Tudtad, hogy a szívednek is van „kora”? Íme 7 módszer, hogy fiatalon tartsd!

2024. április 11.
Meglepő lehet, de a szívünknek is van életkora, ami lehet több, mint az éveink valódi száma. Szerencsére léteznek módszerek, amikkel sokáig fiatalon tarthatjuk szervezetünk „motorját”.
szív egészség megőrzés

Bár mindenki más és más, létezik egy elképzelés, miszerint a szívünknek is van egy kora, amely nem mindig áll arányban a valódi életkorunkkal.

A „szívkor” az egyén stroke vagy szívroham kockázatának szintjére utal.

A szívkorunkat általában olyan tényezők befolyásolják, mint a tényleges életkor, a vérnyomás, a koleszterinszint és az életmódbeli szokások.

„A New York Város Egészségügyi Hivatal Szívkor-kalkulátora egy olyan eszköz, amely segíthet az embereknek megérteni a szív- és érrendszeri események kockázatát azáltal, hogy az ismert szív- és érrendszeri kockázati tényezőket értékelve megbecsüli az egyén kockázatát egy meghatározott egészséges tartományhoz képest – mondta Dr. Joy Gelbman, a Weill Cornell Medicine kardiológusa a HuffPostnak. – Ha a szív kora idősebb, mint a személy jelenlegi életkora, az azt jelzi, hogy szívesemény szempontjából megemelkedett, de módosítható kockázat áll fenn.”

Az Amerikai Idősödési Intézet szerint a szív öregedésének néhány jele a fizikai aktivitás során jelentkező mellkasi fájdalom, a szédülés, a fáradtság, a fejfájás és a zavartság. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztaljuk, mindenképpen keressünk fel egy kardiológust, hogy megbizonyosodjunk a megfelelő szívműködésünkről.

Mindezek ellenére van mód arra, hogy visszafordítsuk a szívünk korát néhány életmódbeli változtatással és megelőző intézkedéssel, amelyeket az élet bármely szakaszában végrehajthatunk. Íme néhány módszer, amellyel a kardiológusok szerint fiatalon tarthatjuk a szívünket:

Csökkentsük az LDL-koleszterinszintet

A kardiológusok szerint több módszer is van arra, hogy megóvjuk a szívünk egészségét (Fotó: Canva)

A kardiológusok szerint több módszer is van arra, hogy megóvjuk a szívünk egészségét (Fotó: Canva)

Mindenekelőtt az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterinszintet, vagyis az LDL-koleszterint kell szemmel tartanunk.

Dr. Norman Lepor, Los Angeles-i kardiológus szerint minél magasabb a szívbetegségek kockázata nálunk, annál jobban kellene csökkentenünk „rossz”, azaz LDL-koleszterinszintünket. Ha nem tudjuk, hogy ez mennyi, legközelebb, amikor orvoshoz megyünk, kérjünk egy laborvizsgálatot, hogy megtudjuk. Ha túl magas, akkor vannak módszerek, amelyekkel csökkenthetjük a koleszterinszintünket.

Fontos a rendszeres testmozgás

Az Amerikai Szív Szövetség azt ajánlja, hogy hetente legalább 150 perc testmozgást végezzünk. Ez lehet aerob és a súlyzós gyakorlatok, mint például a könnyű súlyzók használata, a gyaloglás vagy az úszás.

Dr. Nikki Bart, szívelégtelenséggel és szívátültetéssel foglalkozó kardiológus megjegyezte, hogy a testmozgás ugyanis csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a koleszterinszintet és segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.

Bármilyen mozgás egészséges – lehet az akár séta, tánc, takarítás vagy kertészkedés is.

Ha motivációra van szükségünk, keressünk egy edzőtársat. Ez segíthet a megfelelő teljesítmény elérésében, és még arra is lehetőséget adhat, hogy elmélyítse a barátságot.

Csökkentsük a stressz szintjét

Akár a munka, akár a véget nem érő otthoni teendőlista miatt vagyunk állandóan stresszesek, a szív egészsége érdekében meg kell találnunk a módját, hogyan tudjuk szinten tartani. A krónikus stressz ugyanis magas vérnyomáshoz vezethet, ami pedig növelheti a szívroham és a sztrók kockázatát.

A testmozgás, a meditáció és a légzőgyakorlatok nemcsak bizonyítottan segítenek csökkenteni a stressz-szintet, de még az endorfinhoz (boldogsághormonhoz) is juttatnak.

Ha segítségre van szükségünk az életünkben fellépő kisebb vagy nagyobb – például a pénzügyekkel vagy a gondozással kapcsolatos – stresszfaktorokkal kapcsolatban, érdemes felkeresnünk akár egy terapeutát. Egy mentális egészségügyi szakember olyan eszközöket adhat, amelyek segíthetnek a szorongás kezelésében.

Fogyasszunk tápláló ételeket

Az egészséges étemód, rendszeres testmozgás és a megfelelő étkezés segít megőrizni a szív egészségét (Fotó: Canva)

Az egészséges életmód, rendszeres testmozgás és a megfelelő étkezés segít megőrizni a szív egészségét (Fotó: Canva)

Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem ehetünk süteményt, de az étkezéseink nagy részét sovány fehérjével, gyümölcsökkel és zöldségekkel kell kitöltenünk.

„A mediterrán étrend, amely a zsíros halak, a diófélék és a hüvelyesek egyensúlyát tartalmazza, bizonyítottan előnyös – mondta Bart. – Egy másik jó ökölszabály, hogy mindig legyen »szivárvány a tányéron«, azaz antioxidánsokban gazdag friss gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrend.”

Emellett Dr. Elizabeth Klodas, a Step One Foods alapítója és vezető orvosigazgatója, kardiológus, a teljes értékű rostok, omega-3 zsírsavak, antioxidánsok és növényi szterinek ( a növényvilág „koleszterinje”) bőséges bevitelét ajánlotta. Ezeket olyan élelmiszerekben találhatjuk meg, mint a diófélék, a hal, a joghurt, a gyümölcsök és a zöldségek (sok más mellett).

Hagyjunk fel a dohányzással és az e-cigivel

A dohányzás és az e-cigaretta nemcsak a tüdőre, hanem a szív egészségére is káros lehet, mivel e tevékenységek során vegyi anyagokat lélegzünk be.

„Ezek közül sok szűkítheti az ereket, gyulladást okozhat, és hatással lehet a vérnyomásra és a szívritmusra” – mondta Klodas.

Lehet, hogy pillanatnyilag nem úgy tűnik, de a dohányzás következményei óhatatlanul összeadódnak, így érdemes mihamarabb leszokni a cigarettázásról (és annak minden formájáról).

Aludjunk eleget

A legtöbb felnőttnek jót tesz, ha minden este hét-kilenc órát alszik. A jó alvás nemcsak a memóriát és segíti, hanem a szívre káros betegségek kockázatát is csökkentheti.

Dr. Naga Pannala, az ArchWell Health kardiológusa szerint az elegendő alvás bizonyítottan csökkenti az elhízás és a magas vérnyomás kockázatát, amelyek mindketten a szív egészségi állapotának kockázati tényezői.

Ha alvászavart tapasztalunk, konzultáljunk egy alvással foglalkozó orvossal, hogy meghatározza a kiváltó okot, és hatásos kezelési megoldásokat kapjunk.

Ismerjük meg a saját genetikánkat

Míg vannak bizonyos tényezők (például a testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint), amelyeket aktívan megváltoztathatunk a szívelégtelenség megelőzése érdekében, vannak olyan nem módosítható tényezők is, amelyek a genetikán alapulnak és öröklődhetnek.

„Ha van olyan közvetlen hozzátartónk (például szülő vagy testvér), aki fiatalon szívrohamot kapott, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy ugyanaz történik velünk is – mondta Bart. – Ezt jó előre tudni, mert így külön lépéseket tehetünk a megelőzés érdekében, például korábban felkereshetünk egy kardiológust szűrővizsgálatra.”

Forrás: HuffPost Fotó: Canva