- A rákbetegséget nagyon sok evés közben jelentkező tünet felfedheti.
- Hosszú ideje fennálló emésztési panaszok is lehetnek a rák tünetei.
- Ha tudjuk, mit jelentenek ezek az evéssel kapcsolatos tünetek, korábban felfedezhetik a rákot.
Sokszor a rákbetegség egyáltalán nem okoz tüneteket, vagy nem olyan tüneteket okoz, melyek egyértelműen a betegségre utalnának. Ezért is lehet nehéz időben felfedezni, ami jelentősen csökkentheti a gyógyulás esélyét. Fontos, hogy a testünk rejtett jelzéseire is figyeljünk éppen ezért, és minél hamarabb orvoshoz forduljunk.
Egy brit rákszervezet, a Macmillan Cancer Support szakértői összegyűjtötték, milyen jelek utalhatnak a rákra evés közben. Ha ezeket tapasztaljuk, nem azt jelenti, hogy feltétlenül rák okozza a tüneteket, viszont ha huzamosabb időn át fennállnak, mindenképp fontos, hogy szakemberhez forduljunk.
Ez a hat tünet evés közben jelezhet rákot
Magyarország még mindig élen jár a daganatos betegségek okozta halálozásban. Az Európai Unióban nálunk a legrosszabb a túlélési esélye egy rákbetegnek. Ebben nagyban közrejátszik az is, hogy a magyarok nem járnak szűrővizsgálatokra, nagyon későn derül ki, ha baj van. Pedig a rák esetében szó szerint életet menthet a minél korábbi diagnózis.
A rák azonban nem feltétlenül jár tünetekkel a korai stádiumban, vagy éppen egészen jelentéktelennek tűnő jelek utalhatnak csak a betegségre. Vannak például olyan evés közben tapasztalható érzetek, melyek akár a rák tünetei is lehetnek.
- Étvágy csökkenése
- Folyamatos teltségérzet
- Nyelési vagy rágási nehézségek
- Úgy érezzük, mintha valami a torkunkon akadt volna
- Három hétnél tovább tartó és/vagy erős fájdalommal járó gyomorégés, székrekedés, emésztési nehézség
- Fokozott gázképződés, haspuffadás
A székletünket is érdemes figyelnünk a szakértők szerint. A szokásostól eltérő állag, szín vagy vér a székletben rák tünete lehet, így ha a panaszok három hétnél tovább fennállnak, mindenképp forduljunk orvoshoz.
Mivel csökkenthetjük a rák kockázatát?
Vannak olyan ráktípusok, melyek jó eséllyel megelőzhetők az életmódbeli változtatásokkal. Fontos, hogy minél több rostot, növényi ételt, zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. De az egészséges étrenden túl a rendszeres testmozgás is hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát.
Forrás: Frankfurter Rundschau, fotó: Getty Images