Puffadsz? Valószínűleg olyan étel okozza, amire nem is gondolnál!

2024. február 24.
Egészen meglepő hatásai lehetnek, ha több fehérjét fogyasztunk. Ez nem csak az izomtömegünk növekedését eredményezheti, de egészen kellemetlen egészségügyi problémákhoz, például fájdalmas puffadáshoz vezethet.
Puffadás fehérje
  • Az extra protein, amit beviszünk egy fehérjeturmixszal a szervezetünkbe, fájdalmas puffadást okozhat.
  • A túl sok fehérje nem jól szívódik fel a szervezetünkben, emiatt alakul ki az emésztés során a kellemetlen puffadás.
  • Nem csak a fehérje, bármilyen plusz tápanyag tartós fogyasztása járhat kellemetlen egészségügyi következményekkel.

Nem mindenkinél okoz puffadást, ha megemeli a fehérjeadagját, esetleg proteinturmixszal egészíti ki a táplálkozását. Dr. Megan Rossi gasztroenterológus azonban arra figyelmeztet, hogy „a túl sok fehérje nem tud felszívódni megfelelően a szervezetben, ezért járhat fájdalmas puffadással és más emésztési panaszokkal”.

Nem minden fehérje okoz puffadást?

A kutatások szerint az sem mindegy, milyen típusú fehérje az, amiből többet fogyasztunk. Például a tejtermékből származó fehérje máshogy hat az emésztésünkre, mintha növényi fehérjével – szójával vagy rizzsel – növeltük volna az étrendünket. 

Az is ronthat a puffadáson, ha például gyümölcsökkel együtt esszük a fehérjét. A gyümölcsök ugyanis természetes módon tartalmaznak cukrot (fruktóz), így megnehezítik a szervezetünk számára a fehérje feldolgozását. „Érdemes a gyümölcsöt és a fehérjét a nap különböző időszakaiban fogyasztanunk, ha el akarjuk kerülni a puffadást” – javasolta a gasztroenterológus.

Edzés után fehérje

Sokan az edzés miatt növelik a napi fehérjebevitelüket, akár proteinpor formájában. A The International Society of Sport Nutrition című tápanyagtudományi szaklapban megjelent tanulmány szerint ha 70 százalékos erőbedobással edzünk, az emésztőrendszerünkben 80 százalékkal csökken a véráramlás. A testünk átcsoportosítja az izmokhoz. Ez okozhat görcsöket és hányingert is akár, mivel lelassítja az étel haladását az emésztőrendszerben.

Ha ehhez még hozzájön az is, hogy protein táplálékkiegészítőt használunk edzés után, a testünk számára hatalmas stresszt jelenthet. Ezért alakulhat ki a kellemetlen puffadás.

A túl sok fehérje kellemetlen tüneteket, puffadást okozhat

A túl sok fehérje kellemetlen tüneteket, puffadást okozhat

Mit tegyünk, hogy ne puffadjunk a fehérjétől?

Ha gyakran tapasztaljuk a fehérje miatti puffadást, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem szedünk protein táplálékkiegészítőt. Az ételek tekintetében érdemes a sovány húsokat, borsót, babot, lencsét vagy tejtermékeket is csökkentenünk az étrendünkben. Mindenképp hasznos, ha különválasztjuk a gyümölcs és fehérje elfogyasztását is a napi étrendben.

Forrás: Marie Claire Netherlands, fotó: Unsplash