- Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy kihagyják a tojást étrendjükből – ennek elvi, egészségügyi, de akár anyagi okai is lehetnek.
- A tojás szerencsére jól helyettesíthető a különböző receptekben, nem mindegy azonban, hogy mi a tojás funkciója az adott ételben.
- A tojás helyett használhatunk csicseriborsót, almaecetet vagy akár chia magot is – mutatjuk, mikor mihez érdemes nyúlni.
A tojás táplálkozásunk egyik alapköve, ami nemcsak rengeteg étel alapeleme, de tápanyagok szempontjából is fontos lehet. Ennek ellenére manapság egyre többen döntenek úgy, hogy kihagyják a tojást az étrendjükből.
A tojásmentességnek több oka is lehet: egyesek a vegán táplálkozás miatt mondanak le a tojásról, mások valamilyen egészségügyi okból nem fogyasztják, de az is előfordul, hogy valaki az egyre borsosabb ára miatt keres új alternatívákat.
Jó hír, hogy a tojást viszonylag könnyen, több módon is helyettesíthetjük – fontos azonban tisztában lenni vele, hogy melyik alternatívát használjuk!
Így helyettesítheted a legjobban a tojást
A tojás hatékony helyettesítéséhez először is azt kell megnéznünk, hogy mi a tojás funkciója az adott ételben. Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor máris sokkal könnyebben ki tudjuk választani a legideálisabb tojáspótlót! A konyhában a tojás – ha nem magában, tojásételként fogyasztjuk – több fontos célt is szolgálhat, ezeket vesszük sorra az alábbiakban.
1. Ha a tojást „kötőanyagként” használjuk
A tésztákban a tojás gyakran „kötőanyagként” szolgál, ez tartja össze az ételünket. Ha ezt szeretnénk elérni, a legjobb, amit tehetünk, ha egy evőkanál lenmagot összekeverünk 3 evőkanál vízzel, és hagyjuk öt percig állni. Egy evőkanálnyi megpuhított lenmag egy tojásnak felel meg. Ez szuperül használható süteményekben, muffinokban vagy palacsintákban, hiszen nem befolyásolja a tészta ízét.
2. Amikor a tojás nedvességforrásként van jelen
A tojások másik célja az ételek „nedvesítése” lehet. Gyakran a tojás adja meg a szaftos állagot vagy krémes textúrát. Ilyen esetekben használhatunk a tojás helyettesítésére banánt vagy almaszószt – egy banán általában egy tojást helyettesít. Fontos, hogy ilyen esetben érdemes lehet csökkenteni a recept cukortartalmát, hiszen a gyümölcs önmagában is édesít.
3. Ha a tojást az étel „megemelésére” használjuk
A tojás térfogatnövelésre is használható – ilyen esetben a legjobb helyettesítő az almaecet lehet. Ha szeretnénk könnyű állagú süteményeket és piskótákat tojás nélkül, használjunk almaecetet és sütőport a receptben: tojásonként egy teáskanálnyi sütőporral és egy evőkanálnyi almaecettel érdemes számolni.
4. Meringue, mousse vagy koktélhab helyett
A tojásokból gyakran készítünk különböző habokat: ez lehet meringue, mousse vagy koktélokban használt tojáshab. Ha ezt szeretnénk tojásmentesen megoldani, használjunk aquafabát, ami nem más, mint a csicseriborsó leve! Ilyenkor számoljunk vele, hogy az aquafabát kicsit nehezebb felverni, mint a tojást – akár 10 percig is dolgozni kell rajta a robotgéppel! De ha kitartóak vagyunk, akkor a csicseriborsó levéből is ugyanolyan tökéletes habot készíthetünk, mint tojásból!
Forrás: HuffPost Fotó: Getty Images