A filteres kávé a legegészségesebb a szívnek

2020. május 05.
Rengeteg tanulmány született már a kávéról. A legfrissebb kutatás szerint azonban eldőlt, hogy a filteres kávé a legegészségesebb fogyasztási módja. Megelőzi a kotyogósban és a dugattyús – más néven francia – kávéfőzővel elkészített változatokat is. Sőt, annál is jobb a szívnek, mintha valaki egyáltalán nem fogyasztana kávét.

Régóta tudják már a kutatók, hogy a kávéfogyasztás jót tesz a szív egészségének. Ám egy friss tanulmány kimutatta, hogy a filteres elkészítési mód a legegészségesebb a szív- és érrendszer szempontjából.


A Eurpean Journal of Preventive Cardiology című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik filteres kávét isznak, sokkal kisebb eséllyel halnak meg fiatal felnőttkorban szívroham vagy stroke miatt. Egészen pontosan 15 százalékkal kisebb esélyük van a korai szívhalálra, és 12 százalékkal kisebb a stroke-ra. A férfiaknál ez a jótékony hatás még szembeötlőbb: náluk 20 százalékkal hatásosabban csökkentette a kávé a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mint a nőknél. A jótékony hatást napi egy-négy csésze filteres kávé fejti ki legoptimálisabban.

Olvastad már?

A tudósok szerint ennek valószínűleg az az oka, hogy az ilymódon elkészített kávé sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz kafesztolt és kaveolt, azt a két vegyületet, amelyek növelik a szervezetünkben a jó koleszterinnek tartott LDL-koleszterin és triglicerid szintjét. „A vizsgálati eredményeink erős és meggyőző bizonyítékokkal támasztották alá a kávé elkészítési módja, a szívbetegségek és az élettartam közötti kapcsolatot” – jelentette ki Dag Thelle professzor, a Göteburgi Egyetemen végzett kutatás vezetője.

A filteres elkészítési mód esetén a kávét nem főzik, hanem a forró vizet csupán lassan és folyamatosan öntik a speciális edény tetejébe, amelybe egy papírszűrőben helyezik el a megfelelő mennyiségű kávét.  A homokóraszerű edény aljába pedig lassan lecsöpög a kész kávé. Ez a típus a tanulmány szerint még a dugattyús, másnéven francia kávéfőzőnél és a kotyogósnál is egészségesebb a szívünkre nézve.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash