Így tisztítsd meg profin a kávéfőződ

2022. július 02.
Ha nem figyelsz oda a konyhai géped ápolására, akkor annak a reggeli eszpresszód és az egészséged láthatja a kárát!

Bár a kávéfőző az egyik leggyakrabban használt konyhai eszköz a háztartásunkban, a tisztítása mégis csak kifejezetten ritkán jut az eszünkbe. Sőt! Akár heteken vagy hónapokon át is félresöpörhetjük ezt a teendőt a to-do listánkon. Végülis milyen károkat okozhatna egy kis víz és a kávézacc? Nos, az igazság az, hogy ha elhanyagolod a géped ápolását, akkor rövid időn belül elbúcsúzhatsz a kedvenc lattéd isteni ízétől.

Kávéfőző tisztítása

Kutatások bizonyítják, hogy a főzőben lerakódott maradványok miatt keserűvé válhat a kávéd, a penészesedés pedig akár allergiás reakciót is kiválthat nálad. Egyszóval, ha nem akarod, hogy elszaporodjanak a nem kívánt baktériumok a kedvenc konyhai kisgépedben, akkor iktasd be a heti rutinodba a tisztítását! Ráadásul ehhez tényleg csak pár apróságra lesz szükséged…

Nézzük, hogyan varázsold csillogóvá és zaccmentessé a kávéfőződet!

Ezt vedd magadhoz:

  • Mosogatószer
  • Ecet
  • Szivacs
  • Papír kávéfilter
  • Rizs

Így fogj hozzá!

Minden használat után mosd el az eltávolítható részeket meleg vízben mosogatószerrel. De ne felejtsd el áttörölni a kívülről sem és egy ideig hagyd nyitva a tartály fedelét, hogy teljesen kiszáradhasson. Havonta egyszer pedig végezd el nagytakarítást is, hogy még sokáig élvezhesd a kávé isteni aromáját. Ez egészen pontosan a vízkőtelenítést jelenti, amit (fehér) ecettel könnyedén és gyorsan elvégezhetsz. Először is töltsd fel a tartályt úgy, hogy egyenlő arányban tartalmazzon vizet és ecetet. Helyezz egy papírfiltert a kávéfőződbe. Indítsd el a gépet, mintha csak épp eszpresszót főznél magadnak, de állítsd le a programot, amikor a tartály félig kiürült.

Ekkor kapcsold ki, és hagyd „pihenni” harminc percig. Ha letelt az idő, nyomd meg újra az ON gombot, és várd meg, amíg az ecetes mix tartalma egészében átkerül a kancsóba – aztán ürítsd ki. Tegyél egy tiszta filtert a gépbe, majd főzd át tiszta vízzel. Ismételd meg a folyamatos még egyszer, és már búcsút is vehetsz a makacs vízkőtől! Úgy látod, éppen maga a kancsó az, amire ráférne a tisztítás a szennyeződések miatt? Töltsd meg meleg, (mosogatószertől) habzó vízzel és egy kis nyers rizzsel! Forgasd meg benne a keveréket, aztán töröld át súrolószivaccsal, és végezetül öblítsd le alaposan!

Fotó: Getty Images

A kenyérpirítót sem árt rendszeresen rendbe tenned!