Így együnk több gyulladáscsökkentő hatású ételt

2022. március 08.
A jól működő immunrendszerre mindenkinek szüksége van a fertőzések és környezeti ártalmak elleni harchoz. A bélrendszer egészségét azonban cseppet sem kényezteti el a modern, nyugati étrend. Ha viszont a három legszükségesebb tápanyagból minél többet viszünk be a szervezetünkbe, már jelentősen csökkentjük a gyulladások kialakulásának esélyét.

Egyre inkább arrafelé halad a tudomány, hogy a gyulladásokat teszi felelőssé a krónikus betegségek kialakulásáért – a szívbetegségektől a rákig. A gyulladásokat az immunrendszer nem megfelelő működése váltja ki, ami ahelyett, hogy a betegségek és fertőzések megakadályozásán dolgozna, megtámadja az egészséges szöveteket, csontokat és szerveket. A londoni Francis Crick Intézet kutatóinak 2022-es összegzése azt mutatja, hogy a nem megfelelő étrend okolható leginkább azért, ha a dolgok így félremennek a szervezetünkben. A feldolgozott élelmiszerek tönkreteszik a bélrendszer egészségét, ami viszont kulcsszerepet játszik az immunrendszer szabályozásában és egyensúlyában. Ennek megelőzéséhez nagyon fontos lenne, hogy minél több gyulladáscsökkentő hatású ételt fogyasszunk. A tudósok azt is elárulták, melyik a három legfontosabb tápanyagcsoport a gyulladások ellen.

gyulladascsokkento-etel

Együnk több polifenolt

A polifenolok – melyeket gyakran neveznek antioxidánsoknak is – az igazi nagyágyúk a gyulladások ellen. A legnagyobb mennyiségben az élénk színű gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, a polifenolok a színanyagban koncentrálódnak. Ha helyi, organikus és szezonális növényi táplálékot választunk, nemcsak az egészségünknek, de a bolygónak is jót teszünk vele.

Nagyon hasznos, ha a napot egy nagy adag antioxidánssal indítjuk – például egy egészséges zöld vagy piros turmix formájában. 75 gramm piros bogyós gyümölcs, egy fél banán, 250 ml félzsíros tej, 2 evőkanál zabpehely és egy marék spenótlevél megadja azt az energialökést, amire szükségünk lehet reggel.

Az omega-3 kulcsfontosságú

A tudományos kutatások szerint azok, akiknek vérében alacsonyabb a gyulladást jelentő markerek értéke, magasabb az omega-3 zsírsav szintje. Ez egybecseng azokkal a korábbi bizonyítékokkal, melyek szerint az omega-3 zsírsavban gazdag ételek nagy szerepet játszanak az immunrendszer kiegyensúlyozott működésében.

Valószínűleg már mindenki kívülről tudja, hogy a lazac például remek omega-3-forrás, ugyanakkor a túlhalászás miatt nem biztos, hogy ez a legjobb választás. A szardínia és a hering is legalább ilyen egészséges, és a vizek számára is kíméletesebb, ha ezeket fogyasztjuk rendszeresen. Emellett nem szabad lebecsülnünk a növényi omega-3-forrásokat sem: a dió, a chiamag és a lenmag szintén nagy mennyiségben tartalmaz a zsírsavból.

Tankoljunk fel probiotikumokból

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a bélrendszerünk mikrobiomjának sokszínűsége hatással van a szervezetünkben játszódó gyulladásos folyamatokra. Ha megfelelően támogatjuk a bélrendszer egészségét rendszeres élőflórás joghurt fogyasztásával, sajtokkal, illetve a K-betűs fermentált ételekkel, mint a kefír, kimchi, kombucha, jelentősen hozzájárulunk az általános testi-lelki egészségünkhöz.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!