Rák és a forró italok: ez az igazság

2023. november 22.
Tényleg kell aggódnunk, hogy a forró teánk vagy kávénk száj- és nyelőcsőrákot okoz? Milyen meleg legyen egy meleg ital? Engedjük fel egy kis hideg vízzel a frissen forrázott teát?
Forró tea rák
  • A legfrissebb kutatások szerint valóban komoly egészségügyi következményekkel járhat, ha még forrón fogyasztjuk a teánkat vagy kávénkat.
  • Nem csak a meleg italok, de az ételek, például a tűzforró, gőzölgő leves is károsíthatja a nyelőcsövet, rákot okozhat.
  • A kutatásban azokat az országokat vizsgálták, ahol a legnagyobb hagyománya van a forró tea fogyasztásának.

Bármennyire is egészséges és finom a tea, mégsem feltétlenül ajánlott forrón fogyasztani. Ám nem csak a tea lehet problémás egy friss kutatás eredményei szerint egészségügyi szempontból. Bármilyen még gőzölgő étel – például leves, kása, stb. – vagy a kávénk is nyelőcsőrákhoz vezethet, ha nem várjuk meg, hogy hűljön egy kicsit.

Nyelőcsőrákhoz vezethet a forró étel és ital

„Átfogó elemzések és célzott tanulmányok is azt mutatják, hogy a nagyon meleg italok összefüggésbe hozhatók a nyelőcsőrák kialakulásával – mondta Dr. Julie Thompson gasztroenterológus. – A megfigyelésen alapuló vizsgálatok bizonyítékai szerint nem csak a nagyon forró italok, de az ételek is károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez jelentősen növeli a laphámsejtes karcinóma veszélyét a nyelőcső felső szakaszán. De az úgynevezett adenokarcinóma, ami a mirigyek hámjából indul ki, az alsóbb régiókban gyakoribb.”

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a nyelőcsőrák kialakulása még így is rendkívül alacsony, forró italok fogyasztása mellett. Iránban végezték az egyik legnagyobb kutatást, mivel itt az egyik legrégibb a tűzforrón fogyasztott tea hagyománya. Azt figyelték meg, hogy a nyelőcsőrák kockázata 2,4-szer volt magasabb, mint azoknál, akik 75 fokosan isszák a teát. „Ez azt jelenti, hogy 100 ezerből 5,5 embernél alakul ki nyelőcsőrák a forró ital miatt” – összegezte Thompson.

A rendszeresen forrón fogyasztott tea növelheti a nyelőcsőrák kockázatát

A rendszeresen forrón fogyasztott tea növelheti a nyelőcsőrák kockázatát

Mik lehetnek a nyelőcsőrák tünetei?

Mivel a nyelőcsőrák sokkal jobban kezelhető, ha időben felfedezik, nem árt tisztában lennünk a tünetekkel, főleg, ha melegen szeretjük az ételeket és italokat.

  • az első tünetek a nyelési nehézség lehet
  • fájdalom, amikor az étel vagy ital az érintett nyelőcsőszakaszhoz ér
  • csuklás
  • hányás
  • köhögés
  • megmagyarázhatatlan mellkasi fertőzések
  • rekedtség

Nyelési nehézség nem minden nyelőcsőrákban szenvedő betegnél alakul ki, de ha ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha már előfordult a családban nyelőcsőrák vagy gyomorrák, mindenképp tájékoztassuk a kezelőorvosunkat.

Ha pedig szeretnénk tenni a megelőzésért, érdemes megvárni, míg az étel vagy ital már nem gőzöl, mielőtt elfogyasztanánk.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash