Ezeket a gazokat kellene gyakrabban enned, mert olcsók és tele vannak vitaminnal

2025. február 01.
Régen még tudták, hogy a különböző gazok milyen egészségesek. Ráadásul ingyen is hozzájuthatunk a vitaminokkal teli zöld növényekhez. Mely gazokat érdemes gyakrabban ennünk?
Ehető gaz gyomnövény
  • A gazok mindenhol előfordulnak, gyorsan nőnek, finomak, ingyen vannak – akkor miért nem eszünk többet?
  • A fenntartható étrendnek is fontos részét képezik a gazok.
  • Mely gazokat érdemes gyakrabban ennünk és hogyan?

A klímaváltozás, a fenntartható étkezés egyre nagyobb fontossága és a dráguló élelmiszerek mind hozzájárulnak, hogy egyre többen fedezik fel maguknak ismét a gazokat. Hol bukkanhatunk rá a kincset érő zöldekre, amiket őseink még jól ismertek? Hogyan és milyen gazokat gyűjtsünk össze? Mit készítsünk a gazokból, hogy finom és egészséges ételeket kapjunk?

Mik a gazok egészen pontosan?

Teljesen szubjektív, kinek mi számít gaznak. De általában úgy fogalmazunk, hogy a gazok a kertben gyorsan terjedő, gyorsan növő kártevő – vagy legalábbis nem hasznos – növények. Pedig a legtöbb esetben egyáltalán nem szolgáltak rá a rossz hírnévre. 

„A gazok egyetlen hibája, hogy rosszkor, rossz helyen nőttek ki – mondta Luke Jefford vadnövényszakértő. – Amit mi általában gaznak hívunk, vitán felül a legfenntarthatóbb táplálék. Hiszen rendkívül alkalmazkodó növények, rossz körülmények között is.”

Magas tápanyagtartalmuk is amellett szól, hogy gyakrabban kellene gazokat fogyasztanunk. Nagy mennyiségben tartalmaznak az alábbi vitaminokból és ásványi anyagokból:

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • K-vitamin
  • Vas
  • Kalcium
  • rost

A gazokból tehát olcsón juthatunk hozzá a létfontosságú vitaminokhoz és tápanyagokhoz, ami fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek.

Tippek a gazgyűjtéshez

Főleg városi területen nem árt persze az óvatosság, amikor gazokat szedünk. Az alábbiak a legfontosabb tényezők, melyeket szem előtt kell tartanunk:

  • Az autóutak mellett nagy mennyiségű káros anyag kerül a növényekre a közlekedésből. Legalább három-öt méterre távolodjunk el az utaktól, mielőtt elkezdjük a gazok gyűjtését.
  • A talajt a szántóföldek és mezőgazdasági területek mellett vegyszerek, gyomirtók és növényvédők szennyezhetik. Érdemes ezt is figyelembe vennünk.
  • Az állatok – kutyák, vadak – jelölnek útközben. Ne gyűjtsünk növényeket az ilyen túraútvonalakon sem, és nagyon fontos a gazokat alaposan megmosnunk, mielőtt felhasználnánk.
  • Csak olyan gazokat szedjünk, amikről biztosan tudjuk, hogy ehető!

Milyen gyomnövényeket együnk?

1. Gyermekláncfű

A gyermekláncfű az egyik legismertebb ehető gyomnövény

A gyermekláncfű az egyik legismertebb ehető gyomnövény

A pitypang néven is ismert gyomnövény az egyik leghíresebb ehető gaz. Valószínűleg mindenki hallott már az Ausztriában népszerű, pitypanglevélből készült salátáról. Rukkolához hasonló íze és kinézete miatt igazán népszerű. Ám a gyermekláncfűnek ehető a virága is, gyökeréből pedig gyógyteát főznek.

Mire jó ez a gaz? Magas az A-, C-vitamin, foszfor- és béta-karotin-tartalma.

2. Csalán

A csalánból remek levest főzhetünk

A csalánból remek levest főzhetünk

Szinte mindenütt megtalálható a csalán, melyet nem csak az ízületi fájdalmak ellen használhatunk gyógynövényként. Remek leves is főzhető például csalánból. 

Arra kell nagyon figyelnünk, hogy a leveleken és száron található apró szőrök ne sérüljenek meg szedés közben, mert így elveszíti gazdag ízanyagát a gaz. 

Mire jó ez a gaz? Vitaminok (A, C- és K-vitamin), ásványi anyagok (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és nátrium), zsírok (linolsav, linolénsav, palmitinsav, sztearinsav és olajsav), valamint aminosavak, polifenolok, pigmentek találhatók a csalánban.

3. Tyúkhúr

A tyúkhúr minden része ehető és egészséges

A tyúkhúr minden része ehető és egészséges

A legközönségesebb gaznak tartják a kertekben a tyúkhúrt, egész évben nőhet. Pedig a növény minden része – a magok, levelek, szárak és az apró, csillag alakú fehér virágok is – ehető, akár nyersen is. De készíthetünk belőle pestót, levest vagy akár zöldséges pitét is. A gaz íze a spenótra emlékeztet.

Mire jó ez a gaz? A-vitaminban, C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban gazdag. Máj- és vesetisztító hatású növény.

4. Borzas kakukktorma

Az egyik legtöbb C-vitamint tartalmazó gyógynövény a borzas kakukktorma

Az egyik legtöbb C-vitamint tartalmazó gyógynövény a borzas kakukktorma

Roppant különös hangzású neve van ennek a gyomnövénynek, ami szinte bárhol megél. Főleg, hogy se nem borzas, se köze nincs a kakukkhoz. A mustárfélék családjába tartozik viszont, és mind a levelei, mind a virágai ehetők. Íze erőteljes, mustáros, hasonlít a rukkolához.

Mire jó ez a gaz? Elképesztően sok C-vitamin van benne, így különösen tél végén ajánlott a fogyasztása.

Más ehető gazfélék

  • Mályva
  • Fehér díszhagyma
  • Vad édesgyökér
  • Japán keserűfű
  • Kövér porcsin

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash, Getty Images