Ezzel a szívproblémával nem akar találkozni soha a kardiológus

2023. február 28.
Olyan félelmetes ez a szívprobléma, hogy a sürgősségi orvosok imádkoznak: sose kelljen találkozniuk vele a kórházban. A kardiológus azt is elmondta, miért olyan rémisztő az orvosok számára és hogyan előzhetjük meg.
Az aortarepedés minden kardiológus és sürgősségi orvos rémálma
  • Az aorta szállítja a friss, oxigénnel teli vért a szívből a testünk többi részére. 
  • Ritka esetben az aorta, ami a testünk legnagyobb ere is, elszakadhat, megrepedhet. Ezt nevezik aortarepedésnek vagy -disszekciónak.
  • Szerencsére nem gyakori probléma, és vannak olyan dolgok, amivel csökkenthetjük a kockázatát.

Az aorta testünk legnagyobb, legvastagabb ere. Kritikus fontosságú, hiszen ez szállítja a szívből az oxigénnel teli vért a többi szervünkbe. Úgy kellene vigyáznunk rá, mint a legféltettebb kincsünkre. Ez az, amit Dr. Jeremy Faust is megtanult már elsőéves orvosi egyetemistaként az anatómia professzorától. A testünk közepén található görbe cső a legszentebb szent dolog. 

Ma, tapasztalt sürgősségi orvosként és a Harvard Orvostudományi Karának tanáraként Dr. Faust azt mondja: „kevés dologtól érzem a sürgősségi osztályon, hogy az adrenalin átjárja a testem és eláraszt a pánik”. Az egyik ezek közül az aortarepedés. Amikor a szívből kiinduló fő verőért fala szakad el.

„Nincs nagyon más olyan betegség, amitől annyira félnék – mondta Faust. – Teljesen eszköztelen az orvos, amikor egy súlyos, A-típusú akkut aortarepedéssel találkozik. Emiatt nagyon fontos a korai diagnózis és a néhány kritikus megelőző módszer. Mindkettő az életünket mentheti meg.”

Az orvosnak nincs esélye, ha nem fedezik fel elég korán az aortarepedést

A katari futball világbajnokságon az Argentina-Hollandia negyeddöntő alatt halt meg Grant Wahl sportújságíró. Egy olyan aorta aneurizmája szakadt át, aminek létezéséről nem is tudott. Ám amikor bekövetkezett az aortarepedés, már tehetetlenek voltak az orvosok. 

„Az a félelmetes az aortarepedésben, különösen annál az úgynevezett A-típusnál, ami a sportújságíró halálát is okozta, hogy nagyon gyorsan haladnak az események – mondta Faust. – Van olyan, amikor a beteg még elég jól van, hogy a mentőknek elmondja a családi kórtörténetet a telefonban, majd hihetetlen gyorsasággal veszítik el az eszméletüket és már csak az életükért küzdenek.”

Az aortarepedés után minden egyes szívveréssel romlik a beteg állapota, hiszen a szív pumpálja a vért a szövetek, szervek közé az átszakadt aortán keresztül. 

Ideális esetben az orvos próbálja stabilizálni a beteg vérnyomását, ám az aortarepedés esetén a kritikus határ alá süllyedő vérnyomás más életveszélyes állapotokat idézhet elő, stroke-ot vagy hirtelen szívmegállást.

A kétélű kard az aortaszakadásban szenvedő betegeknek

„Az életveszélyesen alacsony vérnyomás kezelése kétélű kard aortarepedés esetén – mondta a sürgősségi szakorvos. – Egyrészről ha az orvos nem emeli a vérnyomást, a beteg stroke-ot kaphat.

Az életveszélyesen alacsony vérnyomás kezelése kétélű kard aortarepedés esetén

Az életveszélyesen alacsony vérnyomás kezelése kétélű kard aortarepedés esetén

Ám ha emeljük a vérnyomást, azt kockáztatjuk, hogy a helyzet még rosszabb lesz az aortánál, a nagyobb nyomás miatt még nagyobb lesz a repedés” – magyarázta Dr. Faust. – Nagyrészt ez a dilemma okozza, hogy az aortarepedéses esetek 40 százalékánál szinte azonnal belehal a beteg a problémába. Egyszerűen elvéreznek a legnagyobb artéria repedésén keresztül.

Az aortarepedés ritka, ám vannak rizikótényezők

Az aorta aneurizma nagyon ritka. Ám az orvosok általában nem fedezik fel időben az értágulatot, hiszen tüneteket csak akkor okoz, amikor megreped. A mellkas CT-vizsgálattal lehet a kisebb aneurizmákat felfedezni, így leggyakrabban valamilyen más okból készített CT-felvételről derül ki, hogy valakinél ilyen elváltozások találhatók. Vagy akkor, ha kardiológushoz kerül valaki szívzörej, esetleg vérnyomásproblémák miatt. 

Akkor is gyanakodnak az orvosok aorta aneurizmára, ha valaki Marfan-szindrómában szenved. Ez egy olyan genetikai rendellenesség, ami a kötőszövetek gyengeségével jár. Sokkal gyakoribb az ilyen betegeknél a verőér szakadása. A Marfan-szindróma jele, ha valaki nagyon magas és vékony, hosszú karokkal, lábakkal és ujjakkal. „Az aortarepedés hátterében leggyakrabban valamilyen örökletes állapot húzódik meg – áll a Clevelandi Klinika összefoglalójában. Marfan- vagy Loeys-Dietz-szindróma.” Ezért is javasolják, hogy az aortarepedést szenvedett betegek első fokú rokonai (szülők, testvérek vagy gyermekek) mindenképp végeztessenek szűrővizsgálatot aorta aneurizmák esetleges megléte miatt.

Más aortarepedésre hajlamosító tényezők is lehetnek:

  • magas vérnyomás, mivel károsítja az aorta falát, így vezethet aneurizmák és repedés kialakulásához,
  • az életkor,
  • mellkasi sérülések,
  • dohányzás,
  • szívbetegségek,
  • Turner-szindróma.

Ha ritkán is, de ezek az okok is vezethetnek az orvosok által rettegett állapot kialakulásához.

Az aortarepedés gyakran kezdődik hirtelen fellépő, éles, nagyon erős mellkasi vagy hátfájással. Olyan érzés, mintha valami elszakadna a testünkben, mintha szét akarnának tépni. „Minél előbb felfedezik az aorta repedést, annál jobbak a túlélési esélyek” – mondta Dr. Faust.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images