Rákbetegek mesélik el, mi volt az első tünet, amiből sejtették, hogy valami nincs rendben

2024. április 05.
Fontos, hogy hallgassunk a testünkre, amikor jelzi, hogy valami nincs rendben.
Rák meglepő tünetek

A rákdiagnózis az egyik legijesztőbb dolog, ami egy emberrel történhet. A modern orvoslásnak hála azonban a rák ma már nem feltétlenül jelent egyet a halálos ítélettel. Van remény a gyógyulásra, különösen, ha korán felismerik a bajt. Ezért olyan fontos, hogy hallgassunk a testünkre, amikor jelzi, hogy valami nincs rendben.

A Quorán több száz felhasználó válaszolta meg a következő kérdéseket: „Milyen tüneteid voltak, mielőtt rákot diagnosztizáltak nálad? Ha már volt rákod, visszatekintve, mi volt a legelső tüneted?” A következőkben az internetezők válaszai közül válogattunk. A történeteik rendkívül tanulságosak.

Folyamatos vécére rohangálás

„Pisiltem. Sokat. Gyakran. Először cukorbetegségre teszteltek, de negatív lett. Nem akarok belemenni a részletekbe, de végül találtak egy daganatot; sugárterápiát kaptam, és úgy tűnik, meggyógyultam. 30 éve rákmentes vagyok.”

Rendszeres jégevés

„Sokat ettem jeget! Ez új volt számomra. Az orvosom azt mondta, hogy vérszegénység miatt lehet, ezért csináltatott egy vértesztet. Igen, vérszegénységem volt. Tudni akarta, hova tűnik a vérem, ezért vastagbéltükrözést javasolt. Nem voltam elragadtatva, de belementem. Pozitív lett a végbélrák eredménye. A következő 18 hónapban sugárkezelésen, kemoterápián és három műtéten estem át. Ma már sztómával kell élnem, de legalább élek! Több mint 4 éve. Mindig mondjatok igent a vizsgálatokra, amiket az orvosotok javasol, különösen a rettegett kolonoszkópiára!”

Egy szabálytalan anyajegy

„Anyukámtól kaptam ajándékba egy pólót. Amikor levettem, amit viseltem, hogy felpróbáljam, kiszúrt egy fekete anyajegyet a hátamon, ami majdnem egy centi hosszú volt, és olyan szabálytalan alakú, mint Új-Guinea térképe. Már hetekkel korábban észrevettem, de nem törődtem vele. Ő azonban azonnal elküldött bőrgyógyászhoz. Anyámmal nem lehet vitatkozni. Így hát elmentem. Az orvos azonnal kivágta, és megjött a patológus jelentése: rosszindulatú melanoma. Szerencsére nem terjedt szét Az anyám újra életet adott nekem.”

Furcsa lüktető érzés

„Lüktető érzést éreztem a tarkómban. Talán csak 3-5 másodpercig tartott, de mindig éreztem, amikor megerőltettem magam (például amikor valami nehéz dolgot emeltem), vagy amikor lehajtottam a fejem. Egyre gyakrabban kezdett jelentkezni, ezért elmentem a szakorvosomhoz. Először azt gondolta, hogy nyaki görcsök okozhatják, de a gyakoriság miatt MRI-t rendelt el. Az MRI egy majdnem 4 cm-es agydaganatot mutatott ki a kisagyamban. Amikor kivágták és biopsziát végeztek belőle, megállapították, hogy medulloblastoma – a leggyakoribb agydaganat gyermekeknél, de rendkívül ritka felnőtteknél, különösen nőknél. 38 éves voltam. A harmadik tumoromat 2023. 10-én távolították el. Eddig minden rendben! Az Úr újra és újra megáldott engem!”

sztrok-tunet-fejfajas-tia

A macska kiszagolta

„Csak egy szájfekélyem volt. Nem is volt különösebben fájdalmas, de aztán a macskám elkezdett furcsán viselkedni – a számat szaglászta, a fejét az állam alá nyomta. Elmentem a háziorvosomhoz, és három héttel később karcinómát diagnosztizáltak nálam. Sajnos a rákom már hónapok óta növekedett a nyelvem izomzatában. Volt néhány furcsa tünetem ez idő alatt, de semmi olyan, ami arra utalt volna, hogy rákról van szó. Ha nem megyek el akkor az orvoshoz, amikor elmentem, vajon meddig vártam volna? Hallottam már történeteket arról, hogy az állatok megérzik a rákot és más betegségeket, de egészen mostanáig nem hittem el!”

Kellemetlen szájszag

„Nem velem történt, hanem a férjemmel. Észrevettem, hogy a lehelete kellemetlenné vált. A probléma addig fokozódott, amíg a lehelete kifejezetten bűzös nem lett. Ragaszkodtam hozzá, hogy menjen el fogorvoshoz, de a fogorvos nem talált semmi problémát a szájában. Nehéz volt rávenni, hogy a rossz lehelete miatt időpontot kérjen az orvosától, de végül elment. Az orvos elküldte néhány vizsgálatra, amelyek rutinszerűek egy ilyen korú férfi esetében. Amikor megjöttek a vizsgálati eredmények, elküldte prosztatabiopsziára. A teszteredmények rákot vagy csak fertőzést jelezhettek volna. A biopszia kimutatta, hogy prosztatarákja van. A műtét után a lehelete is visszatért a normális kerékvágásba.”

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images