3 ráktípus, ami a fiatalokat veszélyezteti igazán

2024. február 10.
Nem szabad abban a hitben ringatnunk magunkat, hogy a rák csak az idősek betegsége. Az onkológus elmondta, melyik az a három ráktípus, ami a fiatalokra nézve veszélyesebb, mint az idősekre.
Fiatal rák
  • A szakember azt is elmondta, hogyan csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát és milyen korai jeleket figyeljünk.
  • A bélrendszert érintő rosszindulatú daganatos betegségek, a méhnyakrák és a mellrák egyre több ötven év alattit érint.
  • Bár még mindig sokan gondolják úgy, hogy a rák az idősek betegsége, a valóság az, hogy egyre több fiatalt is érint.

Egyre emelkedik a statisztikák szerint Magyarországon is a bélrákos, méhnyakrákos és mellrákos esetek száma az 50 év alattiak körében is. A mellrákos esetek száma évről évre több, az emelkedés a fiatalabbak körében sokkal kiugróbb, mint az 50 év feletti korcsoportban.

A méhnyakrákos esetek száma közel 2 százalékkal nőtt a 30-44 év közötti nők körében 2012. és 2019. között. (A HPV-vakcinának köszönhető azonban, hogy a 20-24 év közöttiek körében 11 százalékkal csökkent a méhnyakrákkal diagnosztizáltak száma ugyanebben az időszakban.)

Hogyan csökkenthető a rákkockázat a fiataloknál?

A jó hír az, hogy a rendszeres szűrővizsgálat segíthet, hogy a rákot még korai stádiumban, vagy akár rákmegelőző állapotban diagnosztizálják. Így a gyógyulási esély is sokkal magasabb. Mindhárom olyan ráktípusnak, ami a leggyakrabban érinti a fiatalabbakat, és a legerősebben növekszik az esetek száma az 50 év alatti korosztályban, hatásos célzott vizsgálata van. 

A bélrák esetében a vastagbéltükrözés vagy kontrasztanyagos CT-vizsgálat szűrheti ki a betegséget, a méhnyakrák-szűrést is javasolják minden szexuálisan aktív nőnek, a mammográfiás vizsgálat pedig már jóval 40 éves kor alatt indokolt.

Mire figyeljenek a fiatalabbak a rákmegelőzésben?

Az onkológus szerint három olyan dolog van, ami jelentősen csökkentheti a fiatalabbaknál is a rák kialakulását, illetve amivel időben elkaphatják a betegséget.

  1. Fontos ismernünk a családi kórtörténetet. Ha valamilyen rákbetegség előfordult a családban, az öröklődésnek sokkal nagyobb az esélye, sokkal fiatalabb korban kialakulhat a rák. A Lynch-szindróma 20-80 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának kockázatát, míg a mellrák esetében, ha rendelkezünk a BRAC1 vagy BRCA2 génvariánssal, 45-85 százalék, hogy nálunk is kialakul a betegség.
  2. Álljunk ki magunkért az orvosnál. Ne fogadjuk el, amikor azt mondják, túl fiatalok vagyunk még a rákhoz, felesleges a szűrővizsgálat.
  3. A rák tünetei gyakran sok más kevésbé súlyos betegséghez hasonlítanak. Ha azt mondják, hogy ez valami más, de azt érezzük, hogy valami még sincs rendben, akkor menjünk tovább, mert az életünk múlhat a rák esetében a minél gyorsabb diagnózison.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images