is:
- Tiszta vízzel lemossák a talajmaradványokat és más szennyeződéseket a levelekről.
- Ezután fogyasztási szempontból biztonságos fertőtlenítőszeres vízben – általában gyümölcssav – mossák le második lépésként a salátát, leveles zöldet. Ennél a lépésnél pusztulhat el az olyan kórokozók 99 százaléka a leveleken, mint az E. coli vagy szalmonella.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a folyamat tökéletes és biztosan nem marad rejtve valahol a salátán egyetlen kórokozó sem. Emellett az, hogy ezután már kétszer vagy háromszor mosott a saláta, nem lesz tisztább vagy biztonságosabb, mint az egyszer mosott.
Tényleg megehetjük újabb mosás nélkül az előmosott, zacskós salátát?

A salátát mindenképp meg kell mosni, ha a zacskón nem jelzik külön, hogy már megtisztították
A rövid válasz: igen. Valószínűleg a saját konyhánkban nincsenek olyan szigorú élelmiszer-biztonsági előírások, mint amilyennek meg kell felelnie az előrecsomagolt salátát előállító üzemeknek. Emiatt nagy eséllyel, ha megmossuk az előremosott salátát, nálunk is rákerülhet valamilyen szennyeződés.
Viszont ha a csomagoláson nincs minden kétséget kizáróan feltüntetve, hogy előre mosott a saláta, feltétlenül meg kell mosnunk, mielőtt megennénk. Ám mielőtt bármit csinálnánk, mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, legalább 20 másodpercen át.
Ezután jöhetnek a salátalevelek, amiket nem csak beáztatni célszerű, de alaposan lemosnunk az erek és ráncok körül is. Ehhez a tiszta, folyó vízen kívül nincs szükségünk más szerre.
Forrás: Mental Floss, fotó: Unsplash, Getty Images