- Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyulladásos állapotba hozhatják a szervezetet.
- Ha megfelelő ételeket teszünk a kosarunkba, ez a folyamat megállítható.
- A kávé, a fokhagyma, a dió, a joghurt, a hal és a zab olyan gyulladáscsökkentő ételek, amelyeket kéznél kell tartani.
Nagyon sokféle oka lehet annak, ha szervezetünk nem úgy teljesít, ahogy szeretnénk. Az egyik ezek közül a gyulladás, ami hosszú ideig fennállva krónikus betegségekhez vezethet. Köze van az emésztőrendszerünk, az agyunk, a szívünk egészségéhez és a rák megelőzéséhez is. A táplálkozással azonban nagyon sokat tehetünk a káros folyamatok visszafordításáért. Nézzük, mi kerüljön a bevásárlókosárba!
1. A kávé is lehet gyulladáscsökkentő hatású
Jelenleg is vita folyik arról, hogy a kávé gyulladáscsökkentő-e, vagy sem, de mértékkel fogyasztva úgy néz ki, hasznos lehet az étrendünkben. A kávé valójában az egyik fő antioxidáns-forrás a legtöbb amerikai étrendjében, az egészséges vegyületek küzdenek a szabad gyökök ellen, amelyek hozzájárulnak a sejtgyulladáshoz.
A kutatások azt is kimutatták, hogy a gyakori kávéivók alacsonyabb szintű gyulladással küzdenek, és körükben kevesebb az életkorral összefüggő betegség, például a rák vagy a szívbetegség is.
2. Fokhagyma
A friss fokhagyma csodákra képes. Mi magyarok nagyon szeretjük jellegzetes aromája miatt, de nemcsak főtt ételekben használhatjuk. Ha magában nem bírja a gyomrunk, keverjük natúr joghurtba, salátába, és így élvezzük ki gyulladásgátló hatásait.
A lényeg, hogy a fokhagyma összezúzása az, ami aktiválja az allicint, a fokhagyma fő antioxidánsát, azaz ne gerezdenként dobáljuk a szánkba. A legjobb, hogy növényként egy balkonládában is termeszthetjük, és mindig lesz biofokhagymánk.
3. Extra szűz olívaolaj
A zsírok nagyon fontosak a szervezet egészsége szempontjából, hiszen 4 vitamin is csak zsírban oldódik. A mediterrán diéta is részben azért olyan egészséges, mert sok olívaolaj van benne.
Az olívaolaj polifenolokat, növényi alapú antioxidánsokat tartalmaz, amelyek leküzdik a vérben lévő gyulladást okozó vegyületeket. Bőrápolásra is használhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt, szóval mindig legyen egy üveggel a konyhánkban.
4. Dió nassolnivalóként
A dió több okból is nagyszerű nassolnivaló: fehérjét, rostot és egészséges zsírokat tartalmaz, és könnyen szállítható. Hacsak nincs otthon diófánk, akkor kénytelenek vagyunk borsos áron megvásárolni, de megéri a befektetést, mert amikor magunktól csokit vagy péksüteményt nassolnánk, ahelyett a dió is eltelít és elégedettséggel tölt el.
Több antioxidáns hatású vegyület is található benne, de kiemelkedik közülük az alfa-linolénsav, ami csökkenti a gyulladást, és kulcsszerepet játszik a szív- és érrendszeri, valamint a neurokognitív betegségek megelőzésében. Együk a diót magában, vagy szeljük bele a zabkásába, salátába, joghurtba, és máris tettünk valamit az egészségünkért.

A gyulladáscsökkentő hatású ételek vásárlásával egészségesebbek leszünk
5. Natúr joghurt és kefir
A boltokban kapható, ízesített, cukrozott, gyümölcsöket csak nyomokban tartalmazó termékek helyett keressük a kefirt és a natúr joghurtot, utóbbi még jobb, ha biotejből készült. Ezek olcsóbbak és egészségesebbek is társaiknál, és hacsak nem vagyunk érzékenyek a tejre, nyugodtan fogyaszthatjuk őket.
A jótékony baktériumok segítik az egészséges bélmikrobiom fenntartását, ezáltal már csökkentik a gyulladást és erősítik az immunrendszert. Kalóriaszegények, így a diétás étrendbe is beilleszthetjük őket.
6. Lazac, de csak mértékkel
A halfélékkel nem árt vigyázni, mert sok közülük nehézfémeket, főleg higanyt tartalmaz. Ezért heti egy adagnál több tengeri hal vagy herkentyű fogyasztása akár veszélyes is lehet. Szerencsére a lazac, hacsak nem ipari tenyésztésű, viszonylag középen helyezkedik el a higanytartalom tekintetében.
Ha nem létezne környezetszennyezés, akkor viszont kiemelkedően egészséges táplálékunk lehetne, olyan sok benne a jótékony zsírsav, a fehérje, és olyan ügyesen csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait.
7. A sokoldalú zab
A teljes kiőrlésű gabonák, mint a zab, fenolvegyületeket tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a zab fogyasztása már két hét alatt csökkentheti a szisztémás krónikus gyulladást azoknál a felnőtteknél, akiknél fennáll a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Ráadásként a zab nagyon sokoldalú: a zabpelyhen kívül turmixokhoz és pékárukhoz adhatjuk, de a sima zabkása is pár perc alatt elkészíthető, nagyszerű reggeli vagy uzsonna is lehet. Pláne akkor, ha dióval, natúr joghurttal és friss gyümölcsökkel dúsítjuk!
Kiemelt kép: Getty Images