Ezért egyél minden reggel egy kiskanál lenmagot!

2022. augusztus 22.
Hiába kicsi a lenmag, telis-tele van olyan jótékony összetevőkkel, amik egészségesebbé tesznek, megszépítenek, sőt még az életet is meghosszabbíthatják!

Az apró lenmag igazán nagyszerű segítőtársunk lehet, ha rendszeresen fogyasztod: meglepően gazdag ómega-3 zsírsavakban, ami jót tesz az agyműködésnek, az idegeknek, a szív- és érrendszernek, rendszeres fogyasztásával pedig az emésztésedet is egyensúlyba hozhatod. De itt még egyáltalán nem ért véget sem a benne rejtő értékes anyagok sora, sem a jótékony hatásainak felsorolása!

Ezek a lenmag jótékony hatásai

Mutatjuk a lenmag jótékony hatásait!

Mit rejtenek a magok?

Az ómega-3 zsírsavakat többen is igazi élethosszabbítónak tartják, többek között azért, mert szerepet játszhatnak számos egészségügyi probléma megelőzésében. Ilyen például a fiatalokat is egyre gyakrabban érintő magas vérnyomás, a szívinfarktus vagy épp az agyvérzés. Ómega-3 zsírsavakhoz a halfélék mellett a lenmag és az abból készült olaj, valamint a dió, a hüvelyesek és a sötétzöld leveles zöldségek fogyasztásával juthatsz nagyobb mennyiségben.

A lenmag másik különlegessége, hogy tartalmazza az antioxidáns hatású lignánt, ami hozzájárulhat a termékenység fokozásához és a változókor kellemetlen tüneteit is enyhítheti. Mivel rostban is bővelkedik, kedvezően hat az emésztésre, ezért különösen jó, ha reggel, éhgyomorra veszed magadhoz.

Vitaminok közül található benne többféle B-vitamin, de szépítő E- és K-vitamin is rejlik az apró lenmagszemekben. Több fontos ásványi anyag is jut a szervezetedbe, ha lenmagot eszel: mangán, magnézium, foszfor, szelén, kálium, kalcium, vas, réz és cink is található benne.

Ezért örül a tested, ha lenmagot eszel

Fontos, hogy a lenmagot ne egészben nyeld le, úgy ugyanis szinte átszalad az emésztőrendszereden: mindig alaposan rágd össze vagy őröld finomra mielőtt magadhoz veszed, vagy lenmagolaj formájában fogyaszd! Ha így teszel, garantáltan érvényesülnek az alábbi jótékony hatások:

  • Védi a szív- és érrendszert és csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát
  • Kedvezően hat a női hormonok működésére
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Antioxidáns hatásánál fogva lassítja a sejtöregedést
  • Erősítheti a szervezet ellenállóképességét a különféle kórokozókkal szemben
  • Jótékonyan hat a vércukorszintre

Ezek a lenmag jótékony hatásai

Így és ennyi lenmagot fogyassz!

Az ideális az, ha egy nap leforgása alatt 3-6 kiskanál lenmagot veszel magadhoz, ennek egy részét legjobb reggel, éhgyomorra megenni, a fennmaradót pedig később, az ebéd, a vacsora vagy az uzsonna részeként. A nyers magokat elrágcsálni vagy őrlemény formájában megenni néhány nap alatt monotonná válhat és hosszú távon kevésbé örömteli, a jó hír azonban az, hogy könnyen belecsempészheted kedvenc fogásaidba a lenmagot, a lenmagőrleményt vagy a lenmag olaját!

  • Keverheted müzlibe vagy joghurtba
  • Otthon készült granolát vagy müzliszeletet gazdagíthatsz vele
  • Hozzáadhatod turmixokhoz vagy frissen préselt gyümölcsökhöz, zöldségekhez
  • Feldobhatod vele a salátákat vagy a párolt, grillezett zöldségeket
  • Krémleveseket gazdagíthatsz vele
  • Sütikbe, házi kenyerekbe is szórhatod

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?