Ha szereted a fehérbort, van egy jó hírünk! Még az is lehet, hogy jó a szívednek

2025. május 08.
A fehérbor tényleg csökkentheti a hirtelen szívhalál kockázatát? Egy friss kutatás valóban ezt állítja. Mit kell számításba vennünk ezzel kapcsolatban? Tényleg felülírhatja az alkohol káros hatásait ez a felfedezés?
Fehérbor hirtelen szívleállás megelőzés
  • Egy friss kutatás szerint a fehérbor csökkentheti a hirtelen szívleállás kockázatát.
  • Mi okozza a gyakran halálos szívproblémát?
  • A fehérbor mellett a pezsgőnek is lehet ilyen jótékony hatása. 

Tény: az alkoholból nincs olyan kevés, ami még egészséges lenne, hiszen egy idegméregről van szó. Az utóbbi évek tudományos kutatásai rendre alá is támasztották, hogy nincs egészséges mennyiség az alkoholtartalmú italokból. Ám most egy új tanulmány árnyalhatja ezt a képet.

A Canadian Journal of Cardiology című tudományos folyóiratban megjelent friss kutatás szerint ugyanis bizonyos italok – egészen pontosan a pezsgő és a fehérbor – fogyasztása csökkentheti a hirtelen szívleállás kockázatát. 

Mielőtt még túlságosan örülnénk a fehérbor forradalmi egészséges hatásának: az is kiderült a kutatásból, hogy a rendszeres gyümölcsfogyasztásnak is éppen ilyen egészséges hatása van. Mellékhatások nélkül!

Mi az a hirtelen szívleállás és miért veszélyes?

A hirtelen szívleállás az egyik legrettegettebb egészségügyi esemény: a szív minden előjel nélkül leáll, nem pumpál többé vért a testbe. A statisztikák lesújtók, hiszen világszerte milliók életét követeli évente a betegség. A túlélés esélye csak az azonnali beavatkozáson múlik.

A mostani kutatás 56 különböző rizikófaktort azonosított, amelyek kapcsolatba hozhatók a gyakran halálos kimenetelű hirtelen szívleállással. Ezek között szerepelnek életmódbeli tényezők, szociális helyzet, sőt környezeti hatások is. A kutatók megállapítása szerint, ha mind az 56 tényezőre odafigyelünk, az esetek akár 63 százaléka megelőzhető lenne.

Mit tehetünk mi magunk a kockázatok csökkentésére?

A tudósok nem csak azt sorolták fel, mi okozhatja a hirtelen szívleállást, hanem azt is, hogyan csökkenthető a kockázata. A lista élére – az alkohol roppant káros hatásait figyelembe véve – meglepő módon a fehérbor és pezsgő mérsékelt fogyasztása került. Tény, hogy a sok gyümölcs fogyasztásával együtt.

Hozzájárulhatnak az alábbi tényezők is a hirtelen szívleállás kockázatának mérsékléséhez:

  • Ideális testsúly elérése és megtartása
  • A vérnyomás egészséges szinten tartása
  • Pozitív lelkiállapot, stressz megfelelő kezelése
  • Magasabb iskolai végzettség, tanulás

A kutatás alapját a brit Biobank több mint 500 ezer résztvevőjének adatai képezték, akik közül 14 év alatt 3 147-en estek át hirtelen szívleálláson.

Ne örüljünk, a bor azért mégsem olyan egészséges

De mi a helyzet a borral? Sok éven át hallottunk a vörösbor jótékony hatásairól, ám úgy tűnik, itt az ideje árnyalni ezt a képet. „Az egyik legérdekesebb megállapítás a pezsgő és fehérbor szív- és érrendszert védő hatása – emelte ki Nicholas Grubic és Dakota Gustafson, a Torontói Egyetem kutatói. 

– Ez megkérdőjelezi azt a régi elképzelést, miszerint kizárólag a vörösbornak van szívvédő hatása. Bár a pontos mechanizmusok még nem tisztázottak, az eredmények arra utalnak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás előnyei sokkal összetettebbek, mint eddig gondoltuk.”

Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az alkoholfogyasztás alapvetően mennyire káros az emberi szervezet számára. Növeli a rák és demencia kockázatát, hozzájárul az elhízáshoz és a sejtjeink egészségét is károsítja. Valószínűleg érdemesebb ebben az esetben is tehát a gyümölcsfogyasztásra koncentrálnunk a bor helyett.

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Unsplash/Curated Lifestyle


Életmód