Így kell helyesen gyümölcsöt mosni

2022. július 12.
Ahhoz, hogy ne csak biztonságosan, de a leghatékonyabban mossuk a meg a zöldségeket és gyümölcsöket felhasználás, tárolás előtt, nem mindegy, hogyan végezzük ezt az egyszerűnek tűnő feladatot. Rengeteg videót találhatunk róla, ám azt a részét nem kell túlbonyolítani az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint, hogy mire van szükségünk a gyümölcsök megtisztításához: csak vízre. 

Ha folyó víz alatt mossuk a gyümölcsöt, zöldséget, azzal jelentősen csökkentjük a szennyeződések, földmaradványok, mikróbák mennyiségét a felszínén. Nem kell ecet vagy más vegyszer, csak víz. A zöldségek és gyümölcsök porózus felszínűek, így a szappan vagy bármely más tisztítószer beszivárogna a gyümölcs belsejébe is, így megbetegíthetne minket a fogyasztás után. Pedig pont ezt akarjuk megelőzni a mosással is. 

gyumolcs-mosas-helyesen

Segítségünkre lehet még a zöldségmosó kefe, amivel az érdesebb felszínű zöldségekről lesikálhatjuk – szintén folyó víz alatt – a szennyeződéseket. Miután végeztünk a mosással, papírtörlőn vagy tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni a gyümölcsöket, mielőtt elpakolnánk. 

Ha szeretnénk, hogy a gyümölcseink, zöldségeink tovább frissek maradjanak, érdemes a vásárlásnál bölcsen dönteni. Válasszunk egészséges felszínű darabokat. Ha csomagolt árut veszünk, nézzük meg, ép-e a zacskó. Mindig tiszta kézzel nyúljunk a zöldséghez, gyümölcshöz, ez azt jelenti, hogy legalább 20 másodpercig mossuk a kezünket, mielőtt az élelmiszerrel kezdünk törődni.

Nagyon fontos a megfelelő tárolás is az élelmiszerbiztonság szempontjából. A megmosott, tiszta gyümölcsöt tegyük hűtőszekrénybe, különösen az olyan gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozik ez, mint az eper, gomba, zöldfűszerek vagy saláta.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!