- A megfelelő fehérjebevitel kiemelkedően fontos szervezetünk számára.
- A protein tűnik a legújabb étkezési trend vezetőjének.
- Azonban biztos, hogy arra van szükségünk, hogy minden ételünkben legyen protein?
A fehérjebevitel most hatalmas figyelemnek örvend. Előnyeit hangozza a média, azonban hátrányairól ritkán hallunk.
A lebutított biológia
Az izmok erejének köszönhetően mozgunk nap mint nap. Az egészséges izmok ajándékoznak meg minket a testünk függetlenségével.
Az izmok ezen felül az aminosavakat is tárolják, amelyek szerepet játszanak a gyulladás csökkentésben, és befolyásolják a tested és az agyad működését kémiai jelzéseken keresztül.
Az izmok ezenfelül szintén szerepet vállalnak az anyagcserében is, azzal, hogy nagyban hozzájárulnak az alap anyagcsere sebességéhez.
Legyen szó fogyásról, izomgyarapodásról, egészségügyi állapot javításáról, az izmaink egészsége létfontosságú. A tápanyag, amely ebben elsősorban segítségünkre válhat az a fehérje.
Egyáltalán mi az a protein?
Fehérje, amely az izmok, szövetek és sejtek építőköveként funkciónál a testben. A protein egyike a négy makrotápanyagnak, amelyek felelősek azért, hogy energiával lássanak el minket. Különböző aminosavakból épül fel, amelyek mind hatással vannak a tested működésére. Számunkra a proteinben található 9-féle aminosav az, ami napi szinten szükséges: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin.
Gyakori tévhit, hogy a növényi fehérjék nem számítanak teljes értékű proteinnek az állati fehérjékkel szemben. Ez az állítás azonban nem állja meg a helyét, hiszen teljes értékű fehérjeforrásokkal nap mint nap találkozunk. A szójabab, quinoa, chia mag, a fehérbab és a lencse mind teljes értékű fehérjével rendelkeznek.
A probléma nem azzal van, hogy honnan szerezzük meg a megfelelő proteinmennyiséget, amire a testünknek szüksége van.
A probléma leegyszerűsítve az, hogy mindenhonnan azt halljuk, hogy fogyasszunk még több proteint
Az wellnesstrendek új vezetője, úgy tűnik, a protein, és az élelmiszeripar nem viccel, mert hirtelen mindenbe is proteint tesznek – abba is, amiben eddig is összetételéből fakadóan volt, és abba is, aminek semmi köze a fehérjéhez. Joghurtok, pudingok, sütemények… Az én személyes kedvencem a proteines kávé!
Tényleg szükségünk van arra, hogy minden étkezésünk során központi szerepet kapjon a fehérje? Tényleg szükségünk van „minél több” proteinre?
Egy átlagos embernek a minimális fehérjebevitele nagyjából 0.8 gramm/ kilogramm körül mozog. A dietetikusok emiatt általában kicsit többet szoktak ajánlani: nagyjából 1.2 grammot/ kilogramm.
A fehérje ajánlott bevitele azonban sok mindentől függhet. A testsúlyon kívül a fehérjebeviteledet befolyásolja, hogy mennyit mozogsz egy nap, és milyen mozgásformát folytatsz. Ezenfelül nem mindegy, milyen céljaid vannak, amelyekben megváltást vársz a proteintől. A fehérje segíthet az izomtömeg növelésében, illetve nem megfelelő az étrend esetén a protein szuper kiegészítése lehet a mindennapoknak. Azonban a protein túlzott fogyasztásának megvannak a hátrányai a szervezetünkre nézve.
Azonban a fehérje megfelelő bevitele nem kell, hogy újabb szenvedéstörténetté váljon az életünkben.
200 gramm csirkében nagyjából 45 gramm protein található. Egy adag görög joghurtban, illetve 200 g avokádóban is nagyjából 4 g fehérje található.

Protein források az étkezéseink során.
Ha például reggelire gyümölcsös joghurtszeleteket, ebédre pedig házi falafelt eszünk, vacsorára pedig egy könnyű görög salátát készítünk, akkor már valószínűleg el is értük a testünknek szükséges mennyiségű fehérjét.
A túlzott proteinfogyasztás okozhat hízást, rossz leheletet az aminosavak miatt, és akár emésztőrendszeri problémákat is. Azonban a fehérje hiánya is komoly problémákat okozhat.
Az egyensúly fontossága – a mennyiség és a minőség fontossága
A megfelelő fehérjebevitel igenis nagyon fontos a szervezetünk számára. A feljebb említett jótékony hatásai mellett a fehérje segít az izmok regenerálódásában, emellett pedig az immunrendszer működésében is nagy szerepe van. Aktív mozgás mellett az izmok epülésében is nagy szerepet vállal, illetve a testzsír csökkentésével segítheti a fogyást.
Azonban a fehérje nem csodákat művel, a testnek sok minden másra is szüksége van. Sajnos a protein nem fogja pótolni az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást az életmódunkban. Ám, ha a fehérjebevitelünkre alapból is figyelünk, az már egy nagy segítség a testünknek és működésének.
Illetve az is fontos, hogy megértsük, hogy attól még, mert valamire rá van írva, hogy „protein”, attól még a termék nem lesz egészséges. Cukor, színezék és egyéb adalékanyagot ugyanúgy tartalmazhat az adott élelmiszer.
Szerző: Pinti Panka Rebeka, Fotó: Getty Images